Είναι γνωστό ότι η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για να αναπτύσσονται τα παιδιά σωστά και να είναι «γερά» και υγιή. Παρά το γεγονός ότι το στόμα αναπτύσσεται με τον ίδιο ρυθμό με το υπόλοιπο σώμα, λίγα γνωρίζουμε για το πώς η διατροφή το επηρεάζει.
Κατά το πρώτο έτος της ζωής του παιδιού
Από τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού, η διαδικασία του θηλασμού και του πιπιλίσματος διεγείρει τους μύες, την ανάπτυξη της γνάθου καθώς και τη δομή της, λειτουργώντας προστατευτικά έναντι της κακής ευθυγράμμισης των κάτω και των άνω δοντιών.
Από την ηλικία περίπου των 6 μηνών, όταν τα μωρά αρχίζουν να τρώνε νέες τροφές, η μάσηση θα πρέπει να διεγείρεται, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The British Journal of Nutrition με σκληρές, ινώδεις και ξηρές τροφές. Με αυτόν τον τρόπο, διατηρείται η καλή ανάπτυξη των οστών και των μυών του στόματος.
Διαβάστε επίσης: Στην κουζίνα με τα παιδιά: Τα πολλαπλά οφέλη του να μαγειρεύουμε μαζί τους
Στην προσχολική και σχολική ηλικία
Καθώς το παιδί μεγαλώνει, περιβαλλοντικοί παράγοντες και το διατροφικό στυλ των γονιών επηρεάζουν την επιλογή ορισμένων τροφών που συνδέονται άμεσα με τη στοματική υγεία.
Το υπερβολικό άμυλο και τα σάκχαρα στη διατροφή καθώς και η έλλειψη βουρτσίσματος των δοντιών μπορούν να δυσχεράνουν την ισορροπία της στοματικής υγείας και να αυξήσουν την εμφάνιση τερηδόνας. Η ζάχαρη που καταναλώνεται απευθείας ή προστίθεται σε διάφορα προϊόντα μετατρέπεται από τα ίδια τα βακτήρια του στόματος σε όξινες ουσίες που καταστρέφουν το δόντι με την πάροδο του χρόνου. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πόνο, φλεγμονή, απώλεια δοντιών, μόλυνση, δυσκολία στο φαγητό και πιθανό υποσιτισμό, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε κακή σχολική επίδοση και κακή ποιότητα ζωής.
Τροφές που διεγείρουν τη ροή του σάλιου
Το σάλιο είναι ο φυσικός προστατευτικός μηχανισμός του στόματος. Προστατεύει τα δόντια και τα ούλα, ξεπλένει το στόμα από βακτήρια και τα απαλλάσσει από την πλάκα. Οι καλύτερες τροφές για την τόνωση της έκκρισης σάλιου είναι τα ντοματίνια, το γιαούρτι και οι χυμοί εσπεριδοειδών, όπως το λεμόνι, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το γκρέιπφρουτ. Άλλα ευεργετικά τρόφιμα και ροφήματα είναι τα μήλα, οι ξηροί καρποί, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η μαύρη σοκολάτα, το παγωτό, το τσάι και, φυσικά, το νερό.
Τροφές που προλαμβάνουν την οδοντική πλάκα
Τα μήλα και τα καρότα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καθώς και βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει το σμάλτο των δοντιών (όταν καταναλώνονται ολόκληρα και όχι ως χυμοί). Ομοίως βοηθούν τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά όπως το λάχανο και το σπανάκι.
Αν και δεν συνιστώνται για παιδιά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε καφεΐνη, το πράσινο και το μαύρο τσάι είναι επίσης τροφές κατά της τερηδόνας. Περιέχουν ουσίες που ονομάζονται κατεχίνες οι οποίες έχουν βακτηριοκτόνο δράση.
Τροφές που «ανανεώνουν» τα δόντια
Το τυρί, το άσπρο γιαούρτι, το κεφίρ, το γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα βοηθούν στην ανάκτηση των χαμένων μετάλλων. Επίσης, επιτρέπουν το σχηματισμό του σμάλτου των δοντιών. Το μπρόκολο, το τόφου, τα όσπρια και το σουσάμι είναι επίσης μέρος αυτής της λίστας.
Επιβλαβείς τροφές
Τα τρόφιμα με τον υψηλότερο κίνδυνο πρόκλησης τερηδόνας είναι τα μπισκότα, τα προϊόντα αρτοποιίας και γενικά τα γλυκά. Επομένως θα πρέπει να αποφεύγονται:
- Κολλώδη τρόφιμα: Αποξηραμένα σύκα, μπάρες γκρανόλα, σταφίδες, μπισκότα βρώμης, φυστικοβούτυρο, μέλι, καραμέλες και ζελέ.
- Αμυλούχα τρόφιμα: Λευκό ψωμί, επεξεργασμένα δημητριακά και πατατάκια.
- Αναψυκτικά: Αποτελούν την κύρια πηγή πρόσθετης ζάχαρης σε παιδιά και εφήβους.
Τέλος, μην ξεχνάτε ότι θα πρέπει να πηγαίνετε το παιδί στον οδοντίατρο τακτικά από το πρώτο έτος της ηλικίας του και αφού εμφανιστεί το πρώτο του δοντάκι.