Η κρητική είναι δύσκολη για όλους και ιδίως για τους γονείς που έχουν κάνει τα πάντα για την ανατροφή των παιδιών τους. Όταν αυτό το παιδί μεγαλώσει και φτάσει στην εφηβεία, μπορεί να αρχίσει να σας κάνει παρατηρήσεις.
Ακόμα κι αν θεωρείτε ότι τις αξίζετε, πονάνε. Η εφηβεία είναι μια περίοδος αυξημένης τριβής στο σπίτι. Εν μέρει επειδή οι έφηβοι γίνονται οξυδερκείς ως προς τις αδυναμίες των γονιών τους και συχνά σπεύδουν να τις επισημάνουν.
Πώς πρέπει λοιπόν να αντιδράσετε σε αυτά τα αιχμηρά σχόλια;
Διαβάστε επίσης: Αξίες: Ποιες μας διδάσκουν τα έφηβα παιδιά μας;
Το παιδί σας σε αυτή την ηλικία σας γνωρίζει πλέον καλά. Συχνά καλύτερα από ό,τι εσείς τον εαυτό σας. Και οι παρατηρήσεις του είναι συνήθως σωστές. Αλλά ξέρουν επίσης πότε έχουν ξεπεράσει τα όρια και περιμένουν να τους το πείτε.
Είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε στα παιδιά ότι όλοι οι άνθρωποι – συμπεριλαμβανομένων και των γονέων – είναι πιο πιθανό να αξιοποιήσουν σωστά τη γνώμη τους όταν αυτή εκφράζεται με κατανόηση.
Μην μπαίνετε σε θέση άμυνας
Μην αμύνεστε όταν οι έφηβοι σας ασκούν κριτική. Αυτό είτε κλείνει την επικοινωνία είτε μερικές φορές κλιμακώνει τις τριβές σε μια ολοκληρωμένη σύγκρουση. Κι αυτά είναι δύο αποτελέσματα που δεν εξυπηρετούν κανέναν στην οικογένεια.
Αξιολογήστε τα σχόλια
Αντιδράστε αν τα σχόλιά τους είναι περισσότερο εχθρικά παρά βοηθητικά. Τραβήξτε τη γραμμή ανάμεσα στην κριτική με την αγένεια και την ασέβεια. Προσπαθήστε να δείτε τι πραγματικά κρύβεται πίσω από τις αιχμές.
Ο έφηβός σας γουρλώνει τα μάτια, αναστενάζει βαθιά, δεν γελάει πια με τα αστεία σας, πηγαίνει κατευθείαν στο δωμάτιό του και κλείνει την πόρτα ή φαίνεται να διαφωνεί μαζί σας συνέχεια. Μπορεί κι εσείς να βρίσκεστε σε μια σύγχιση σχετικά με το πόσο γρήγορα μεγαλώνει και αλλάζει το παιδί σας.
Και χάρη σε αυτά τα έντονα σχόλιά τους, μεγαλώνετε και αλλάζετε κι εσείς μαζί τους προς το καλύτερο για εσάς και την οικογένειά σας.