Μπορεί η πρώτη συζήτηση σχετικά με τα χρήματα να προέκυψε μετά από ένα χαρτζιλίκι της γιαγιάς που θέλαμε να βεβαιωθούμε ότι δεν θα μετατραπεί σε σοκοφρέτες. Ή ίσως να προέκυψε όταν το παιδί μάς ζήτησε ένα δώρο που αντισοιχεί σε δύο μισθούς μας. Σε κάθε περίπτωση, η συζήτηση για τα χρήματα με το παιδί είναι αναπόφευκτη. ‘Αλλωστε, είναι σημαντικό το παιδί να αντιλαμβάνεται από νωρίς την αξία των χρημάτων και, κυρίως, πως δεν έχουμε τη δυνατότητα να πραγματοποιούμε κάθε επιθυμία του.
Βέβαια, οι συζητήσεις για τα χρήματα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμες και να μην δημιουργούν στα παιδιά αγωνίες που δεν τους αναλογούν. Ας δούμε, λοιπόν, πώς θα μιλήσουμε σωστά στο παιδί για τα χρήματα.
Δεν αγνοούμε το ζήτημα
Αναπόφευκτα το παιδί κάποια στιγμή θα χρειαστεί να διαχειρίζεται μόνο τουο τα χρήματά του ή να αντιληφθεί ότι τα δικά μας δεν αρκούν για να του αγοράσουμε όποιο παιχνίδι επιθυμεί.
Δεν συζητάμε διαρκώς για χρήματα
Παράλληλα, αν μιλάμε συνέχεια για χρήματα μπορεί να γεμίσουμε το παιδί με αχρείαστα άγχη ή απλώς να προκαλέσουμε την αδιαφορία του ως αντίδραση.
Δεν εστιάζουμε στην έλλειψη χρημάτων
Σίγουρα, το παιδί πρέπει να γνωρίζει ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να του αγοράσουμε ό,τι του έρθει στο μυαλό, ωστόσο αν επιμένουμε στην έλλειψη των χρημάτων μπορεί να του δημιουργήσουμε άγχος ή να το κάνουμε να νιώσει μειονεκτικά σε σχέση με άλλα παιδιά. Αυτό που μπορούμε λοιπόν να κάνουμε είναι να του εξηγήσουμε με έναν κατανοητό για την ηλικία του τρόπο το πώς διαχειριζόμαστε τα χρήματά μας. Για παράδειγμα, μπορούμε να του πούμε ότι δεν μπορούμε να του αγοράσουμε αυτό το παιχνίδι, γιατί αυτά τα χρήματα προορίζονται για τα μαθήματα των αγγλικών του.
Βάζουμε σαφή όρια
Πρέπει να βάζουμε κατανοητά και σαφή όρια στα παιδιά μας και αυτό ισχύει και στην περίπτωση των χρημάτων. Για παράδειγμα, αν πηγαίνουμε μαζί με το παιδί για ψώνια, δεν του ζητάμε να επιλέξει ό,τι του αρέσει, αλλά του εξηγούμε εξαρχής πόσα χρήματα μπορούμε να δαπανήσουμε. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε την ένταση που θα προέκυπτε αν επέλεγε κάτι που στη συνέχεια θα αναγκαζόμασταν να του αρνηθούμε, ενώ παράλληλα το ενθαρρύνουμε να σκέφτεται με ρεαλιστικό τρόπο τα χρήματα.
Διατηρούμε την ψυχραιμία μας
Ακόμη και αν το παιδί έχει πλέον μεγαλώσει λίγο, ακόμη και αν είναι εξαιρετικά ώριμο για την ηλικία του, δεν χρειάζεται να γνωρίζει κάθε λεπτομέρεια των οικονομικών μας προβλημάτων. Αρκεί να έχει επίγνωση των οικονομικών δυνατοτήτων μας. Το παιδί πρέπει να μας βλέπει ψύχραιμους και σίγουρους προκειμένου να νιώσει ασφάλεια.