Το βούρτσισμα των δοντιών μπορεί να αποτελέσει αιτία… διαμάχης ανάμεσα σε εμάς και τα παιδιά μας. Αυτή η άρνηση πολλών παιδιών να βουρτσίσουν τα δόντια τους ή το ότι εμείς μπορεί να ξεχαστούμε, μπορούν να οδηγήσουν στην παραμέληση της στοματικής υγιεινής.
Τα παιδιά όμως, όπως και οι ενήλικες, χρειάζονται υγιή δόντια για να μπορούν να τρώνε, να μιλούν και να χαμογελούν χωρίς προβλήματα. Επιπλέον, τα υγιή βρεφικά δόντια ευνοούν τη σωστή ανάπτυξη των γνάθων και τη σωστή ανάπτυξη των μόνιμων δοντιών.
Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Σε ποια ηλικία μπορούν να αρχίσουν να εκτίθενται στις οθόνες;
Πόσο συχνά πρέπει να πλένουν τα παιδιά τα δόντια τους;
Ιδανικά, μετά από κάθε γεύμα. Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζουμε ότι απομακρύνονται τα υπολείμματα τροφών και τα επιβλαβή βακτήρια. Ωστόσο, στην καθημερινότητα, αυτό δεν είναι πάντα δυνατό και δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Αρκεί να βουρτσίζει το παιδί τα δόντια του δύο ή τρεις φορές την ημέρα, για δύο λεπτά κάθε φορά.
Εάν το παιδί σας βέβαια έχει φάει πολλά γλυκά ή έχει κολλήσει τροφή στα δόντια του, το άμεσο βούρτσισμα τα προστατεύει.
Εάν πάλι το παιδί σας φοράει σιδεράκια, θα πρέπει να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη στοματική υγιεινή. Φροντίζοντας να αφαιρέσετε τα υπολείμματα που παγιδεύονται στα δόντια, θα αποτρέψετε επιπλοκές. Το βούρτσισμα το πρωί στην αρχή της ημέρας και το βράδυ πριν πάτε για ύπνο δεν πρέπει ποτέ να παραλείπεται. Κατά τη διάρκεια της νύχτας, η έκκριση σάλιου είναι χαμηλότερη. Επομένως, εάν δεν καθαρίζουμε σωστά το στόμα, ο κίνδυνος στοματικών παθήσεων είναι μεγαλύτερος.
Πότε και πώς πρέπει να βουρτσίζουν τα παιδιά τα δόντια τους;
Τα δόντια των παιδιών πρέπει να βουρτσίζονται όταν ξυπνούν, μετά το φαγητό και πριν πάνε για ύπνο για 2 με 3 λεπτά, όπως προαναφέραμε. Ο καθαρισμός πρέπει να γίνεται με φθοριούχο οδοντόκρεμα και είναι σημαντικό οι τρίχες της οδοντόβουρτσας να καθαρίζουν όλες τις επιφάνειες των δοντιών.
Μάθετε στο παιδί να βουρτσίζει τις εξωτερικές, εσωτερικές και μασητικές επιφάνειες των άνω και κάτω δοντιών τόσο στη δεξιά όσο και στην αριστερή πλευρά. Επιπλέον, τα ούλα και η επιφάνεια της γλώσσας πρέπει να καθαρίζονται.
Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για το βούρτσισμα των δοντιών των παιδιών τους όταν είναι μικρά. Στη συνέχεια, όταν το παιδί μάθει και μπορεί να το κάνει μόνο του, κάτι που συμβαίνει στην ηλικία των 6 με 8 περίπου ετών, οι ενήλικες θα πρέπει να συνεχίσουν να το συνοδεύουν τη διαδικασία.
Πότε ξεκινά το βούρτσισμα των δοντιών;
Συνίσταται να καθαρίζετε τα ούλα των μωρών πριν βγουν τα πρώτα δοντάκια τους. Μπορείτε να σκουπίζετε τα ούλα και τη γλώσσα με ένα υγρό πανάκι ή ένα μάκτρο σιλικόνης. Στη συνέχεια, μόλις εμφανιστούν τα πρώτα δόντια, πρέπει να ξεκινήσει το βούρτσισμα. Χρησιμοποιήστε μια μικρή οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες και μια μικρή ποσότητα φθοριούχου οδοντόκρεμας.
Γύρω στην ηλικία των τριών ετών, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα της οδοντόκρεμας στο μέγεθος ενός μπιζελιού.
Tο βούρτσισμα από τη στιγμή που εμφανίζονται τα πρώτα δόντια των παιδιών διευκολύνει την ενσωμάτωση αυτής της υγιεινής συνήθειας στην καθημερινή ρουτίνα τους. Έτσι, συνηθίζουν να έχουν τα δόντια τους καθαρά και να είναι η στοματική υγιεινή μέρος της καθημερινότητάς τους.