Η αϋπνία και γενικότερα οι δυσκολίες στον ύπνο σε οποιοδήποτε μήνα της εγκυμοσύνης αποτελεί ένα φυσιολογικό φαινόμενο, καθώς πολλές μέλλουσες μητέρες αντιμετωπίζουν αϋπνία συχνότερα από το δεύτερο έως το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Η αϋπνία δεν έχει βλαβερές επιπτώσεις ούτε στο μωρό σας αλλά ούτε και σε εσάς, οπότε θα ήταν καλό να μην ανησυχείτε πολύ, αφού έτσι θα δυσκολευτείτε ακόμα περισσότερο να χαλαρώσετε και άρα να ξεκουραστείτε.
Που οφείλεται η αϋπνία;
Ένας πολύπλοκος συνδυασμός πολλών διαφορετικών παραγόντων μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στον ύπνο, όπως:
- Ορμονικές αλλαγές.
- Συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.
- Αίσθημα καούρας ή δυσπεψίας.
- Κράμπες στα πόδια.
Φυσικές στρατηγικές αντιμετώπισης
Αν και η αϋπνία δεν είναι επιβλαβής ούτε για το μωρό αλλά ούτε και για εσάς, μπορεί να «ρίξει» την διάθεσή σας αλλά και να προκαλέσει έντονη ευερεθιστότητα το επόμενο πρωί. Για να την αντιμετωπίσετε φυσικά μπορείτε να δοκιμάσετε:
- Σηκωθείτε: Αν περάσετε παραπάνω από είκοσι με τριάντα λεπτά στριφογυρίζοντας στο κρεβάτι σας μάταια, τότε μάλλον θα ήταν καλύτερο να σηκωθείτε. Προσπαθήστε να ολοκληρώσετε μια μικρή και εύκολη δουλειά του σπιτιού, που θα σας πάρει περίπου 15 λεπτά και έπειτα επιστρέψτε στο κρεβάτι, καθώς πιθανότατα θα είστε αρκετά κουρασμένοι για να καταφέρετε να αποκοιμηθείτε τελικά.
- Μην μετράτε τις ώρες: Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι λειτουργούν καλύτερα με περίπου οκτώ ώρες ύπνου, ορισμένοι μπορεί να χρειάζονται περισσότερες ώρες ή και λιγότερες για να ξεκουραστούν και να ανακτήσουν την χαμένη τους ενέργεια. Οπότε αντί να στοχεύετε σε ένα συγκεκριμένο αριθμό ωρών ύπνου αναρωτηθείτε πώς αισθάνεστε τις ώρες που κοιμάστε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν διαπιστώσετε ότι πράγματι ξεκουράζεστε, απλά δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε διατηρήστε τις ώρες που κοιμάστε ως έχουν. Αν πάλι όχι, δοκιμάστε να τις αυξήσετε, κλείνοντας το ξυπνητήρι το πρωί.