Δεν υπάρχει κάποιος μαγικός τρόπος για να δείτε τι ύψος θα πάρει το παιδί όταν μεγαλώσει. Παρόλα αυτά, υπάρχουν κάποιοι μαθηματικοί τύποι που μπορούν να προβλέψουν πόσο ψηλό θα γίνει το παιδί όταν ενηλικιωθεί.
Αυτές είναι οι τρεις πιο διαδεδομένες μέθοδοι που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε:
ΜΕΘΟΔΟΣ #1
Η πιο δημοφιλής μέθοδος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να υπολογίσετε πόσο θα ψηλώσει το παιδί σας, είναι να διπλασιάσετε το ύψος του όταν γίνει 2 ετών.
Αν και πρόκειται για εξαιρετικά εύκολη μέθοδο, το μειονέκτημα είναι ότι πρέπει να περιμένετε μέχρι το παιδί σας να γίνει 2 ετών ή να βρείτε τις μετρήσεις που κάνατε τότε. Αυτή η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, αν και δεν υπάρχει διαθέσιμη έρευνα που να υποστηρίζει την ακρίβειά της.
Πώς να το κάνετε:
- Μάθετε πόσο ψηλό είναι ή ήταν το παιδί σας όταν ήταν δύο ετών.
- Πολλαπλασιάστε αυτό το ύψος με το δύο.
- Το αποτέλεσμα είναι το προβλεπόμενο ύψος του παιδιού.
Για παράδειγμα, εάν η δίχρονη κόρη σας έχει ύψος 86 εκατοστά, είναι πιθανό ως ενήλικας να φτάσει – ίσως και να ξεπεράσει – το 1 μέτρο και 70 εκατοστά. Η εξίσωση είναι: 86 x 2 = 172 εκατοστά.
Επειδή τα κορίτσια αναπτύσσονται πιο γρήγορα από τα αγόρια, ίσως να έχετε μια πιο ακριβή πρόβλεψη για την κόρη σας χρησιμοποιώντας ως βάση μέτρησης το ύψος της στους 18 μήνες ζωής.
ΜΕΘΟΔΟΣ #2
Η μέθοδος «ακολουθήστε την καμπύλη» είναι ένας άλλος εύκολος τρόπος για να προβλέψετε το πιθανό ύψος του παιδιού σας, όταν ενηλικιωθεί. Η μέθοδος αυτή στηρίζεται στις πρότυπες καμπύλες ανάπτυξης που χρησιμοποιούν οι παιδίατροι για να παρακολουθούν την ανάπτυξη του παιδιού.
Πώς να το κάνετε:
- Μετρήστε το τρέχον ύψος του παιδιού σας.
- Σημειώστε το στην καμπύλη ανάπτυξης.
- Ακολουθήστε την καμπύλη ανάπτυξής τους – μένοντας στο ίδιο εκατοστημόριο – και δείτε πού θα καταλήξουν ως ενήλικες.
Το αποτέλεσμα είναι το προβλεπόμενο ύψος του παιδιού σας.
Για παράδειγμα, εάν ο γιος σας έχει ύψος 1 μέτρο και 10 εκατοστά σε ηλικία 6 ετών (το 10ο εκατοστημόριο), τότε θα μπορούσατε πιθανώς να φτάσει το 1 μέτρο και 78 στην ηλικία των 19 έως 20 ετών.
ΜΕΘΟΔΟΣ #3
Προβλέψτε το μελλοντικό ύψος των παιδιών σας με βάση τις γενετικές τους δυνατότητες.
Απ’ όλες τις μεθόδους πρόβλεψης ύψους, αυτή είναι ίσως η πιο ακριβής. Εξετάζει το γενετική δυναμική του παιδιού, με βάση το μέσο ύψος των γονέων. Είναι γνωστή ως μέθοδος Tanner.
Πώς να το κάνετε:
- Καταγράψτε το ύψος της βιολογικής μητέρας.
