Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις (κρεατάκια) ενός παιδιού μπορεί μερικές φορές να διογκωθούν και, περιστασιακά, να μολυνθούν. Εάν τα διογκωμένα κρεατάκια προκαλούν δυσκολία στον ύπνο ή στην αναπνοή, ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει την αφαίρεσή τους.
Τι είναι τα κρεατάκια
Τα κρεατάκια – αδένες που βρίσκονται ψηλά στο λαιμό πίσω από τη μύτη και την οροφή του στόματος – αποτελούν μέρος του ανοσοποιητικού συστήματος. Η «δουλειά» τους είναι να εγκλωβίζουν τα μικρόβια στη μύτη, πριν προκαλέσουν κάποια ασθένεια. Ωστόσο, αυτοί οι αδένες μπορεί να διογκωθούν καθώς καταπολεμούν βακτήρια ή ιούς.
Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να μεγαλώσουν παρεμποδίζοντας την αναπνοή και τον ύπνο. Μπορεί επίσης να προκαλούν δυσφορία ή πόνο. Η συνεχιζόμενη διόγκωσή τους μπορεί επίσης να μπλοκάρει την ευσταχιανή σάλπιγγα, η οποία συνδέει τα αυτιά με τη μύτη και αποστραγγίζει το υγρό από το μέσο αυτί. Αυτή η απόφραξη προκαλεί τη συσσώρευση υγρού στο αυτί, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε επαναλαμβανόμενες μολύνσεις του αυτιού και προσωρινή απώλεια ακοής.
Εάν τα διογκωμένα κρεατάκια προκαλούν προβλήματα, ο παιδίατρος μπορεί αρχικά να προσπαθήσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με φάρμακα ή άλλες θεραπείες. Εάν όμως τα συμπτώματα επιμένουν, μπορεί στη συνέχεια να συστήσει χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεσή τους. Αυτή η χειρουργική επέμβαση ονομάζεται αδενοειδεκτομή.
Τα κρεατάκια συνήθως διογκώνονται σε παιδική ηλικία και στην εφηβεία αρχίζουν να συρρικνώνονται ή εξαφανίζονται.
Πώς θα καταλάβετε ότι τα κρεατάκια του παιδιού σας έχουν διογκωθεί
Τα βρέφη και τα μικρότερα παιδιά μπορεί να μην είναι σε θέση να εκφράσουν ότι πονούν ή ότι παρουσιάζουν άλλα συμπτώματα ως αποτέλεσμα των διογκωμένων αδενοειδών. Τα κρεατάκια του παιδιού σας πιθανώς να έχουν διογκωθεί εάν:
- Αναπνέει συχνά από το στόμα
- Η μύτη του είναι βουλωμένη ή τρέχει χωρίς να είναι άρρωστο
- Έχει ξηροστομία και σκασμένα χείλη
- Κάνει θόρυβο καθώς αναπνέει
- Μιλάει από τη μύτη
- Έχει συχνές και επίμονες ωτίτιδες
- Έχει ρόγχο
- Δεν κοιμάται καλά ή έχει υπνική άπνοια κατά τη διάρκεια του ύπνου
Αυτά τα σημάδια δεν σημαίνουν πάντα ότι οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις ενός παιδιού είναι πρησμένες, αλλά είναι σημαντικό να επισκεφτείτε έναν γιατρό για να προσδιορίσετε την αιτία.
Γιατί να αφαιρέσετε τα κρεατάκια του παιδιού σας
Οι επαναλαμβανόμενες μολύνσεις του αυτιού μπορεί να είναι ένας λόγος για να αφαιρέσετε τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις.
Ο γιατρός θα λάβει υπόψη το ιατρικό ιστορικό ενός παιδιού πριν συστήσει την αφαίρεσή τους. Αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι επωφελής εάν παρουσιαστούν ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα προβλήματα:
- ροχαλητό ή υπνική άπνοια λόγω διογκωμένων αδενοειδών εκβλαστήσεων
- επαναλαμβανόμενες ωτίτιδες που δεν ανταποκρίνονται στα αντιβιοτικά
- συσσώρευση υγρού στο αυτί και πόνος στο αυτί από οίδημα των αδενοειδών
- επαναλαμβανόμενη μόλυνση των αδενοειδών εκβλαστήσεων που δεν υποχωρεί με αντιβιοτικά
- υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας λόγω υπνικής άπνοιας που οφείλεται στις αδενοειδείς εκβλαστήσεις
- προβλήματα συμπεριφοράς ή μάθησης ως αποτέλεσμα κακής ποιότητας ύπνου
Τι συμβαίνει κατά την αφαίρεση των αδενοειδών
Οι γιατροί συνήθως τοποθετούν τα παιδιά υπό γενική αναισθησία κατά την αφαίρεση των αδενοειδών, που σημαίνει ότι θα κοιμούνται και δεν θα μπορούν να αισθανθούν πόνο. Είναι σημαντικό να αποφεύγετε όλα τα φαγητά και ποτά για αρκετές ώρες πριν από την επέμβαση για να αποτρέψετε τον εμετό κατά τη διάρκεια της επέμβασης.
