Είναι σημαντικό να εμφυσήσετε στο παιδί, από μικρή ακόμα ηλικία, ότι έχει την δυνατότητα να ελέγχει εκείνο τα συναισθήματά του και να τα διαχειρίζεται σωστά. Τα παιδιά που γνωρίζουν πώς να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους αλλά και πώς να τα εκφράσουν, είναι σε θέση να ελέγξουν και την συμπεριφορά τους, κρατώντας μακριά τις περισσότερες αρνητικές σκέψεις. Όμως, τα παιδιά δεν γεννιούνται με αυτήν την ικανότητα και για αυτό χρειάζονται τους γονείς ώστε να μάθουν να εκφράζουν όσα νιώθουν με κοινωνικά κατάλληλους τρόπους.
Μαθαίνοντας στα παιδιά πώς να διαχειριστούν τα συναισθήματά τους, μειώνονται ταυτόχρονα και αρκετά προβλήματα συμπεριφοράς. Ένα παιδί που καταλαβαίνει τα συναισθήματά του θα είναι επίσης καλύτερα προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει δυσάρεστες ή δύσκολες καταστάσεις και είναι πιο πιθανό να συμπεριφερθεί αναλόγως των κοινωνικών περιστάσεων. Με την καθοδήγηση και την συχνή εξάσκηση, τα παιδιά μπορούν να μάθουν να ορίζουν τα συναισθήματά τους και εσείς μπορείτε να τα βοηθήσετε έτσι:
Διδάσκουμε την προσωπική ευθύνη
Ενώ είναι υγιές για τα παιδιά να βιώνουν μια ευρεία γκάμα συναισθημάτων, είναι εξίσου σημαντικό για αυτά να αναγνωρίσουν ότι μπορούν να ελέγξουν κάποια από τα συναισθήματά τους. Ένα παιδί που είχε μια δύσκολη μέρα στο σχολείο, μπορεί να παίξει το απόγευμα για να τονώσει την διάθεσή του και να αφήσει πίσω του το αρνητικό κλίμα. Παράλληλα είναι σημαντικό να διδάξετε στο παιδί ότι τα έντονα συναισθήματα δεν αποτελούν δικαιολογία για την κακή συμπεριφορά. Διδάξτε στο παιδί ότι είναι υπεύθυνο για την συμπεριφορά του και ότι δεν είναι αποδεκτό να κατηγορεί του άλλους για αυτήν.
Τι κάνουμε με τα άβολα συναισθήματα;
Τα άβολα ή και άσχημα συναισθήματα συχνά εξυπηρετούν έναν σκοπό. Η αίσθηση της ανησυχίας ή του φόβου, μπορεί να αποτελεί μια συναισθηματική αντίδραση με στόχο να μας προειδοποιήσει για έναν ενδεχόμενο κίνδυνο. Ωστόσο, είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί ότι μερικές φορές ανησυχούμε ή φοβόμαστε κάτι άσκοπα, απλά επειδή είναι καινούργιο ή επειδή δεν το έχουμε δοκιμάσει. Με αυτόν τον τρόπο θα ωθήσετε ομαλά και διακριτικά το παιδί έξω από την περιοχή που αισθάνεται ασφάλεια, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για να δοκιμάσει νέα πράγματα και να επιτύχει τους στόχους του.
Είναι σημαντικό, σε αυτό το σημείο, να το παροτρύνεται να προσπαθεί νέα πράγματα και να δίνεται έμφαση στην προσπάθειά του να ασχοληθεί και να μάθει κάτι καινούργιο κι όχι στο αποτέλεσμα αυτό καθαυτό. Παράλληλα θα ήταν καλό να του μάθετε να «χρησιμοποιεί» έξυπνα τα λάθη ή τις αποτυχίες του, αφού μαθαίνει μέσα από αυτά και λειτουργούν ανατροφοδοτικά στην προσπάθειά του.