Τα συναισθηματικά σκαμπανεβάσματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι πραγματικά και μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα της εγκύου μίζερη.

Αν αναρωτιέστε γιατί τη μία στιγμή θέλετε να βάλετε τα κλάματα και την άλλη τα γέλια, έχουμε μία λέξη για εσάς: ορμόνες.

Οιστρογόνα και ευερεθιστότητα

Στις πρώτες 12 εβδομάδες της εγκυμοσύνης, τα επίπεδα των οιστρογόνων αυξάνονται κατά 100%. Τα οιστρογόνα σχετίζονται με τη χημική ουσία σεροτονίνη – γνωστή και ως «ορμόνη της ευτυχίας». Αν και δεν είναι γνωστό πώς ακριβώς αλληλεπιδρούν αυτά τα δύο μεταξύ τους, έχει αποδειχθεί ότι οι αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων προκαλούν άγχος κι ευερεθιστότητα.

Προγεστερόνη και κούραση

Η ορμόνη προγεστερόνη αυξάνεται επίσης γρήγορα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά κατά τους πρώτους 3 μήνες. Σε αντίθεση με τα οιστρογόνα, η προγεστερόνη σχετίζεται με τη χαλάρωση. Αλλά για κάποιες γυναίκες αυτό μπορεί να σημαίνει κούραση, ακόμη και θλίψη.

Άλλοι «ένοχοι» για τη συναισθηματική ανισορροπία

Οι σωματικές ενοχλήσεις της εγκυμοσύνης και οι ανησυχίες για την επερχόμενη αλλαγή της καθημερινότητάς σας, είναι άλλοι δύο παράγοντες που ευθύνονται για τις εναλλαγές της διάθεσης στην έγκυο.

Αλλαγές διάθεσης στο 1ο τρίμηνο

Οι ναυτίες του πρώτου τριμήνου που συνήθως εκδηλώνονται απροειδοποίητα, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, μπορούν να προκαλέσει έντονο άγχος στην έγκυο. Η κόπωση είναι ένα άλλο συνηθισμένο σύμπτωμα στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης που μπορεί να συμβάλει σε εναλλαγές της διάθεσης. Ακόμη, γυναίκες που έχουν υποστεί αποβολή ή υπογονιμότητα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανήσυχες τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης τους, καθώς τότε ο κίνδυνος αποβολής είναι μεγαλύτερος.

Αλλαγές διάθεσης στο 2ο τριμήνο

Το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης οι ορμόνες μεταβάλλονται πιο αργά και οι ναυτίες είναι λιγότερες. Ωστόσο, οι αλλαγές στο σχήμα του σώματος, ο προγεννητικός έλεγχος και η ανάγνωση κειμένων στο διαδίκτυο για όλα όσα μπορεί να πάνε στραβά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού, μπορούν να προκαλέσουν συναισθηματική δυσφορία.

ΕΓΚΥΟΣ

Ωστόσο, δεν είναι όλες οι «εναλλαγές διάθεσης» της εγκυμοσύνης αρνητικές. Μερικές γυναίκες παρουσιάζουν αύξηση της λίμπιντο και της σεξουαλικής επιθυμίας κατά το δεύτερο τρίμηνο. Αυτό πιθανόν οφείλεται στο γεγονός ότι αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα σωματικά και στην αυξημένη ροή αίματος στην περιοχή της πυέλου.

Αλλαγές διάθεσης στο 3ο τρίμηνο

Κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου, η κούραση και η δυσκολία στον ύπνο μπορεί να οδηγήσουν σε εναλλαγές της διάθεσης. Οι φόβοι και οι ανησυχίες για την επερχόμενη γέννα μπορεί να γίνουν έντονες, μαζί με τις ανησυχίες του να γίνετε μητέρα ή της ανατροφής ενός δεύτερου παιδιού.

Μια «νέα» εναλλαγή διάθεσης που μπορεί να βιώσετε κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου είναι η «φωλιά» – όταν ξαφνικά σας κυριεύει η επιθυμία να καθαρίσετε, να οργανώσετε και να προετοιμαστείτε σωματικά για το μωρό. Για τις περισσότερες εγκύους αυτή μπορεί να είναι μια θετική εμπειρία, αλλά για άλλες η «φωλιά» μπορεί να οδηγήσει σε άγχος.

Αντιμετώπιση των εναλλαγών της διάθεσης κατά την εγκυμοσύνη

Οι εναλλαγές της διάθεσης είναι σχεδόν αναπόφευκτο μέρος της εγκυμοσύνης. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αντεπεξέλθετε.

 

Ακολουθούν 10 χρήσιμα tips για να διαχειριστείτε τις ψυχολογικές μεταπτώσεις στην εγκυμοσύνη:

#1 Να είστε υπομονετικές με τον εαυτό σας

Να θυμάστε ότι δεν είστε μόνοι στην εμπειρία σας, ότι οι ορμόνες ευθύνονται για πολλά από αυτά που νιώθετε και ότι όλα αυτά θα περάσουν με τον καιρό.

