Τα μικρά παιδιά μπορούν να κάνουν κάποια αρκετά αηδιαστικά πράγματα, όπως το να σκαλίζουν τις μύτες τους και μερικές φορές ακόμη και να βάζουν στο στόμα τους αυτό που βρήκαν εκεί. Εκτός από το ότι είναι κοινωνικά μη αποδεκτό, η μύτη αποτελεί εστία μικροβίων.
Εάν το σκάλισμα της μύτης δεν τελειώσει στην προσχολική ηλικία, μπορεί να γίνει μια σταθερή συνήθεια του παιδιού καθώς μεγαλώνει.
Γιατί τα παιδιά πειράζουν τις μύτες τους
Το σκάλισμα της μύτης είναι μια αρκετά φυσιολογική προσχολική συνήθεια και υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους τα μικρά ασχολούνται με αυτό:
- Η ενασχόληση με τη μύτη τους τούς φαίνεται διασκεδαστική λόγω της υγρής ή ξηρής ρινικής βλέννας
- Νευρική συνήθεια
- Στρες
- Βαρεμάρα
Πώς θα σταματήσει το παιδί να πειράζει τη μύτη του
Μερικά παιδιά δεν συνειδητοποιούν καν ότι πειράζουν τη μύτη τους και έτσι σταδιακά γίνεται μια μη συνειδητή συνήθεια. Μόλις δείτε το παιδί να αρχίζει να σκαλίζει τη μύτη του, τραβήξτε την προσοχή του, δώστε του ένα αντισηπτικό μαντηλάκι και ζητήστε του με ηρεμία να σταματήσει. Επαναλάβετε τη διαδικασία όσες φορές χρειαστεί. Εάν το πείραγμα της μύτης είναι μια νέα συνήθεια, είναι πιθανό να υπάρχει κάτι στη μύτη του, όπως υπερβολική βλέννα, που το ενοχλεί.
Εξηγήστε του τα θέματα υγιεινής
Εξηγήστε στο παιδί ότι το πείραγμα της μύτης του δεν είναι μια υγιεινή συνήθεια και ότι μπορεί όχι μόνο να προκαλέσει μόλυνση της μύτης του, αλλά και να εξαπλώσει μικρόβια στο ίδιο ή σε άλλους ανθρώπους. Τονίστε ότι κάθε φορά που πειράζει τη μύτη του θα πρέπει να έχει καθαρά χέρια αλλά και να πλένει τα χέρια του στη συνέχεια.
Κάντε τη συνήθεια λιγότερο απολαυστική
Ο πιο απλός και πρακτικός τρόπος να σταματήσει το παιδί να σκαλίζει τη μύτη του είναι κολλώντας ένα τσιρότο στο δάχτυλο που χρησιμοποιεί.
Δώστε του κάτι άλλο να κάνει
Το παιδί μπορεί να πειράζει τη μύτη του επειδή βαριέται ή από την ανάγκη του να κρατάει τα χέρια του απασχολημένα. Εάν πειράζει τη μύτη του κυρίως όταν παρακολουθεί τηλεόραση ή δεν κάνει κάτι άλλο, προσπαθήστε να το εμπλέξετε σε άλλες δραστηριότητες. Όσο έχει τα χεράκια του απασχολημένα είναι λιγότερο πιθανό να τα βάλει στη μύτη του.
*Σε περίπτωση που η συνήθεια του παιδιού συνοδεύεται και από κάτι άλλο (π.χ. το παιδί “βρέχει” το κρεβάτι του ή τρώει τα νύχια του), ίσως βιώνει μια στρεσογόνα περίοδο. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε σχετικά τον παιδίατρο.