Η αισιοδοξία είναι το μέγιστο αγαθό της ζωής, αφού μας βοηθά να αντιμετωπίζουμε την κάθε ημέρα με χαμόγελο και να βλέπουμε τις δυσκολίες ως προκλήσεις που θα συμβάλλουν στην εξέλιξή μας.
Αναρωτιέστε πως θα μεταδώσετε την αισιοδοξία σας στο μικρό σας; Με τις ακόλουθες συμβουλές θα καταφέρετε να μεγαλώσετε ένα θετικό παιδί, με αστείρευτη όρεξη και αγάπη για την ζωή.
Σταματήστε την γκρίνια
Προσπαθείστε να περιορίσετε την γκρίνια, ακόμα και για τα πιο μικρά πράγματα στην καθημερινότητά σας, ειδικά όταν βρίσκεστε μπροστά του. Όταν εστιάζετε σε αρνητικές σκέψεις, όπως το πόσο θα αργήσετε εξαιτίας της κίνησης, δεν βοηθάτε τον εαυτό σας αλλά εντείνεται το αρνητικό κλίμα. Τα παιδάκια μιμούνται πολλές φορές τους γονείς τους κι έτσι αν δεν σας ακούν να παραπονιέστε συνέχεια αλλά να αναγνωρίζετε τις δυσκολίες και να προσπαθήσετε να τις ξεπεράσετε, το πιθανότερο είναι ότι και εκείνα δεν θα είναι αρνητικά.
Λίστα με στόχους
Ορίστε ένα σχετικά απλό πρόγραμμα, με λίγες δουλειές που θα πρέπει να κάνουν καθημερινά, όπως το να στρώνουν το κρεβάτι τους και να τακτοποιούν τις πιτζάμες τους. Αυτό δεν βοηθά μόνο εσάς αλλά μαθαίνει στα παιδιά να είναι υπεύθυνα και να λειτουργούν βάσει προγράμματος και συντονισμού. Παράλληλα ξεκινούν την ημέρα τους έχοντας υλοποιήσει από νωρίς τουλάχιστον δύο στόχους, πράγμα που λειτουργεί ενδυναμωτικά στην ψυχολογία τους, προετοιμάζοντάς τα για την υπόλοιπη μέρα.
Υπολογισμένα ρίσκα
Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να παίρνουν καθημερινά ρίσκα, τα οποία όμως θα έχουν σκεφθεί λογικά, ζυγίζοντας στο μυαλό τους τα υπέρ αλλά και τα κατά. Μην τα αποτρέπετε από διάφορες επιλογές τους αλλά συζητήστε μαζί τους και ζητήστε τους να σας εξηγήσουν γιατί πήραν μια συγκεκριμένη απόφαση. Στο μεταξύ, αν παρατηρήσετε ότι είναι αναποφάσιστα, καθοδηγήστε τα μέσα από μία λογική συλλογιστική. Να τους μάθετε με άλλα λόγια, να ακολουθούν την καρδιά τους αλλά να παίρνουν και το μυαλό τους μαζί.
Μην αντιδράτε αμέσως
Είναι σίγουρο πως θέλετε να προστατέψετε το παιδάκι σας από κάθε κακοτοπιά, είναι όμως σημαντικό να περιμένετε λίγο προτού αντιδράσετε σε οποιαδήποτε κατάσταση. Παραδείγματος χάριν αν δείτε ότι κάποιο άλλο παιδί κορόιδεψε το δικό σας, μην σπεύσετε να σώσετε την κατάσταση, μιλώντας με τους γονείς του άλλου αλλά αφήστε το παιδάκι σας να διαχειριστεί μόνο του μια άσχημη συμπεριφορά, πατώντας στα πόδια του. Μπορεί αρχικά να χρειάζεται την βοήθειά σας, σταδιακά όμως θα μάθει να λειτουργεί αυτόνομα, θωρακίζοντας τον εαυτό του.