Παρά το γεγονός ότι η αυτοπεποίθηση είναι κάτι που έχει ως επίκεντρο το ίδιο το παιδί, ως γονείς παίζετε καθοριστικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο το μικρό σας αντιλαμβάνεται τον εαυτό του και τις δυνάμεις του. Ορίστε λοιπόν μερικοί τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας.

Πώς θα ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού

 

-Δώστε προσοχή στο παιδί

Ίσως είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε. Η πλήρης προσοχή σας δείχνει στο παιδί ότι το θεωρείτε σημαντικό και πολύτιμο. Αν λοιπόν το παιδί σας χρειάζεται να μιλήσει, σταματήστε ό,τι κάνετε και ακούστε προσεκτικά όσα έχει να σας πει. Πρέπει να ξέρει ότι οι σκέψεις, τα συναισθήματα και οι απόψεις του έχουν σημασία για εσάς.

-Παίξτε μαζί του

Παίζοντας με το παιδί, του δείχνετε έμπρακτα ότι είναι πολύτιμο για εσάς και ότι αξίζει τον χρόνο σας. Και όταν το παιδί αισθάνεται σημαντικό και αποδεκτό, είναι πιο πιθανό να έχει αυτοπεποίθηση.

-Μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά

Ως γονείς, πρέπει να αποφεύγετε να συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά. Κάθε παιδί είναι μοναδικό και τα καταφέρνει σε κάθε διαφορετικό. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είνα να ενθαρρύνετε το παιδί να καταπιαστεί με κάτι που το ευχαριστεί πραγματικά και στο οποίο νιώθει ικανό.

-Αναθέστε του καθήκοντα

Τα παιδιά που από μικρή ηλικία είναι σε θέση να ακολουθούν οδηγίες και να συμμετέχουν σε απλές δουλειές του σπιτιού, έχουν τη δυνατότητα να αισθανθούν ικανά και να αναπτύξουν αυτοπεποίθηση. Αντιθέτως, τα παιδιά που μαθαίνουν ότι οι γονείς τους θα τους δίνουν τα πάντα έτοιμα στο χέρι, «βολεύονται» σε αυτήν την κατάσταση και δυσκολεύονται στο μέλλον να εξυπηρετήσουν τα ίδια τις ανάγκες τους και να έχουν δυναμισμό.

-Ενθαρρύνετε το παιδί

Όταν δείχνετε στο παιδί ότι το αγαπάτε ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά του και τις επιδόσεις του, το βοηθάτε να χτίσει την αυτοεκτίμησή του και κατ’ επέκταση να αντιμετωπίσει με αυτοπεποίθηση τις νέες ευκαιρίες που του παρουσιάζονται. Γι’ αυτό φροντίστε να το επαινείτε και να του λέτε πόσο υπερήφανοι είστε για αυτό, πάντα με ρεαλιστικό τρόπο. Από την άλλη, όταν το παιδί δεν τα καταφέρνει σε κάτι, δεν πρέπει ούτε να του πείτε ένα ψεύτικο “μπράβο” ούτε να το μειώσετε. Εξηγήστε του ότι εκτιμάτε την προσπάθειά του και ότι σταδιακά θα βελτιώνεται.