Η δημιουργική γραφή στην εφηβεία επιτρέπει στους εφήβους να ενισχύσουν τη φαντασία τους. Τους βοηθά επίσης να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους χωρίς να χρειάζεται να εκτίθενται στις κρίσεις των άλλων. Δε χρειάζεται καν να ανησυχούν για τη γραμματική ή την ορθογραφία. Εδώ η ουσία είναι διαφορετική και έγκειται στην… πρωτοτυπία!
Τι σημαίνει δημιουργική γραφή
Διαβάστε επίσης: Αγόρια VS Κορίτσια: Σε ποια ηλικία αρχίζουν να ωριμάζουν;
Υπάρχουν διάφορα είδη γραφής. Κάθε ένα έχει συγκεκριμένους στόχους και λειτουργίες. Για παράδειγμα, η δημοσιογραφική γραφή χρησιμεύει για την ενημέρωση ενώ η ακαδημαϊκή γραφή προσφέρει τα επιχειρήματα για την έρευνα. Όλα τα στυλ γραφής περιλαμβάνουν μια σειρά από κριτήρια και προδιαγραφές που πρέπει να πληρούνται για να επιτευχθούν.
Η δημιουργική γραφή περιλαμβάνει μια ελευθερία γι’ αυτό και είναι δύσκολο να οριστεί μια συγκεκριμένη λειτουργία πέραν της… απλής απόλαυσης. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες και χωρίς νικητές ή ηττημένους.
Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι η δημιουργική γραφή είναι απλώς ένα χόμπι. Μπορεί επίσης να αποτελεί ένα καλό εργαλείο και σε επαγγελματικό επίπεδο: Είναι ο τύπος γραφής που χρησιμοποιείται από ποιητές, συγγραφείς και σεναριογράφους. Για το λόγο αυτό, οι έφηβοι που ενδιαφέρονται για αυτή τη δραστηριότητα μπορούν να βρουν στη γραφή αυτή, την κλίση τους.
Τα οφέλη της δημιουργικής γραφής για τους εφήβους
Είναι γνωστό ότι η ανάγνωση προσφέρει πολλαπλά οφέλη. Η συνήθεια του διαβάσματος μειώνει το στρες, βοηθά στην αϋπνία και βελτιώνει την πλαστικότητα των νευρώνων. Πώς αντίστοιχα το γράψιμο συμβάλει στην ευημερία;
Ανάπτυξη γλωσσικών δεξιοτήτων
Αυτό το στυλ γραφής δεν απαιτεί συγκεκριμένους γλωσσικούς και λογοτεχνικούς πόρους. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένα είδος εξάσκησης της γλώσσας γενικότερα. Το λεξιλόγιο εμπλουτίζεται, η γραμματική βελτιώνεται και αναπτύσσεται σε μεγάλο βαθμό η ικανότητα του έφηβου παιδιού να κάνει τις σκέψεις του λέξεις με κατανοητό και συνεκτικό τρόπο.
Ενίσχυση φαντασίας και δεξιοτήτων επίλυσης προβλημάτων
Όταν τα παιδιά γράφουν ένα δημιουργικό κείμενο, βασίζονται σε προσωπικές εμπειρίες, αναμνήσεις, γνώσεις που απέκτησαν μεγαλώνοντας ή ιστορίες άλλων ανθρώπων. Επομένως, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους για να δημιουργήσουν κάτι πρωτότυπο που δε χρειάζεται απαραίτητα να είναι κάτι το εξαιρετικό. Μια απλή ιστορία ή ένα μικρό ποίημα μπορεί να είναι δημιουργικό.
Με κριτική και καινοτόμο σκέψη, οι έφηβοι… συγγραφείς καταφέρνουν να δημιουργούν ανατροπές, συγκρούσεις και γενικώς καταστάσεις που απαιτούν επίλυση. Έτσι, ενισχύεται αυτομάτως και αυτή η σημαντική δεξιότητα.
Συναισθηματική «ρύθμιση»
Τα συναισθήματα συνδέονται στενά με τις λέξεις. Χάρη στη γλώσσα, μπορούμε να εκφράσουμε ξεκάθαρα τι νιώθουμε και τι σκεφτόμαστε. Με αυτόν τον τρόπο καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον καλύτερα. Οι λέξεις μας επιτρέπουν να ονομάσουμε βαθιές και αφηρημένες πτυχές που αποτελούν μέρος της ανθρώπινης εμπειρίας.
Στην πραγματικότητα, η γραφή είναι ένα πολύτιμο θεραπευτικό εργαλείο. Χρησιμοποιώντας φανταστικούς χαρακτήρες, οι έφηβοι μπορούν να βάλουν τα δικά τους συναισθήματα στο χαρτί. Αυτό τους επιτρέπει να επιτύχουν μια ουσιαστική αίσθηση ανακούφισης. Με άλλα λόγια, οι συμβολικές αναπαραστάσεις μπορούν να τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν εσωτερικές συγκρούσεις.
Ενσυναίσθηση
Η δημιουργική γραφή στην εφηβεία ενισχύει την ενσυναίσθηση καθώς ενθαρρύνει τα παιδιά να μπουν στη θέση των χαρακτήρων που δημιουργούν και να δουν τον κόσμο από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Δημιουργώντας, κατανοούν την αξία της διαφορετικότητας και συνειδητοποιούν ότι ο καθένας έχει μια μοναδική προσωπικότητα, κάτι που δεν τον καθιστά καλύτερο ή χειρότερο από κάποιον άλλο.
Επιπλέον, οι έφηβοι μπορούν να δημιουργήσουν εναλλακτικούς κόσμους που δεν συμπίπτουν απαραίτητα με τα πλαίσια αναφοράς τους. Έτσι, η φαντασία και η ετερογένεια αντιμετωπίζεται με ενσυναίσθηση και σεβασμό.
Δημιουργική γραφή στην εφηβεία: Ένας ασφαλής χώρος σε μια περίοδο… χάους
Γενικά, το στάδιο της εφηβείας βιώνεται κατά κανόνα με ένταση από τα παιδιά. Η ηρεμία δεν είναι μια απλή υπόθεση. Αντίθετα, είναι αναμενόμενη μια αίσθηση αποδιοργάνωσης καθώς οι νέοι περνούν από μια σειρά σωματικών και ψυχολογικών «μετασχηματισμών» που δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν.
Σε αυτό το ασταθές στάδιο, η δημιουργική γραφή μπορεί να προσφέρει γαλήνη. Γιατί; Επειδή δεν υπάρχουν περιορισμοί όταν γράφει κανείς ένα κείμενο. Όλα ισχύουν και όλα επιτρέπονται. Δεν υπάρχουν κρίσεις, εντολές ή απαιτήσεις. Οι έφηβοι μέσα στο χάος της ηλικίας τους, μπορούν λοιπόν να βρουν σε αυτή τη δραστηριότητα έναν πολυπόθητο, ασφαλή «χώρο» έκφρασης.