Οι απότομες μεταβολές στη διάθεση της εγκύου προκαλούνται από διάφορους παράγοντες, όπως οι ταχέως μεταβαλλόμενες ορμόνες, οι σωματικές ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης αλλά και η ανησυχία για τη νέα καθημερινότητα που θα διαμορφωθεί με τον ερχομό του νεογέννητου. Εάν συνειδητοποιήσετε ότι πράγματι η διάθεσή σας τείνει να αλλάζει πολύ γρήγορα και απότομα, μην ανησυχήσετε μιας και αποτελεί ένα φυσιολογικό στάδιο, που περνά σχεδόν κάθε μέλλουσα μαμά.
Ορμόνες και διάθεση
Ένας σημαντικός λόγος που μπορεί η διάθεσή σας να αλλάζει απότομα είναι οι ορμόνες που μεταβάλλονται πολύ γρήγορα και συγκεκριμένα τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη. Τα επίπεδα οιστρογόνων αυξάνονται ραγδαία κατά την διάρκεια των πρώτων δώδεκα εβδομάδων της εγκυμοσύνης. Τα οιστρογόνα παράλληλα, σχετίζονται με την σεροτονίνη, που παράγεται στον εγκέφαλο, γνωστότερη και ως η «ορμόνη της ευτυχίας». Ωστόσο, η σεροτονίνη δεν σημαίνει ότι νιώθουμε αμέσως χαρά. Οι διακυμάνσεις αυτού του νευροδιαβιβαστή όπως και η ανισορροπία μπορεί να προκαλέσει ορισμένες απότομες συναισθηματικές διακυμάνσεις. Επιπλέον τα αυξημένα οιστρογόνα έχουν συνδεθεί με το αίσθημα άγχους όπως και τον εκνευρισμό.
Η προγεστερόνη , που επίσης αυξάνεται ραγδαία κατά τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, συνδέεται με τη χαλάρωση. Όταν εκκρίνεται, συγκεκριμένα, το σώμα και ιδιαιτέρως οι μύες της εγκύου χαλαρώνουν ώστε να αποφεύγονται οι πρόωρες συσπάσεις της μήτρας. Για ορισμένες γυναίκες, όμως, η χαλάρωση αυτή μπορεί να σημαίνει κόπωση ή ακόμα και μελαγχολία. Ο συνδυασμός λοιπόν, των επιδράσεων των οιστρογόνων και της προγεστερόνης αποτελεί ένα παράγοντα που πυροδοτεί τις απότομες αλλαγές στη διάθεση.
Πώς μπορείτε να τις διαχειριστείτε;
Αν και οι απότομες εναλλαγές στην διάθεση αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εγκυμοσύνης, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τις διαχειριστείτε.
Δείξτε υπομονή: Είναι καλό να δείξετε υπομονή και να μην πιέζετε τον εαυτό σας. Είναι επίσης σημαντικό να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι αποτελεί ένα στάδιο, το οποίο περνούν σχεδόν όλες οι μέλλουσες μητέρες. Έχετε παράλληλα κατά νου ότι ευθύνονται οι ορμόνες και όχι η «αδυναμία χαρακτήρα».
Μιλήστε στο σύντροφο και τα παιδιά: Δοκιμάστε να μιλήσετε για το πώς νιώθετε στην υπόλοιπη οικογένεια για να τους προετοιμάσετε για πιθανά «ξεσπάσματα». Μιλώντας μαζί τους θα νιώσετε καλύτερα γιατί αφενός θα μοιραστείτε το «βάρος» και αφετέρου τόσο ο σύντροφός σας όσα και τα παιδιά θα καταλάβουν ότι δεν ευθύνονται εκείνοι αλλά κατά πάσα πιθανότητα οι ορμόνες.
Κάντε τον ύπνο σας προτεραιότητα: Στο πρώτο τρίμηνο πιθανόν να νιώθετε κουρασμένη ανεξάρτητα από το πόσο κοιμάστε. Κατά το τρίτο τρίμηνο ενδεχομένως να δυσκολεύεστε να βρείτε μια άνετη θέση κι επομένως να μην ξεκουράζεστε αρκετά. Η κούραση αποτελεί ακόμα έναν παράγοντα που εντείνει τις απότομες αλλαγές στην διάθεσή σας γι’αυτό θα ήταν καλό να κοιμάστε, έστω και μία ώρα μέσα στην ημέρα προκειμένου να ξεκουράζεστε όσο το δυνατόν περισσότερο.