Ενώ κάποια μωράκια δεν βλέπουν την ώρα να πλατσουρίσουν και να παίξουν με τα παπάκια τους, κάποια άλλα κλαίνε από τη στιγμή που καταλαβαίνουν ότι τα πηγαίνετε προς την μπανιέρα και μέχρι να είναι και πάλι στεγνά. Σε όποια κατηγορία και αν ανήκει το δικό σας μικρούλι, το πιο πιθανό είναι ότι ειδικά κατά τα πρώτα μπανάκια του θα έχετε αρκετό άγχος. Κι ενώ πράγματι πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε ατυχήματα, εξίσου εύκολα μπορείτε και να τα αποφύγετε δίνοντας προσοχή στις σωστές λεπτομέρειες. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι αυτές.
#1 Κατάλληλη προετοιμασία του χώρου
Σε περίπτωση που αντί για μία βρεφική μπανιέρα χρησιμοποιείτε τον νιπτήρα, στρώνετε ένα αντιολισθητικό πατάκι πριν το μπάνιο του μωρού. Φροντίστε ο χώρος να είναι ζεστός, ώστε να μην κρυώσει το μωράκι σας.
#2 Λίστα
Δεν πρέπει να αφήνετε ποτέ και για κανένα λόγο το μωρό μόνο του στο μπάνιο. Για να μην δυσκολευτείτε, έχετε σε προσβάσιμο σημείο το βρεφικό σαπούνι και το σαμπουάν, μια πετσετούλα ή ένα βρεφικό σφουγγάρι πλυσίματος, βαμβάκι σε μπαλάκια, μια πετσέτα με κουκούλα, την ενυδατική κρέμα για το σώμα του, πάνες, καθαρά ρούχα και τα τυχόν παιχνιδάκια.
#3 Θερμοκρασία νερού
Πρέπει να είναι ζεστό αλλά όχι καυτό. Δοκιμάστε το με τον αγκώνα ή το πίσω μέρος του καρπού σας που είναι πιο ευαίσθητα στη θερμοκρασία από ό,τι η παλάμη σας. Για να αναβαθμίσετε την εμπειρία του μικρού σας, προσθέστε στην μπανιέρα του άφθονα παιχνίδια, αφού τη γεμίσετε με περίπου πέντε εκατοστά νερού!
#4 Ομαλή τοποθέτηση
Ακουμπώντας το κεφαλάκι του στο μπράτσο σας και πιάνοντάς το από το ποπουδάκι του με το χέρι σας, χρησιμοποιήστε το άλλο σας χέρι για να το κρατήσετε σταθερά από τον κορμό και να βάλετε να πατήσει στη μπανιέρα. Έπειτα «γλιστρήστε» το απαλά στο νερό ενώ συνεχίζετε να το κρατάτε σταθερά για να μην φοβηθεί.
#5 Πλύσιμο κεφαλιού
Αν το μωράκι σας γεννήθηκε χωρίς μαλλάκια, ξεκινήστε από το προσωπάκι του, σκουπίζοντάς το απαλά με ένα βρεγμένο μπαλάκι βαμβακιού και λίγο νερό. Δώστε σημασία στο λαιμό και πίσω από τα αυτάκια του, όπου συνήθως συγκεντρώνονται βρωμιές. Ξεκινήστε από πάνω προς τα κάτω ώστε να αφήσετε τα πιο βρώμικα σημεία (δηλαδή αυτά που καλύπτονται από την πάνα) για το τέλος. Αυτή η περιοχή και τα χεράκια του είναι και τα μόνα σημεία στα οποία πρέπει να χρησιμοποιήσετε ήπιο σαπουνάκι. Αν το μικρό σας γεννήθηκε με πλούσια κώμη, αφήστε τελευταίο το λούσιμο. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε το να στέκεται σε σαπουνισμένο νερό για πολλή ώρα. Τα βρεφικά μαλλιά χρειάζονται λούσιμο το πολύ μία με δύο φορές την εβδομάδα, με τη χρήση μόνο μερικών σταγόνων σαμπουάν.
#6 Προσοχή στις λεπτομέρειες
Εκτός από τα σημεία που ήδη αναφέρθηκε πως χρειάζονται έμφαση, βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν μείνει βρωμιές ανάμεσα στα δαχτυλάκια του, αλλά και στις πτυχώσεις πίσω από τα γόνατα και τους μηρούς. Επίσης, οι μασχάλες συχνά συγκεντρώνουν χνούδι από τα ολόσωμα κορμάκια, επομένως είναι καλό να τις ελέγχετε πριν ολοκληρωθεί το μπάνιο.
#7 Περιποίηση
Εφόσον έχετε φροντίσει το μπάνιο να είναι αρκετά ζεστό ώστε το μικρό σας να μην κρυώνει, αφού απλώσετε την ενυδατική κρεμούλα του αφήστε το για λίγο γυμνό. Αυτό θα το βοηθήσει να αποφύγει το σύγκαμα που προκαλείται συχνά από τις πάνες.