Καθώς η καλοκαιρινή λάμψη σιγά-σιγά ξεθωριάζει, αρχίζουν να φαίνονται κάποιες φθορές του ήλιου: φακίδες, πανάδες, ανομοιόμορφος χρωματικός τόνος. Οι κηλίδες ή δυσχρωμίες στην επιδερμίδα είναι ένα φαινόμενο που επιστημονικά αποκαλείται υπερμελάγχρωση. Αν και έχει πολλές διαφορετικές μορφές, το αποτέλεσμα είναι ουσιαστικά το ίδιο. Κάποια σημεία στην επιφάνεια του δέρματος αποκτούν πιο σκούρο χρώμα, λόγω της άνισης κατανομής μελανίνης που συσσωρεύεται στο εσωτερικό του δέρματος. Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να εξαφανίσουμε τις νέες κηλίδες και να μειώσουμε σημαντικά τις παλαιότερες.
Κηλίδες: Τα συστατικά που χρειαζόμαστε για να τις καταπολεμήσουμε
Η ρετινόλη και η βιταμίνη C είναι δύο από τους ισχυρότερους παράγοντες που μειώνουν τις σκούρες κηλίδες και κάνουν πιο ομοιόμορφο και λαμπερό τον τόνο του δέρματος.
Επίσης βάζουμε στη ρουτίνα της περιποίησής μας peeling με οξέα όπως το γλυκολικό οξύ και το άλφα υδροξυοξύ. Τα οξέα αυτά απομακρύνουν ήπια την επιφανειακή στοιβάδα της επιδερμίδας και σβήνουν σταδιακά τις νέες, επιφανειακές πανάδες. Παράλληλα μειώνουν σημαντικά τις παλαιότερες. Επίσης αυξάνουν τη φωτεινότητα και δημιουργούν ομοιόμορφο τόνο στην όψη μας, ενώ μειώνουν και το μέγεθος των λεπτών γραμμών και ρυτίδων.
Τέλος, η βιταμίνη E είναι ένας ακόμα αντιοξειδωτικός παράγοντας που προάγει την απαλή, ομοιόμορφη και φωτεινή όψη. Επιπλέον ταυτόχρονα συμβάλλει στην πρόληψη νέων κηλίδων.
Τip: Αν ωστόσο οι δυσχρωμίες είναι χρόνιες, συμβουλευόμαστε έναν δερματολόγο και ζητάμε πληροφορίες για τη θεραπεία τους με laser.
Για την πρόληψη νέων κηλίδων
Η καλή αντηλιακή προστασία είναι ο πιο δυνατός μας σύμμαχος για να αποφύγουμε στο μέλλον την εμφάνιση καινούριων δυσχρωμιών. Ετσι πριν βγούμε από το σπίτι, χειμώνα-καλοκαίρι, εφαρμόζουμε σε πρόσωπο, λαιμό και χέρια ένα αντηλιακό με υψηλό SPF (30 και άνω).