Εάν εσείς ή τα παιδιά σας έχετε παίξει ποτέ ομαδικά αθλήματα, ξέρετε πόσο ευεργετικά είναι για τη μάθηση και την ανάπτυξη.
Ωστόσο, δεν αναπτύσσονται και δεν ωριμάζουν όλα τα παιδιά προσχολικής ηλικίας με τον ίδιο ρυθμό. Επομένως είναι σημαντικό να γνωρίζετε εάν το μικρό σας σας είναι έτοιμο ή όχι να μπει σε γήπεδο.
Κάντε πρώτα την έρευνά σας
Πρέπει πρώτα να παρατηρήσετε το παιδί σας κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού για να δείτε εάν έχει αναπτύξει αρκετό συντονισμό για να παίξει ομαδικά αθλήματα. Αν και τα τρίχρονα παιδιά πιθανότατα δεν έχουν αναπτύξει τις κινητικές δεξιότητες, ορισμένα παιδιά ηλικίας 4 έως 6 ετών μπορεί να έχουν αρκετή κοινωνική αλληλεπίδραση ή συντονισμό για να εγγραφούν σε ένα ομαδικό άθλημα. Και πάλι, όμως, αυτοί οι παράγοντες μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των παιδιών, καθώς αυτό είναι ένα γρήγορο στάδιο της παιδικής ανάπτυξης. Εάν δεν είστε σίγουροι, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας για να δείτε εάν το παιδί σας είναι αρκετά έτοιμο και υγιές για να παίξει.
Σύμφωνα με την κλινική Mayo, τα περισσότερα παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών έχουν την ικανότητα να τρέχουν, να ρίχνουν, να πέφτουν, να κολυμπούν και να πιάνουν. Αυτό σημαίνει ότι τα καταλληλότερα ομαδικά αθλήματα σε αυτή την ηλικία είναι το ποδόσφαιρο και το T-ball (αντίστοιχο με το rugby). Eπομένως, το παιδί σας κάπου σε αυτό το ηλικιακό φάσμα θα πρέπει να μπορεί επιπλέον να τρέχει, να κλωτσάει και να πηδά αποτελεσματικά.
Θα ήταν, επίσης, μια καλή ιδέα να αναζητήσετε ποια είδη πρωταθλημάτων είναι διαθέσιμα στην περιοχή σας. Ορισμένες πόλεις έχουν εισαγάγει πρωταθλήματα εισαγωγικού επιπέδου για παιδιά προσχολικής ηλικίας, ώστε να γνωρίζουν τα βασικά του ομαδικού σπορ που θα επιλέξουν και να αρχίσουν να μαθαίνουν τη σημασία του αθλητικού πνεύματος. Επίσης, σε αυτή την ηλικία, τα περισσότερα πρωταθλήματα θα πρέπει να περιορίζουν τον χρόνο παιχνιδιού στα 20 λεπτά περίπου. Και, ο χρόνος στο γήπεδο θα πρέπει επίσης να περιοριστεί στις 2 ή 3 ημέρες μεταξύ αγώνων ή προπονήσεων.
Τι πρέπει να ξέρετε
Είναι σημαντικό να μην πιέζετε το παιδί σας να συμμετάσχει σε ένα ομαδικό σπορ. Εάν εκδηλώνει ενδιαφέρον για το ποδόσφαιρο ή θέλει να εγγραφεί σε κάποιο άλλο άθλημα επειδή οι άλλοι φίλοι του είναι ήδη σε μια ομάδα, προχωρήστε άφοβα. Ωστόσο, αν δείξει δισταγμό, μπορεί να σημαίνει ότι δεν είναι ακόμα έτοιμο και φυσικά δεν πειράζει. Το ελεύθερο παιχνίδι είναι μια χαρά σε αυτή την ηλικία και ο γιος ή η κόρη σας πιθανότατα θα γυμναστούν αποτελεσματικά με αυτές τις δραστηριότητες.
Είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως οι εγκέφαλοι των μικρότερων παιδιών είναι πιο ευαίσθητοι σε τραυματισμούς, ιδιαίτερα σε βλάβες στο κεφάλι. Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση που το παιδί σας ενδιαφέρεται για το ποδόσφαιρο, θα πρέπει να εξετάσετε τους κανόνες του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχει σχετικά με την κεφαλιά της μπάλας. Σε ό,τι αφορά το T-ball ή άλλα ομαδικά αθλήματα που περιλαμβάνουν βίαιη πρόσκρουση, βεβαιωθείτε ότι στο πρωτάθλημα λαμβάνουν όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις ασφαλείας, όπως κράνη και άλλα προστατευτικά μέσα.
Πλεονεκτήματα των ομαδικών αθλημάτων
Σύμφωνα με τους ψυχοθεραπευτές, τα ομαδικά αθλήματα έχουν μια πληθώρα αναπτυξιακών πλεονεκτημάτων για τα παιδιά. Αυτές περιλαμβάνουν τη διδασκαλία κινητικών δεξιοτήτων, όπως ο συντονισμός χεριού-ματιού ή το χτύπημα μιας μπάλας, κοινωνικές δεξιότητες μέσω της αλληλεπίδρασης με συνομηλίκους και δεξιότητες επικοινωνίας που είναι απαραίτητες για την εξάσκηση της ομαδικής εργασίας.
Εκτός από τα αναπτυξιακά οφέλη, τα οργανωμένα αθλήματα διδάσκουν επίσης στα παιδιά πώς να είναι καλοί ηγέτες και οπαδοί, τα βοηθά να μάθουν πώς να αντιμετωπίζουν τόσο τη νίκη όσο και την ήττα και τα διδάσκει για τη σκληρή δουλειά, την αφοσίωση και την επιμονή.
Ένα παιδί που αγαπά τον αθλητισμό θα αφιερώσει ώρες εξασκώντας και τελειοποιώντας την τεχνική του προκειμένου να γίνεται καλύτερο με κάθε παιχνίδι. Αυτό το επίπεδο αφοσίωσης και εργασιακής ηθικής είναι ένα σπουδαίο μάθημα ζωής που θα βοηθήσει τα παιδιά να προετοιμαστούν για τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσουν στην ενήλικη ζωή.