Η εγκυμοσύνη αναδεικνύει την ανησυχία σε όλους και μάλιστα για καλό λόγο: μεγαλώνετε μια ζωή μέσα σας.
Είναι φυσικό να ανησυχείτε για το τι τρώτε, πίνετε, σκέφτεστε, αισθάνεστε και κάνετε. Είναι επίσης απολύτως φυσιολογικό να ανησυχείτε για το αν το μωρό σας είναι υγιές, πώς αυτός ο νέος άνθρωπος θα αλλάξει τη ζωή και τις σχέσεις σας και αν είστε πραγματικά έτοιμη για το καθήκον της μητρότητας. Ωστόσο, αν το άγχος σας γίνεται όλο και πιο καταναγκαστικό και παρεμβαίνει στην καθημερινή σας λειτουργικότητα, ήρθε η ώρα να βρείτε έναν καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης του.
Για αρχή, μοιραστείτε ήρεμα τους φόβους σας με τον σύντροφό σας – ακόμα κι αν είναι γι’ αυτόν. Πιθανότατα, έχει κι εκείνος τις δικές του ανησυχίες.
Η ανοιχτή επικοινωνία σχετικά με την ανησυχία σας μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα. Στραφείτε και στους φίλους ή στα μέλη της οικογένειας για υποστήριξη. Άλλες μέλλουσες μητέρες είναι μια άλλη πηγή υποστήριξης, καθώς πιθανότατα αντιμετωπίζουν τις ίδιες ανησυχίες με εσάς.
Εάν είστε εξαιρετικά αγχωμένη ή έχετε συγκεκριμένο λόγο ανησυχίας για την υγεία του μωρού σας, μοιραστείτε τις ανησυχίες σας με τον γυναικολόγο σας. Αν το άγχος εξακολουθεί να σας ενοχλεί αφού έχετε λύσει τις ανησυχίες σας και έχετε ελέγξει την υγεία του μωρού σας, η επαγγελματική συμβουλευτική μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε στη ρίζα των προβλημάτων σας.
Θα επηρεάσει το άγχος σας το μωρό σας;
Ενώ η καθημερινή πίεση είναι ένα μέρος της σύγχρονης ζωής, ένα υψηλό επίπεδο χρόνιου στρες μπορεί να ενισχύσει τις πιθανότητες πρόωρου τοκετού ή τη γέννηση ενός λιπόβαρου βρέφους. Εάν είστε συνηθισμένη να φροντίζετε τους άλλους ή να δίνετε το 110% στην εργασία σας, να κάνετε τον εαυτό σας προτεραιότητα ακόμη και αν σας φαίνεται αφύσικο ή εγωιστικό. Η φροντίδα του εαυτού σας αποτελεί ουσιαστικό μέρος της φροντίδας του μωρού σας. Η μείωση του άγχους – ή η εκμάθηση του πώς να το διαχειριστείτε – έχει ως αποτέλεσμα μια υγιέστερη εγκυμοσύνη.
Πώς μπορείτε να ηρεμήσετε;
Εδώ είναι μερικοί τρόποι για να διαχειριστείτε το άγχος σας και να το μειώσετε.
Εξασκηθείτε να λέτε «όχι».
Τώρα είναι μια καλή στιγμή για να απαλλαγείτε από την ιδέα ότι μπορείτε να τα κάνετε όλα. Κάντε προτεραιότητα το να χαλαρώνετε και συνηθίστε στην ιδέα να ζητάτε βοήθεια από τους φίλους και τους αγαπημένους σας.
Σταματήστε τις πολλές δουλειές
Χρησιμοποιήστε αυτόν τον χρόνο για να πάρετε έναν υπνάκο ή να διαβάσετε ένα βιβλίο.
Επωφεληθείτε των ημερών ασθένειας ή των διακοπών όποτε είναι δυνατόν.
Το να περάσετε μια μέρα – ή ακόμα και ένα απόγευμα – στο σπίτι σας θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε μια δύσκολη εβδομάδα.
Δοκιμάστε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής, γιόγκα ή τέντωμα.
Ασκηθείτε τακτικά κολυμπώντας ή περπατώντας.
Βάλτε τα δυνατά σας για να έχετε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.
Έτσι, θα έχετε τη φυσική και συναισθηματική ενέργεια που χρειάζεστε.
Πηγαίνετε νωρίς για ύπνο.
Το σώμα σας εργάζεται υπερωρίες για να θρέψει το αναπτυσσόμενο μωρό σας και χρειάζεται όλο τον ύπνο που μπορεί να πάρει.
Περιορίστε την «υπερφόρτωση πληροφοριών».
Το να διαβάζετε βιβλία εγκυμοσύνης και να ακούτε για την εγκυμοσύνη των φίλων σας είναι ωραία. Απλά μην εμβαθύνετε σε όλα τα τρομακτικά πράγματα που μπορεί να συμβούν (αλλά κατά πάσα πιθανότητα δε θα συμβούν) κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας. Εστιάστε αντ’ αυτού στο πώς αισθάνεστε και τι σας συμβαίνει τώρα.
Δημιουργείστε μια ομάδα υποστήριξης.
Εάν αντιμετωπίζετε μια δύσκολη κατάσταση, ξοδέψτε χρόνο με άλλους στην ίδια φάση οι οποίοι μπορεί να διευκολύνουν το φορτίο σας. Πολλές γυναίκες δημιουργούν δίκτυα υποστήριξης χρησιμοποιώντας κοινωνικά μέσα ή συμμετέχοντας σε ομάδες στο Διαδίκτυο.
Αν έχετε ασυνήθιστο άγχος ή αισθάνεστε να είστε σε κρίσιμο σημείο, ζητήστε βοήθεια από έναν ψυχοθεραπευτή, ο οποίος μπορεί να εκτιμήσει καλύτερα πόσο ισχυρή είναι η ανησυχία σας και τι μπορεί να χρειαστεί να κάνετε για να αισθάνεστε καλύτερα. Ακούστε ό,τι έχει να πει. Η παροχή βοήθειας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης θα προστατεύσει εσάς και το μωρό σας από τους περιττούς κινδύνους και θα μειώσει τις πιθανότητές σας για άγχος και κατάθλιψη μετά τον τοκετό.