«Θα σκουπίζατε το πρόσωπό σας ή το σώμα σας με μία λερωμένη πετσέτα;» ρωτούν οι ειδικοί. Προφανώς όχι, απαντάμε. Ως γνωστόν καμία περιποίηση δεν είναι αποτελεσματική αν η πετσέτα, τα χέρια μας ή τα σύνεργα που έρχονται σε επαφή με το δέρμα δεν είναι καθαρά. Ετσι λοιπόν, ο καθαρισμός των πινέλων του μακιγιάζ αλλά και των εργαλείων του skincare, όπως για παράδειγμα το gua sha, τα facial globes ή το jade roller, επιβάλλεται.

Διαφορετικά, ρισκάρουμε να μεταφέρουμε βακτήρια και νεκρά κύτταρα απευθείας στο δέρμα μας. Κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως η εμφάνιση τοπικών ερεθισμών ή ακόμα και σπυράκια. Και αυτός ο κανόνας ισχύει είτε το χρησιμοποιούμε περιστασιακά είτε σε συστηματική βάση. Ας δούμε τους καλύτερους τρόπους για να καθαρίζουμε τα skincare tools μας, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς.

 

# Σαπουνίζουμε το gua sha με τα χέρια μας

Ο πιο εύκολος τρόπος είναι ο εξής: Βρέχουμε τα χέρια μας με ζεστό νερό και ρίχνουμε λίγο σαπούνι στις παλάμες μας. Κάνουμε αφρό τον οποίο απλώνουμε στο εργαλείο. Καθαρίζουμε για 30’’. Ξεπλένουμε και το σκουπίζουμε με ένα καθαρό, μαλακό ύφασμα.

 

#Το αφήνουμε στο νερό αρκετή ώρα

Αν έχουμε χρόνο ή αν επιθυμούμε μία αποτελεσματική απολύμανση, βουτάμε το εργαλείο σε ένα μπολ με ζεστό νερό και σαπούνι, ιδανικά αντιβακτηριδιακό. Εναλλακτικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το καθαριστικό προσώπου, αρκεί να είναι αφρώδες. Περιμένουμε 30’-60’ και στη συνέχεια ξεπλένουμε καλά και σκουπίζουμε με ένα μαλακό πανί.

 

#Καθαρίζουμε τα κενά του

Αν χρησιμοποιούμε jade roller χρειάζεται να καθαρίσουμε τα κενά μεταξύ της πέτρας και του μεταλλικού σκελετού του. Συνήθως εκεί συσσωρεύεται σμήγμα, νεκρά κύτταρα και ρύποι. Γι’ αυτόν τον σκοπό χρησιμοποιούμε μία παλιά, μαλακή οδοντόβουρτσα.

Επιπρόσθετα

Αν αντιμετωπίζουμε ακμή ή θέλουμε να απολυμαίνουμε εντατικά το gua sha μας μπορούμε να το ψεκάσουμε με οινόπνευμα, αφού το έχουμε πλύνει και έχει στεγνώσει.

 

#Τι άλλο καλό είναι να ξέρουμε

Οσο πιο πορώδες είναι το υλικό που αποτελείται το εργαλείο μας, τόσο πιο συχνά θα χρειάζεται να το καθαρίζουμε. Μέταλλα όπως ασήμι, πλατίνα, χρυσός και χαλκός είναι τα λιγότερο πορώδη. Επίσης, το ίδιο ισχύει και για τους καλής ποιότητας λίθους όπως jade και ροζ κουάρτζ, κάτι που μας επιτρέπει να παραλείπουμε ενίοτε τον καθαρισμό τους.

Αντιθέτως το πιο απαιτητικό υλικό είναι το ξύλο, γιατί είναι εξαιρετικά πορώδες. Αν λοιπόν χρησιμοποιούμε ξύλινο gua sha, μετά τον καθαρισμό του με σαπούνι και νερό, το λαδώνουμε, όπως κάνουμε (ή πρέπει να κάνουμε) με τη σανίδα κοπής φαγητού.

 

Κάθε πότε το καθαρίζουμε

Ακόμα και αν το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο το skincare tool μας δεν είναι πορώδες, οι ειδικοί συνιστούν να το καθαρίζουμε αμέσως μετά τη χρήση του. Οσο περισσότερο διάστημα παραμένουν τα έλαια προσώπου πάνω στην επιφάνεια του εργαλείου, τόσο πιο πιθανό είναι να σχηματιστεί ένα φιλμ υπολειμμάτων, το οποίο θα μεταφερθεί στην επιδερμίδα μας την επόμενη φορά που θα το χρησιμοποιήσουμε.