- Καταγράψτε το ύψος του βιολογικού πατέρα.
- Υπολογίστε το μέσο όρο αυτών των δύο.
- Προσθέστε 6,35 εκατοστά σε αυτό το μέσο, εάν έχετε γιο.
- Αφαιρέστε 6,35 σε αυτόν τον μέσο όρο εάν έχετε κόρη.
Το αποτέλεσμα είναι το προβλεπόμενο ύψος του παιδιού σας.
Για παράδειγμα, εάν η μαμά έχει ύψος 1 μέτρο και 58 εκατοστά κι ο μπαμπάς 1 μέτρο και 73 εκατοστά, ο μέσος όρος είναι περίπου 1 μέτρο και 65 εκατοστά.
Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να περιμένετε ότι τα παιδιά θα σας θα έχουν ύψος:
- Αγόρια: 1 μέτρο και 71 εκατοστά
- Κορίτσια: 1 μέτρο και 58 εκατοστά
Πόσο ακριβής είναι αυτή η μέθοδος; Δεν είναι, φυσικά.
Ο γενετικός προγνωστικός δείκτης ύψους έχει 68% πιθανότητα να βρίσκεται εντός 5 εκατοστών και 95% πιθανότητα να βρίσκεται εντός 10 εκατοστών από αυτό το προβλεπόμενο ύψος.
Ένας άλλος περιορισμός είναι ότι πρέπει να γνωρίζετε πόσο ψηλοί είναι οι γονείς ενός παιδιού για να λειτουργήσει αυτός ο υπολογισμός. Αυτό μπορεί να το καταστήσει αδύνατο εάν δεν γνωρίζετε το ύψος των βιολογικών γονιών, όπως μπορεί να συμβαίνει σε υιοθεσίες ή υποβοηθούμενες διαδικασίες γονιμότητας με σπέρμα ή ωάρια δότη.
Τελευταίες σκέψεις
Όταν τα παιδιά σας περάσουν από μια «έκρηξη» ανάπτυξης, μπορεί να αναρωτιέστε αν ποτέ θα σταματήσουν να ψηλώνουν. Όσο διασκεδαστικό κι αν είναι να τα βλέπετε να μεγαλώνουν, αυτό μπορεί να σας «γεννήσει» μερικές απορίες.
Αν και κανένας από τους προαναφερόμενους προγνωστικούς δείκτες ύψους δεν είναι 100% ακριβής, οποιοσδήποτε από αυτούς είναι σε θέση να σας δώσει μια ιδέα για το πόσο ψηλά θα είναι τα παιδιά σας όταν μεγαλώσουν. Μπορείτε ακόμη να χρησιμοποιήσετε και τις τρεις μεθόδους και να δείτε πώς συγκρίνονται.
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παιδιά μεγαλώνουν με διαφορετικούς ρυθμούς. Μερικά παιδιά ξεκινούν τις φάσεις ανάπτυξής τους νωρίς, ενώ άλλα πιο αργά. Λάβετε επίσης υπόψη πως στην μελλοντική ανάπτυξη του παιδιού σας – εκτός από τη γενετική προδιάθεση – παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της γενικής υγείας και της διατροφικής τους κατάστασης.
Εάν ανησυχείτε για την ανάπτυξη του παιδιού σας, μιλήστε με το γιατρό του. Εάν ο παιδίατρός σας σχεδιάσει την ανάπτυξη του παιδιού σε ένα τυποποιημένο διάγραμμα ανάπτυξης, μπορεί να καθορίσει εάν το παιδί σας ακολουθεί την καμπύλη του, καθώς και να βοηθήσει στην πρόβλεψη του ύψους του όταν ενηλικιωθεί. Εάν το παιδί σας δεν μεγαλώνει όπως θα μπορούσε βάσει των γενετικών δυνατοτήτων που έχει, ο παιδίατρος να διερευνήσει τις αιτίες και να σας πει εάν χρειάζεται να ακολουθήσει κάποια θεραπεία ή όχι.