#2 Μιλήστε με τον σύντροφό σας και τα παιδιά σας

Ζητήστε συγγνώμη εκ των προτέρων για τις στιγμιαίες περιόδους εκνευρισμού. Όταν μιλάτε στα παιδιά σας, ωστόσο, προσέξτε να μην κατηγορήσετε το μωρό για τις διαθέσεις σας. Απλώς εξηγήστε ότι η μαμά δεν αισθάνεται καλά τελευταία, αλλά όλα είναι εντάξει και θα πάνε καλύτερα.

#3 Αφήστε κάτω τα βιβλία εγκυμοσύνης που βασίζονται στον φόβο

Αν τα βιβλία εγκυμοσύνης σας προκαλούν άγχος, μην τα διαβάσετε. Βρείτε κάτι πιο θετικό για να διαβάσετε ή ρωτήστε το γιατρό σας απευθείας κατά τη διάρκεια των προγεννητικών ελέγχων σας.

#4 Προετοιμαστείτε για την «πρωινή ναυτία»

Έχετε μαζί σας σνακ για τις ξαφνικές λιγούρες. Βάλτε, επίσης, πλαστικές σακούλες στις τσέπες ή στην τσάντα σας για όταν θελήσετε να κάνετε εμετό και δεν υπάρχει διαθέσιμο μπάνιο. Εάν η πρωινή αδιαθεσία προκαλείται από δυσάρεστες ή έντονες μυρωδιές, δοκιμάστε να έχετε μαζί σας κάτι που μυρίζει καλά, για να μπλοκάρετε γρήγορα τις ανεπιθύμητες μυρωδιές.

#5 Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο

Εάν μπορείτε να πάρετε έναν υπνάκο κατά τη διάρκεια της ημέρας, πάρτε έναν. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να κοιμάστε στο γραφείο σας στη δουλειά. Στο σπίτι, κάντε ό,τι μπορείτε για να κάνετε την ώρα του ύπνου μια ήρεμη, ήσυχη στιγμή, ώστε να έχετε περισσότερες πιθανότητες να κοιμηθείτε όσο το χρειάζεστε.

#6 Βρείτε έναν υποστηρικτικό φίλο

Νιώθετε χοντρή και «άσχημη» όταν ψάχνετε για ρούχα εγκυμοσύνης; Πάρε μαζί σας κάποιον που θα σταθεί έξω από το καμαρίνι και θα σας πει πόσο όμορφη είστε. Μπορείτε επίσης να πάρετε έναν φίλο σε προγεννητικά ραντεβού. Αυτός μπορεί να είναι ο σύντροφός σας, ο φίλος σας ή ένας συγγενής σας. Αλλά το να έχετε κάποιον μαζί σας, ειδικά για υπερήχους ή διαδικασίες όπως η αμνιοπαρακέντηση, μπορεί να βοηθήσει με τη νευρικότητα.

#7 Κάντε ένα μάθημα τοκετού και προσλάβετε μια μαία

Όσο περισσότερα γνωρίζετε για τον τοκετό κι όσο περισσότερη υποστήριξη έχετε, τόσο λιγότερο άγχος θα νιώθετε. Η παρακολούθηση μαθημάτων εκπαίδευσης τοκετού και η πρόσληψη μιας μαίας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αυτού του άγχους.

#8 Συνδεθείτε με άλλες μέλλουσες μαμάδες

Το να μιλάτε σε άλλους για τις εναλλαγές της διάθεσης και τις ανησυχίες σας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε φυσιολογικά. Υπάρχουν fora και ομάδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης αποκλειστικά για μέλλουσες μαμάδες.

#9 Δοκιμάστε γιόγκα ή διαλογισμό

Η γιόγκα και ο διαλογισμός μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους και στην αύξηση των συναισθημάτων ευεξίας. Υπάρχουν πολλές δωρεάν εφαρμογές διαλογισμού στο διαδίκτυο που μπορείτε να δοκιμάσετε. Εάν αποφασίσετε να παρακολουθήσετε ένα μάθημα γιόγκα, βεβαιωθείτε ότι είναι για έγκυες γυναίκες. Ή, εάν δεν μπορείτε να βρείτε ένα μάθημα προγεννητικής γιόγκα, κάντε ένα ήπιο μάθημα ή επανορθωτική γιόγκα και μιλήστε με τον εκπαιδευτή σας, πριν ξεκινήσει το μάθημα, σχετικά με πιθανές προσαρμογές στις θέσεις.

#10 Δείτε έναν σύμβουλο

Μερικές φορές, χρειάζεστε έναν επαγγελματία για να σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε. Και ναι, δεν χρειάζεται να έχετε «κατάθλιψη» για να δείτε έναν θεραπευτή. Οι σύμβουλοι είναι εκεί για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να αντιμετωπίσουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή τους και η εγκυμοσύνη και ο τοκετός, είναι πάντα μια σημαντική αλλαγή στη ζωή. Κι αν ανησυχείτε ότι μπορεί να είστε πραγματικά κατάθλιψη ή να έχετε μια αγχώδη διαταραχή, ένας θεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει με αυτό. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει. Επομένως, φροντίστε να του αναφέρετε τις ανησυχίες σας.