Το άγχος πιο συχνό από ό,τι φανταζόμαστε, με τις εκτιμήσεις των ειδικών να προβλέπουν ότι σχεδόν το 30% όλων των ενηλίκων επηρεάζονται από άγχος κάποια στιγμή στη ζωή τους. Οι αγχώδεις διαταραχές θεωρούνται οι πιο κοινές ψυχικές διαταραχές στη σύγχρονη εποχή. Ενώ τα παιδιά νηπιακής ηλικίας σπάνια διαγιγνώσκονται κλινικά με άγχος λόγω της νεαρής ηλικίας τους, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν βιώνουν άγχος ή τις δυσμενείς ενοχλήσεις που μπορεί να προκαλέσει.
Μήπως το νήπιο είναι αγχωμένο;
Μερικά από τα πιο κοινά σημάδια που θα σας προειδοποιήσουν ότι το παιδί μπορεί να αντιμετωπίζει αυξημένα επίπεδα στρες, περιλαμβάνουν:
Ευερεθιστότητα ή κυκλοθυμία
Ένα από τα πιο κοινά σημάδια άγχους σε ένα άτομο ανεξαρτήτως ηλικίας είναι οι αλλαγές στη διάθεση. Τα νήπια μπορεί να εκδηλώσουν το άγχος τους με το να είναι υπερβολικά ευερέθιστα ή κυκλοθυμικά. Δεν ξέρουν πώς να χειριστούν μεγάλα συναισθήματα όπως το άγχος και το στρες και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να κλάψουν ή και να είναι ιδιαίτερα ιδιότροπα.
Εάν παρατηρείται ότι το παιδί έχει αυξημένες «εκρήξεις» θυμού είναι σημαντικό να μην του απαντήσετε με θυμό ή απογοήτευση. Όσο δύσκολο κι αν είναι, κάντε υπομονή. Υπάρχει πιθανώς ένας υποκείμενος λόγος που εξηγεί την αλλαγή στη συμπεριφορά του παιδιού σας.
Ανήσυχες κινήσεις
Σε ορισμένα παιδιά, το άγχος είναι εμφανές στον τρόπο που συμπεριφέρονται, από τον τρόπο που μιλούν έως και τον τρόπο που κάθονται. Παρατηρήστε τις κινήσεις του σώματος του παιδιού και σημειώστε νοητά ή και σε ένα τετράδιο οτιδήποτε σας φαίνεται ασυνήθιστο.
Οι ανήσυχες κινήσεις του σώματος μπορεί να περιλαμβάνουν τικ, επίμονες κινήσεις των ποδιών ή των χεριών. Το νήπιο συνήθως, μπορεί να φαίνεται ανήσυχο ή και υπερκινητικό.
Πολλοί φόβοι
Πολλοί άνθρωποι με αυξημένα επίπεδα στρες έχουν φοβίες ή έντονους φόβους. Τα νήπια, επίσης, μπορεί να αναπτύξουν φόβους παρά το νεαρό της ηλικίας τους. Εάν το μικρό σας φαίνεται υπερβολικά επιφυλακτικό ή φοβισμένο, είναι πιθανό να παλεύει με το άγχος.
Μπορεί να φοβούνται μη ρεαλιστικά πράγματα (όπως τέρατα ή δεινόσαυρους) ή μπορεί να ανησυχούν για πράγματα στο περιβάλλον τους. Όποια και αν είναι η περίπτωση, ο φόβος τους είναι πραγματικός και πιθανότατα συμβάλλει στο γιατί νιώθουν τόσο ανήσυχα.
Αλλαγές στην διατροφή
Ένα ανήσυχο νήπιο είναι πιθανό να παρουσιάσει αλλαγές στην καθημερινή του συμπεριφορά, όπως και στις διατροφικές του συνήθειες. Όταν είναι ανήσυχο, το σώμα απελευθερώνει ορμόνες του στρες που μπορούν να επιβραδύνουν την πέψη, την πείνα και την όρεξη.
Εάν το παιδί σας ξαφνικά τρώει λιγότερο ή αρνείται να φάει, τότε πιθανότατα κάτι δεν πάει καλά. Συζητήστε μαζί του και με ήπιο τρόπο προσπαθήστε να βρείτε την αιτία, ώστε να το βοηθήσετε να την ξεπεράσει.
Προσκολλάται έντονα σε εσάς
Ένα αγχωμένο νήπιο δεν θα θέλει να είναι πολύ μακριά από τη μαμά ή τον μπαμπά. Για τα περισσότερα παιδιά, οι γονείς τους είναι ένας ασφαλής χώρος. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το παιδί προσκολλάται περισσότερο σε εσάς όταν αισθάνεται άγχος.
Εάν είστε εκτός σπιτιού μπορεί να επιμένουν να μιλήσουν μαζί σας ή να προσπαθήσουν να σας κρατήσουν για να μην φύγετε. Το παιδί μπορεί να αντιμετωπίζει άγχος αποχωρισμού ή μπορεί να υπάρχει κάποιος άλλος λόγος που δεν θέλει να είναι μακριά σας. Μην απαντάτε με θυμό, συζητήστε μαζί του και προσπαθήστε να καταλάβετε που οφείλεται αυτή η συμπεριφορά.