Όλοι έχουμε τις «αδυναμίες» μας όσον αφορά στο φαγητό. Μερικοί από εμάς μπορεί να φάμε μπέργκερ με τηγανητές πατάτες αργά το βράδυ, ενώ άλλοι μπορεί να απολαύσουμε ένα μεγάλο μπολ γεμάτο παγωτό ενώ κάνουμε binge-watching. Όποιο κι αν είναι το δικό σας αδύναμο σημείο, μπορείτε να επιτρέψετε στον εαυτό σας να απολαμβάνει μια λιχουδιά μια στο τόσο. Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να παρακολουθείτε πόσο συχνά ενδίδετε σε αυτούς τους διατροφικούς πειρασμούς, επειδή ορισμένοι από αυτούς μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας όταν χάνεται το μέτρο.
Για παράδειγμα, πολλοί από τους παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 σχετίζονται με τη διατροφή και την κατάσταση της υγείας σας. Πράγματα όπως η υψηλή χοληστερίνη, η υψηλή αρτηριακή πίεση και το ιστορικό καρδιακών παθήσεων μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε διαβήτη. Ορίστε λοιπόν ποιες διατροφικές συνήθειες αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη.
*Ξεχνάτε τις φυτικές ίνες
Η πρόσληψη αρκετών φυτικών ινών καθημερινά είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα επιβραδύνοντας την πέψη και κρατώντας σας χορτάτους. Αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα χρειαστείτε λιγότερες θερμίδες, κάτι που μπορεί να αποτρέψει την περιττή αύξηση βάρους και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.
*Δεν βάζετε στο πιάτο σας αρκετά φρούτα και τα λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν φυτικές ίνες, καθώς και σημαντικές φυτοχημικές ουσίες και αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στην αντίσταση στην ινσουλίνη, η οποία είναι η κύρια αιτία του αυξημένου σακχάρου στο αίμα. Για παράδειγμα, σχετική έρευνα έχει δείξει ότι ειδικά η κατανάλωση φράουλας και μύρτιλου μπορεί να έχει θετική επίδραση στην αντίσταση στην ινσουλίνη.
*Επιλέγετε πολλά υψηλά επεξεργασμένα προϊόντα
Αν και είναι νόστιμα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα όπως τα πατατάκια, τα συσκευασμένα αρτοσκευάσματα, οι καραμέλες και το γρήγορο φαγητό μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη.
Μάλιστα, μελέτη από την JAMA Internal Medicine διαπίστωσε ότι η αύξηση της πρόσληψης υψηλά επεξεργασμένων τροφίμων κατά μόλις 10% θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 έως και 15%. Αυτά τα τρόφιμα είναι γεμάτα με πρόσθετη ζάχαρη, κορεσμένα λιπαρά, νάτριο και περιττές θερμίδες. Το να τα τρώτε μια στο τόσο είναι εντάξει, αλλά προσπαθήστε να τρώτε κυρίως φρούτα και λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια, σπόρους, άπαχες πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλά λιπαρά.
*Βασίζετε τη διατροφή σας στους απλούς υδατάνθρακες
Οι απλοί υδατάνθρακες, όπως το άσπρο ψωμί, τα ζυμαρικά από λευκό αλεύρι και ορισμένα δημητριακά πρωινού, έχουν συνδεθεί με αυξήσεις του σακχάρου στο αίμα που μπορεί να οδηγήσουν σε διαβήτη. Οι απλοί υδατάνθρακες μπορούν να βάλουν μια τεράστια ποσότητα ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματός σας ταυτόχρονα, και εξαιτίας αυτού, το σώμα σας καταλήγει να προσπαθεί να βρει πώς να ανταποκριθεί. Το σώμα σας ανταποκρίνεται σε αυτήν την κατάσταση βγάζοντας επιπλέον ινσουλίνη, οπότε αν αυτό συμβαίνει συχνά, το πάγκρεάς σας κουράζεται και είτε δεν μπορεί να παράγει αρκετή ινσουλίνη για να αντιμετωπίσει όλη τη ζάχαρη ή τα κύτταρα σας ανταποκρίνονται λιγότερο στην ινσουλίνη (αντίσταση στην ινσουλίνη).
Αυτό, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί δυστυχώς να οδηγήσει σε διαβήτη. Πέρα από την αποφυγή κατανάλωσης τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, ο συνδυασμός φυσικών σακχάρων με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των αυξήσεων του σακχάρου στο αίμα.
*Πίνετε πολύ αλκοόλ
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Η βαριά κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε διαβήτη κυρίως επειδή προκαλεί φλεγμονή του παγκρέατος και άλλων οργάνων. Όταν το πάγκρεας έχει χρόνια φλεγμονή, δεν είναι σε θέση να παράγει ινσουλίνη με επαρκή ρυθμό και μπορεί να αναπτυχθεί διαβήτης. Ειδικά αν έχετε προδιαβήτη θα πρέπει να σκεφτείτε σοβαρά να μειώσετε την κατανάλωση αλκοόλ.
Επίσης, το αλκοόλ επηρεάζει την αποτελεσματικότητα πολλών φαρμάκων για τον διαβήτη, είναι γνωστό ότι μειώνει τη γλυκόζη στο αίμα για έως και 24 ώρες μετά την κατανάλωσή του και μπορεί να προκαλέσει υπερκατανάλωση τροφής που επηρεάζει τόσο το βάρος όσο και τη γλυκόζη σας.