Με την άνοιξη να είναι εδώ, παρούσα και να μας προσφέρει τους καρπούς της, δεν υπάρχει καλύτερη ευκαιρία για να βάλουμε τους μικρούς κηπουρούς σε δράση. Γιατί όμως να επιλέξουμε την κηπουρική ως μία από τις οικογενειακές μας δραστηριότητες;
- Τα καλλιεργούμε και τα τρώμε. Επιλέγοντας να καλλιεργήσουμε λαχανικά αυτομάτως δίνουμε στα παιδιά ένα επιπλέον κίνητρο στη κατανάλωσή τους.
- Μαθαίνουν πως παράγεται το τελικό προϊόν. Στην εποχή μας τα παιδιά έχουν την εικόνα μόνο του τελικού προϊόντος και όχι των σταδίων που ακολουθούν για να φτάσουμε ως εκεί. Η κηπουρική, λοιπόν, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να μάθουν τα στάδια παραγωγής.
- Ασκούν την υπομονή. Από σπόρος βλαστός, από βλαστός ανθός και από ανθός καρπός. Πολλά τα στάδια που χρειάζεται να περιμένουν έως ότου φτάσουν στο σημείο της συγκομιδής.
- Φροντίζουν για να έχουν. Τα παιδιά, βιωματικά, αντιλαμβάνονται, μέσω αυτής της δράσης, ότι τα φυτά, όπως οι άνθρωποι αλλά και τα ζώα, πρέπει να τα περιποιούμαστε για να μπορέσουν να μεγαλώσουν.
- Δέσιμο οικογένειας. Είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για ευχάριστο και ποιοτικό οικογενειακό χρόνο.
- Παρατήρηση της φύσης. Με εργαλείο την βιωματική μάθηση, αλλά και μέσω παρατήρησης της φύσης, τα παιδιά μας μαθαίνουν τα στάδια ανάπτυξης των φυτών.
- Καλλιέργεια ομαδικού πνεύματος. Η κηπουρική είναι μία δραστηριότητα η οποία, όταν γίνεται από όλη την οικογένεια, βοηθάει στην ομαδικότητα μιας και χρειάζεται να δοθούν αρμοδιότητες, ευθύνες και ρόλοι όταν οργανώνουμε την δράση.
Ενώ όλοι μας θέλουμε να κάνουμε τέτοιου είδους δραστηριότητες με τα παιδιά μας, μπορεί όλο αυτό να μας φαίνεται βουνό. Μπορεί να μην ξέρουμε πώς και από που να ξεκινήσουμε. Καταρχάς δεν υπάρχει λόγος άγχους. Βρείτε ένα καλό σημείο στο μπαλκόνι ή στον κήπο σας που να το βλέπει ο ήλιος. Να θυμάστε ότι τα εαρινά φυτά χρειάζονται φως. Σε δεύτερο χρόνο δείτε ποια από τα υλικά που θα χρειαστείτε τα έχετε ήδη στο σπίτι σας. Φτιάξτε μια λίστα με πράγματα που θα χρειαστείτε και οργανώστε την ημέρα σας:
- Χώμα
- Σπόρους ή φιντάνια
- Τσουγκράνα και φτυαράκι
- Γλάστρα ή ζαρντινιέρα
- Ένα ποτιστήρι
Φτιάχνουμε και τα δικά μας φιντανάκια:
Μπορείτε να αρχίσετε όλη αυτή την δράση φτιάχνοντας τα δικά σας φιντανάκια και περιμένοντας να μεγαλώσουν έτσι ώστε να τα μεταφυτεύσετε στις γλάστρες. Φυτέψτε τους σπόρους στα κελύφη και αφήστε τα σε ένα σημείο με φως στο εσωτερικό του σπιτιού. Όταν έρθει η ώρα της μεταφύτευσης μην αφαιρέσετε το κέλυφος του αυγού γιατί ωφελεί, με τα θρεπτικά του συστατικά, το χώμα.
Τι θα χρειαστούμε:
- Κελύφη από αυγό
- Λίγο χώμα
- Σπόρους
- Μπουκάλι βαποριζατέρ ψεκασμού για το πότισμα
Αφιερώστε μία ημέρα μόνο σε αυτή την δραστηριότητα. Φυτέψτε και εξηγήστε στα παιδιά ποια είναι τα στάδια που χρειάζεται να ακολουθήσετε. Βγάλτε ένα «πρόγραμμα φροντίδας» έτσι ώστε να μπορείτε να το τηρήσετε. Και.. Καλή συγκομιδή!