Η επαρκής και καλή επικοινωνία, λεκτική και μη, κρατά μια οικογένεια προστατευμένη από έντονες συγκρούσεις, διασφαλίζει την ψυχική ισορροπία όλων των μελών της και βοηθά στην ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των παιδιών.
Για να μην αισθάνονται τα μέλη της οικογένειας μας συναισθηματικά εγκαταλελειμμένα, είναι σημαντικό να εντοπίσουμε τις αιτίες της έλλειψης διαλόγου και αλληλοκατανόησης και να στοχεύσουμε στο να αλλάξουμε ριζικά αυτή τη κατάσταση.
Διαβάστε επίσης: Πώς κάνουμε τα παιδιά να νιώθουν ενοχές χωρίς να το καταλαβαίνουμε
Πώς προκύπτει η κακή επικοινωνία μέσα στην οικογένεια
Οι αιτίες της κακής επικοινωνίας μέσα σε μια οικογένεια μπορεί να είναι πολλές.
Κάποιες από τις πιο κοινές είναι:
Μη αρμονικό οικογενειακό περιβάλλον
Η κακή επικοινωνία μπορεί να προκύψει όταν το περιβάλλον του σπιτιού δεν είναι αρμονικό και κατ’ επέκταση η σύνδεση μεταξύ των μελών της οικογένειας απουσιάζει.
Ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί να δημιουργηθεί εάν οι σχέσεις για παράδειγμα μεταξύ συζύγων είναι για τον οποιοδήποτε λόγο τεταμένες, γεγονός που έχει αντίκτυπο και στην επικοινωνία τους με τα παιδιά.
Ατομικισμός
Όταν το κάθε μέλος της οικογένειας κάνει το «δικό» του, ανεξάρτητα από το τι κάνουν οι άλλοι, προκύπτει απουσία συναισθηματικού δεσμού, γεγονός που «σκοτώνει» την επικοινωνία μεταξύ όλων.
Έλλειψη χρόνου
Όταν ο οικογενειακός χρόνος είναι, θέλοντας ή μη, ελλιπής, η επικοινωνία βλάπτεται επίσης.
Ακόμη και να είμαστε όλοι μαζί, το να τρώμε ενώ βλέπουμε τηλεόραση, να είμαστε όλοι πάνω απ’ τα κινητά μας αντί να επικοινωνούμε μεταξύ μας και άλλες συνήθεις παρόμοιες συμπεριφορές, παρεμβαίνουν αρνητικά στο οικογενειακό «κύκλωμα» επικοινωνίας.
Έλλειψη υπομονής
Το καθημερινό «τρέξιμο» και το άγχος μειώνουν τα επίπεδα υπομονής. Έτσι, συχνά ως γονείς αντί να εστιάζουμε στην αξία του διαλόγου, απλά επιθυμούμε να λήξουμε ζητήματα που προκύπτουν στην οικογένεια όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Οι συνέπειες της κακής επικοινωνίας
Οι αρνητικές πτυχές της κακής οικογενειακής επικοινωνίας είναι προφανώς πολλές και πρέπει να τις έχουμε πάντοτε κατά νου για να μην ξεχνάμε τη σοβαρότητα της έλλειψης εποικοδομητικού διαλόγου στο σπίτι.
Συνοπτικά, οι συνέπειες αυτές μπορεί να είναι:
- Η απώλεια συναισθηματικού δεσμού μεταξύ των μελών της οικογένειας.
- Συναισθηματική απομόνωση.
- Μοναξιά.
- Ιδιοτέλεια.
- Κακές συμπεριφορές και ξεσπάσματα.
- Δυσπιστία μεταξύ των μελών της οικογένειας.
Όλες αυτές οι συνέπειες φυσικά είναι πολύ πιθανό να έχουν άμεσο, αρνητικό αντίκτυπο στη συνολική στάση και συμπεριφορά των παιδιών καθώς μεγαλώνουν.
Πώς να βελτιώσετε την επικοινωνία μεταξύ σας
- Μην κρίνετε, επικρίνετε ή ταπεινώνετε τα παιδιά ή τον σύντροφό σας. Μια τέτοια συμπεριφορά το μόνο που προσφέρει είναι να «σπάσει» τη σύνδεση και το διάλογο μεταξύ σας.
- «Ακούστε» τα παιδιά με όλες σας τις αισθήσεις, ακόμη κι αν πιστεύετε ότι αυτό που έχουν να πουν δεν είναι σημαντικό. Έχει μεγάλη σημασία να τους δείχνετε ότι νοιάζεστε για όλα όσα έχουν να πουν έτσι ώστε σε κάθε περίπτωση να σας ανοίγονται αντί να σας αποφεύγουν και να απομακρύνονται.
- Μην επιβάλλεστε σε κανένα μέλος της οικογένειας με αυταρχικό τρόπο.
- Προσφέρετε τα κατάλληλα εργαλεία στα παιδιά να λύνουν τα προβλήματά τους και μην παρεμβαίνετε σε όλα λύνοντας τα πάντα εσείς.
- Προσαρμόστε το λεξιλόγιό σας στο επίπεδο ανάπτυξης των παιδιών.
- Αν δεν γνωρίζετε κάτι που το παιδί σας ρωτά, ψάξτε μαζί για την απάντηση.
- Παραμείνετε ειλικρινής με τον σύντροφό σας. Με τα παιδιά σας επίσης, αν και υπάρχει πάντοτε ένα όριο στο τι τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν σε ό,τι αφορά ενδεχόμενα προβλήματα που έχουμε μεταξύ μας ή μεμονωμένα ως ενήλικες.
- Επιδείξτε σεβασμό προς το σύντροφό σας, επενδύστε στο διάλογο, ακούστε ό,τι έχει να μοιραστεί. Μόνο έτσι θα καταφέρετε να γίνετε το σωστό παράδειγμα για τα παιδιά που όχι μόνο επιβάλλεται, αλλά και θα θέλουν τα ίδια να ακολουθήσουν.