Μερικές φορές το να επενδύσετε χρόνο για να φτιάξετε το δικό σας υγιεινό γεύμα αντί να τρώτε αυτά που άφησαν τα παιδιά σας ή το γρήγορο φαγητό μοιάζει με πολυτέλεια. Ωστόσο, η ευεξία μας θα πρέπει να αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα, ώστε να μπορούμε να είμαστε ο καλύτερος εαυτός μας για τα παιδιά μας.
Το να ζούμε μια ζωή με την ευεξία ως θεμέλιο μας περιλαμβάνει την αλλαγή των καθημερινών μας συνηθειών και προτεραιοτήτων. Αυτό δεν είναι μικρό κατόρθωμα, επειδή εκτός από τους εαυτούς μας, έχουμε μικρά στόματα να ταΐσουμε και μικρά σώματα να φροντίζουμε συνεχώς.
Όμως, μέσα στη φασαρία της μαμαδίστικης ζωής, πώς μπορούμε ρεαλιστικά να κάνουμε όλα αυτά τα πράγματα και να ζήσουμε μια πιο στοχευμένη και ισορροπημένη ζωή όσον αφορά τη διατροφή μας;
Διαβάστε επίσης: Υγιής σχέση με το φαγητό: Φράσεις που δεν πρέπει να λέμε στα παιδιά
Ακολοθούν μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να ενσωματώσετε πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες στη ζωή. Το σώμα, η ψυχή, το μυαλό και η οικογένειά σας θα σας ευχαριστήσουν γι αυτό!
1. Προβλέψτε την πείνα
Όταν ετοιμαζόμαστε για μια εκδρομή με τα παιδιά μας, συνήθως πακετάρουμε όλα τα αγαπημένα σνακ των παιδιών μας. Ξέρουμε πώς είναι τα παιδιά μας όταν «πεινάνε», οπότε προετοιμαζόμαστε και σχεδιάζουμε ανάλογα.
Όμως, τι κάνουν οι μαμάδες για να προβλέψουν την δική τους πείνα; Τις περισσότερες φορές, οι διατροφικές μας ανάγκες ως μητέρες είναι μια δεύτερη σκέψη. Αλλά είναι μια βασική ανάγκη του οργανισμού μας.
Είστε μαμά σε λειτουργία. Ο ρόλος σας απαιτεί τη σωματική, συναισθηματική και πνευματική σας ευεξία. Χρειάζεστε τη σταθερότητα της διάθεσης που μπορεί να σας προσφέρει το φαγητό. Ταυτόχρονα δίνετε το παράδειγμα στα παιδιά σας.
Τροφοδοτήστε το σώμα σας με θρεπτικά και υγιεινά γεύματα και σνακ, ώστε να ευδοκιμήσετε ως μαμάδες, ενώ παράλληλα να παραδειγματιστούμε από αυτή την υγιεινή συμπεριφορά στα παιδιά μας.
2. Τρώτε ισορροπημένα, ικανοποιητικά γεύματα
Ένας τρόπος για να καταπολεμήσουμε τις καθημερινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως μητέρες είναι να τρώμε ισορροπημένα, ικανοποιητικά γεύματα. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση πρωινού, μεσημεριανού και βραδινού γεύματος είναι αδιαπραγμάτευτη.
Είναι σημαντικό να δώσουμε στον εαυτό μας την άδεια να ικανοποιεί τις ανάγκες του καθ‘ όλη τη διάρκεια της ημέρας, όταν πρόκειται για υγιεινή διατροφή. Αν δεν το κάνουμε, το πιο πιθανό είναι να προκαλέσουμε υπερκατανάλωση τροφής το βράδυ.
Διαμορφώστε το πιάτο σας σε κάθε γεύμα ώστε να ενσωματώνετε στο μισό πιάτο σας ως φρούτα/λαχανικά, στο ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο του πιάτου σας πρωτεΐνη, στο ένα τέταρτο έως το ένα τρίτο υγιεινούς υδατάνθρακες.
Τα υγιεινά λίπη, τα οποία είναι πιο δύσκολο να ποσοτικοποιηθούν, θα πρέπει επίσης να καταναλώνονται σε κάθε γεύμα. Η κατανάλωση νερού πρέπει να γίνεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Προετοιμάστε υγιεινά σνακ για κάθε 2-4 ώρες ανάμεσα στα γεύματα.
3. Ικανοποιήστε την πείνα σας μεταξύ των γευμάτων
Όλοι μας έχουμε ακολουθήσει κάποια εκδοχή μιας δίαιτας που μετράει θερμίδες, η οποία ποτέ δεν αποδεικνύεται πραγματικά βιώσιμη μακροπρόθεσμα. Για να αποφύγουμε να υπερβούμε τις θερμίδες που μας αναλογούν, κάποιοι μπορεί λανθασμένα να αποφεύγουν τα σνακ ανάμεσα στα γεύματα.
Για να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την πείνα πρέπει να εκπαιδεύσουμε τον εαυτό μας να ικανοποιεί την πείνα μας όταν αυτή εμφανίζεται εκτός των ωρών των γευμάτων.
Συνήθως το αίσθημα της πείνας εμφανίζεται μεταξύ μεσημεριανού και βραδινού γεύματος. Αυτό το κενό είναι πάρα πολύ μεγάλο για τους περισσότερους ανθρώπους. Γίνετε οι καλύτεροι φίλοι με τα υγιεινά σνακ, ώστε να είναι μαζί σας όταν πεινάτε.