Για την αδενοειδεκτομή, οι χειρουργοί χρησιμοποιούν ένα όργανο για να δουν το εσωτερικό του λαιμού και της ρινικής κοιλότητας. Μπορούν να έχουν πρόσβαση στις αδενοειδείς εκβλαστήσεις μέσω του πίσω μέρους του λαιμού, επομένως δεν χρειάζεται να κάνουν εξωτερικές τομές.
Ο χειρουργός θα καυτηριάσει ή θα κόψει τον αδενοειδή ιστό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το χειρουργείο διαρκεί λιγότερο από μία ώρα και το παιδί μπορεί να πάει σπίτι την ίδια μέρα εάν δεν υπάρχουν επιπλοκές. Τα παιδιά που είναι πολύ μικρά, ωστόσο, μπορεί να χρειαστεί να παραμείνουν στο νοσοκομείο για μια νύχτα, για παρακολούθηση.
Αφαίρεση τόσο των αδενοειδών όσο και των αμυγδαλών
Σε πολλές περιπτώσεις, ένας γιατρός μπορεί να αφαιρέσει τις αμυγδαλές μαζί με τα κρεατάκια. Οι αμυγδαλές είναι επίσης αδένες που βοηθούν στην προστασία από τα μικρόβια. Ωστόσο, βρίσκονται στο πίσω μέρος του λαιμού παρά πίσω από τη μύτη.
Μερικές φορές, τόσο οι αμυγδαλές όσο και οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις διογκώνονται και μολύνονται. Η αφαίρεση και των δύο αδένων ταυτόχρονα είναι γνωστή ως αμυγδαλοειδεκτομή.
Όχι όλοι όσοι χρειάζονται αδενοειδεκτομή θα χρειαστούν αφαίρεση αμυγδαλών και το αντίστροφο. Οι γιατροί βασίζουν την απόφαση να αφαιρέσουν έναν ή και τους δύο από αυτούς τους αδένες στα συγκεκριμένα συμπτώματα και το ιατρικό ιστορικό του παιδιού. Τα παιδιά που τείνουν να έχουν διογκωμένες τόσο τις αμυγδαλές όσο και τις αδενοειδείς εκβλαστήσεις μπορεί να είναι καλοί υποψήφιοι για αμυγδαλωδοειδεκτομή.
Κίνδυνοι και επιπλοκές από την αφαίρεση
Η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης αδενοειδούς είναι γενικά ασφαλής και τα υγιή παιδιά θα έχουν χαμηλό κίνδυνο επιπλοκών. Ωστόσο, οι πιθανές παρενέργειες και οι κίνδυνοι μιας αδενοειδεκτομής περιλαμβάνουν:
- προβλήματα κατάποσης
- πυρετό
- ναυτία και έμετο
- πονόλαιμο
- πόνο στο αυτί
- κακή αναπνοή
Εάν το παιδί αιμορραγεί από τη μύτη ή το στόμα μετά την αφαίρεση των αδενοειδών, είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια.
Ανάρρωση μετά από αφαίρεση αδενοειδούς
Η έλλειψη τομής κατά τη διάρκεια της επέμβασης σημαίνει ότι τα ράμματα είναι περιττά. Ωστόσο, το παιδί μπορεί να αισθάνεται πόνο ή ενόχληση στο λαιμό, τη μύτη και τα αυτιά για αρκετές ημέρες μετά την επέμβαση.
Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει παυσίπονα ή άλλα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για να βοηθήσει στην ανακούφιση οποιουδήποτε πόνου. Αυτά δεν πρέπει ποτέ να περιλαμβάνουν ασπιρίνη, η οποία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ενός παιδιού να αναπτύξει σύνδρομο Reye.
Γενικά, τα περισσότερα παιδιά αναρρώνουν από την αφαίρεση των αδενοειδών εντός 1-2 εβδομάδων. Για να αναρρώσει το παιδί σας όσο το δυνατόν καλύτερα:
- Δώστε του να πίνει άφθονα υγρά για να προλάβετε τυχόν αφυδάτωση. Τα λαχανικά μπορεί να είναι χρήσιμα εάν το παιδί δεν πίνει αρκετά υγρά ή αισθάνεται άρρωστο. Εάν εμφανιστούν σημάδια αφυδάτωσης, επικοινωνήστε αμέσως με έναν γιατρό.
- Η κατανάλωση μαλακών τροφών μπορεί να βοηθήσει με τον πονόλαιμο, αλλά τα υγρά είναι πιο σημαντικά από το φαγητό. Το παιδί είναι πιθανό να ξαναρχίσει να τρώει κανονικά μετά από λίγες μέρες.
- Κρατήστε το παιδί στο σπίτι έως ότου τρώει και πίνει κανονικά, δεν χρειάζεται πλέον φάρμακο για τον πόνο και κοιμάται καλά.
- Αποφύγετε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο για τουλάχιστον 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση.
Ένας ήπιος πυρετός είναι συνήθης την ημέρα της επέμβασης, αλλά είναι απαραίτητο να καλέσετε γιατρό εάν ο πυρετός φτάσει τους 38,8 βαθμούς Κελσίου ή παραπάνω, όπως και εάν το παιδί φαίνεται πολύ αδιάθετο. Κάποιες θορυβώδεις αναπνοές και ροχαλητό για έως και 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση δεν είναι ασυνήθιστες, αλλά αυτό συνήθως σταματά μόλις υποχωρήσει το πρήξιμο.