Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική κι ως εκ τούτου δεν μπορεί κανείς να σας πει με ακρίβεια πότε θα έχετε την πρώτη σας περίοδο, μετά τον τοκετό.
Σε γενικές γραμμές, όμως, ισχύει το εξής:
Εάν ταΐζετε το μωρό σας με μπιμπερό ή συνδυάζετε το τάισμα με μπιμπερό με το θηλασμό, η πρώτη σας περίοδος μπορεί να ξεκινήσει μόλις 5 έως 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό.
Εάν θηλάζετε αποκλειστικά (συμπεριλαμβανομένης της νύχτας), η περίοδός σας μπορεί να μην ξαναρχίσει μέχρι να σταματήσετε τον νυχτερινό θηλασμό ή να αρχίσετε να δίνετε στο μωρό σας στερεές τροφές, έτοιμο γάλα ή άλλο γάλα (απογαλακτισμός). Αυτό συμβαίνει επειδή η ορμόνη που κάνει το σώμα σας να παράγει μητρικό γάλα μπορεί να «μπλοκάρει» τις ορμόνες που ελέγχουν την περίοδό σας.
Πώς θα είναι η πρώτη μου περίοδος μετά τον τοκετό;
Η πρώτη σας περίοδος μπορεί να είναι διαφορετική από το πώς ήταν πριν.
Ίσως έχετε:
- ακανόνιστες περιόδους – ειδικά αν επανέρχονται ενώ θηλάζετε
- κράμπες – αυτό μπορεί να είναι χειρότερο ή καλύτερο απ’ ό,τι πριν μείνετε έγκυος
- βαρύτερες περιόδους
- μικρούς θρόμβους αίματος στην περίοδό σας
Εάν έχετε θρόμβους αίματος στην περίοδό σας ή έχετε πολύ μεγαλύτερη απώλεια αίματος απ’ ό,τι είχατε πριν, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας.
Πότε θα μπορούσα να μείνω ξανά έγκυος;
Μπορεί να είστε σε θέση να μείνετε έγκυος μόλις 3 εβδομάδες μετά τη γέννηση του μωρού σας, ακόμη κι αν οι περίοδοι σας δεν έχουν ξαναρχίσει. Πολλοί γυναικολόγοι συνιστούν πάντως να περιμένετε 4 έως 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, πριν κάνετε σεξ, για να δώσετε στο σώμα σας χρόνο να θεραπευτεί.
Οι περισσότερες γυναίκες, είναι καλύτερο να περιμένουν τουλάχιστον 18 μήνες (1½ έτος) μεταξύ του τοκετού και της νέας εγκυμοσύνης, καθώς ο πολύ μικρός χρόνος μεταξύ των κυήσεων αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού (πριν από τις 37 εβδομάδες εγκυμοσύνης). Και τα πρόωρα μωρά είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα υγείας από τα μωρά που γεννιούνται στην ώρα τους.
Τι μπορώ να κάνω στο μεταξύ;
Χρησιμοποιήστε αντισύλληψη για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα μείνετε ξανά έγκυος μέχρι να είστε έτοιμες.
Συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας ποια μέθοδος είναι κατάλληλη για εσάς – ειδικά αν θηλάζετε, καθώς ορισμένοι τύποι αντισυλληπτικών μπορούν να μειώσουν την παροχή γάλακτος.