Όλοι αισθανόμαστε τις επιπτώσεις της καραντίνας, αλλά η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τα παιδιά νηπιακής και σχολικής ηλικίας, τα οποία βρίσκονται σε ένα σημαντικό αναπτυξιακό στάδιο για να αποκτήσουν φίλους και να μάθουν πώς να επικοινωνούν καλύτερα. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει τις κοινωνικές του δεξιότητες.
*Εμπλουτίστε το συναισθηματικό του λεξιλόγιο
Τα παιδιά μπορεί να βιώνουν πολλά συναισθήματα, αλλά να μην έχουν τις λέξεις να τα εκφράσουν. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να εμπλουτίσετε το συναισθηματικό λεξιλόγιο του παιδιού, βοηθώντας το να ταυτίσει το κάθε του συναίσθημα με μια σχετική λέξη. Για παράδειγμα, αν βλέπετε το παιδί θυμωμένο, πείτε του κάτι σαν: “Φαίνεσαι θυμωμένος” και μιμηθείτε μια νευριασμένη έκφραση, ώστε να κάνει το παιδί τη σύνδεση. Μια έξυπνη πρακτική για να μάθετε στο παιδί να αντιλαμβάνεται τα συναισθήματα, είναι εντοπίζοντάς τα σε άλλους ανθρώπους, π.χ. σε βιβλία και ταινίες που βλέπετε.
*Ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του
Δεδομένου ότι αυτήν την περίοδο το παιδί είναι συνεχώς μαζί σας, πολύ εύκολα μπορεί να καταλήξετε να προσπαθείτε να ικανοποιήσετε κάθε του ανάγκη. Ωστόσο, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενθαρρύνετε την ανεξαρτησία του. Μαθαίνοντάς το να κάνει πράγματα μόνο του – είτε πρόκειται για βοήθεια στις δουλειές στο σπίτι είτε για το δέσιμο των κορδονιών του ή το να ντύνεται μόνο του- ενισχύετε την αυτοεκτίμησή του, η οποία μακροπρόθεσμα το ενθαρρύνει να αλληλεπιδρά με τους συνομηλίκους του. Όποτε είναι δυνατόν, δώστε του επιλογές. Για παράδειγμα, στο πρωινό, πείτε του: «Μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα σε βρώμη ή φρυγανιά με ταχίνι». Με αυτόν τον τρόπο, το παιδί θα έχει περισσότερη αυτοπεποίθηση όταν βγαίνει στον έξω κόσμο.
*Διατηρήστε οπτική επαφή
Όταν μιλάτε στο παιδί σας, προσπαθήστε να είστε στο ίδιο ύψος με αυτό. Έτσι, όχι μόνο είναι πιο πιθανό να σας ακούσει, αλλά θα επιστρέψει στο σχολείο γνωρίζοντας ότι το να κοιτάς κάποιον άμεσα είναι το κλειδί για την επικοινωνία. Αλλά να θυμάστε: το παιδί σάς παρακολουθεί πάντα. Έτσι, όταν μιλάτε, φροντίστε να διατηρείτε οπτική επαφή με όλους στην οικογένεια, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου σας.
*Οργανώστε game nights
Οργανώνοντας game nights μπορείτε να περάσετε ποιοτικό χρόνο ως οικογένεια, να διασκεδάσετε και παράλληλα να εμφυσήσετε αξίες στο παιδί σας. Τα επιτραπέζια παιχνίδια μπορούν πραγματικά να κάνουν την καραντίνα πιο ευχάριστη, αλλά ταυτόχρονα μπορούν να κάνουν πολύ καλό και στην ανάπτυξη του παιδιού σας. Μια βραδιά οικογενειακών παιχνιδιών είναι ιδανική για να διδάξει τη σημασία της ενσυναίσθησης, την αξία των κανόνων, την επίλυση προβλημάτων και την ομαδικότητα, όλες τις δεξιότητες δηλαδή που θα είχε μάθει το παιδί μέσω του παιχνιδιού στο σχολείο.