Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO) και αποτιεί φόρο τιμής στους μικρούς ήρωες που πολεμούν τον καρκίνο. Για τα παιδιά που κέρδισαν, αλλά κι εκείνα που έχασαν τη μάχη.
Στην περσινή επέτειο, τιμήσαμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές για τον θετικό αντίκτυπο που έχουν στη ζωή των παιδιών και των εφήβων με καρκίνο. Φέτος, δείχνουμε την ευγνωμοσύνη μας για τη φροντίδα που παρέχουν οι οικογένειες και οι φροντιστές των παιδιών που μάχονται.
Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου αφορά όλους αυτούς τους ήρωες, αλλά και όλους εμάς, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος σχετικά με τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον πλανήτη.
Διαβάστε επίσης: Ο καρκίνος στέρησε την μαμά από ένα εκατομμύριο παιδιά
Δείτε πώς μπορείτε να συμμετέχετε κι εσείς στην Πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας που έχει στόχο την επιβίωση κατά 60% παγκοσμίως έως το 2030.
Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης
Ο καρκίνος στα παιδιά είναι πολύ σπάνιος και με ποικίλες κλινικές εκδηλώσεις. Αν η διάγνωση γίνει χωρίς καθυστέρηση τα ποσοστά ίασης είναι υψηλά. Οι σύγχρονες θεραπείες κάνουν την παρατεταμένη επιβίωση και την ανάρρωση όχι μόνο πιθανές αλλά και δυνατές για πολλούς παιδικούς καρκίνους.
Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού, ποσοστό 70% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά. Μέγιστο επίτευγμα της ιατρικής αποτελεί το γεγονός ότι 8 στα 10 παιδιά με λευχαιμία σήμερα βγαίνουν νικητές από τη μάχη.
Τα παιδιά με καρκίνο πρέπει να θεραπεύονται σε ειδικά παιδιατρικά ογκολογικά τμήματα και να αντιμετωπίζονται από εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που θα τα φροντίζουν όχι μόνο κατά τη διάρκεια της θεραπείας αλλά και στην περίοδο της επανένταξης.
Στον καρκίνο η έγκαιρη διάγνωση είναι πρωταρχικής σημασίας. Θα πρέπει λοιπόν να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των επαγγελματιών της υγείας ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο, και στη σωστή ενημέρωση των γονιών ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος αναφέρει πως ο καρκίνος της παιδικής και εφηβικής ηλικίας δεν είναι κάτι που μπορούν να προβλέψουν ο γονέας ή ο παιδίατρος. Δεν έχει γονιδιακή αιτιολογία. Δεν προκαλείται από κάτι που συνέβη στην ανατροφή του παιδιού. Δεν μεταδίδεται. Δεν υπάρχει τρόπος να εντοπίσουμε κάποια προδιάθεση σε προγεννητικό επίπεδο.
Ο παιδικός καρκίνος σε αριθμούς
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO):
Κάθε τρία λεπτά πεθαίνει ένα παιδί από καρκίνο παγκοσμίως
Κάθε χρόνο 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από διάφορες μορφές καρκίνου
Κάθε χρόνο στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται από καρκίνο, κυρίως λευχαιμία
Κάθε μέρα στην Ευρώπη 20 παιδιά και έφηβοι πεθαίνουν από καρκίνο.
Κάθε χρόνος στην Ευρώπη νοσούν 15.000 παιδιά και 20.000 έφηβοι ηλικίας 15-24 ετών
Στην Ευρώπη υπολογίζεται πως 300.000- 500.000 ενήλικες έχουν νοσήσει από καρκίνο στην παιδική τους ηλικία και έχουν ιαθεί.
2 στα 3 άτομα που έχουν ιαθεί αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες παρενέργειες λόγω των βαριών θεραπειών, που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους.
Η αύξηση του ποσοστού επιβίωσης είναι εφικτή
Τον Σεπτέμβριο του 2018 ξεκίνησε η Παγκόσμια Πρωτοβουλία του ΠΟΥ για τον παιδικό καρκίνο με στόχο την επίτευξη επιβίωσης τουλάχιστον 60% σε παγκόσμιο επίπεδο και τη μείωση των πόνων όλων των παιδιών με καρκίνο έως το 2030.
Η επίτευξη αυτού του στόχου θα σώσει επιπλέον ένα εκατομμύριο παιδικές ζωές, ενώ παράλληλα θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής όλων των παιδιών και των νέων με καρκίνο. Ο στόχος του 60% διπλασιάζει περίπου το παγκόσμιο ποσοστό ίασης για τα παιδιά με καρκίνο το 2018.
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκινού 2023: Δείξτε την υποστήριξή σας στο #Throughtheirhands
Υπό αυτό το πνεύμα σχεδιάστηκε μια τριετής εκστρατεία χρησιμοποιώντας χρωματιστά παιδικά αποτυπωμάτα χεριών. Αυτά τα αποτυπώματα αντιπροσωπεύουν τα ποσοστά επιβίωσης των παιδιών με καρκίνο σε εθνική, περιφερειακή και διεθνή κλίμακα.
Ο εορτασμός της 15ης Φεβρουαρίου συνεχίζεται και το 2023. Φέτος, το σχέδιο δράσης της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Παιδικού Καρκινού, αποτίει φόρο τιμής στον θετικό αντίκτυπο των οικογενειών και των φροντιστών στη ζωή των παιδιών και των εφήβων με καρκίνο.
Διατηρήστε την εκστρατεία ζωντανή έως τις 31 Μαρτίου 2023. Δείξτε κι εσείς την υποστήριξή σας στις οικογένειες και τους φροντιστές που κάνουν τη διαφορά για τα παιδιά και τους εφήβους με καρκίνο.
Μοιραστείτε ένα μήνυμα ελπίδας για να ενθαρρύνετε όλα τα παιδιά και τους εφήβους με καρκίνο καθώς και τους επιζώντες. Μοιραστείτε ένα μήνυμα εκτίμησης σε ένδειξη ευγνωμοσύνης για τη φροντίδα που παρέχουν οι οικογένειες και οι φροντιστές.
Σχεδιάστε το δικό σας αποτύπωμα στο Δέντρο της Ζωής για να συμμετέχετε στην Πρωτοβουλία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τον Παιδικό Καρκίνο στην προσπάθεια για επιβίωση 60% παγκοσμίως έως το 2030.