Μπαίνοντας στο μήνα της, η κάθε μαμά μπορεί να νιώθει χαρά αλλά και άγχος- ανησυχίες. Μέσα στα τόσα ανάμεικτα συναισθήματα, εμφανίζονται και τα σωματικά σημάδια που δείχνουν ότι ο τοκετός πλησιάζει. Ας δούμε αναλυτικά ποια είναι αυτά.

 

Τα σημάδια που δείχνουν πως σύντομα θα κρατάτε στην αγκαλιά σας το μωράκι σας

 

Η «κάθοδος» του μωρού

Ένα σημάδι ότι πλησιάζει ο τοκετός είναι ότι το μωρό σας κατεβαίνει και εισέρχεται στη μητρική λεκάνη, δηλαδή στο κανάλι γέννησης. Αυτό συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες της κύησης, όταν το μωρό έχει πάρει βάρος και η μήτρα έχει αλλάξει σχήμα.

Μετά την κάθοδο, είναι φυσιολογικό να εμφανιστεί κάποιος ήπιος πόνος ή πίεση σε αυτή την περιοχή καθώς και στην περιπρωκτική. Παράλληλα, θα παρατηρήσετε ότι θα μπορείτε να αναπνέετε πιο ελεύθερα και θα νιώθετε ότι το στομάχι σας πιέζεται λιγότερο από τις προηγούμενες εβδομάδες.

 

Διαβάστε επίσης: Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που μοιράζονται τα νεογέννητα

 

 

Αποβολή βλέννας

Το βύσμα βλέννας είναι ένα παχύρρευστο έκκριμα που σχηματίζεται στον τράχηλο από τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Σφραγίζει την είσοδο του τραχήλου της μήτρας και προστατεύει το μωρό από μικρόβια που ζουν στον κόλπο της μητέρας.

Καθώς πλησιάζει ο τοκετός, ο τράχηλος αρχίζει να μαλακώνει με αποτέλεσμα να παρατηρήσετε ότι τα εσώρουχά σας λερώνονται πιο τακτικά.

Η χαλάρωση του βύσματος βλέννας δεν είναι επώδυνη και διαρκεί λίγες μέρες.

 

Οσφυαλγία

Οι πόνοι στο κάτω μέρος της κοιλιάς και στην πλάτη είναι αρκετά συχνοί καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, όσο πλησιάζει ο τοκετός, εντείνονται.

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε την ενόχληση στην κοιλιά και τη λεκάνη, ακόμη και να δυσκολεύεστε στο περπάτημα και σε κάποιες κινήσεις.

 

 

Συσπάσεις

Λίγες εβδομάδες πριν τον τοκετό, είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται ψευδείς συσπάσεις πιο συχνά. Αυτό συμβαίνει για την προετοιμασία της μήτρας για τον τοκετό.

Οι ψευδείς συσπάσεις δεν είναι επώδυνες και μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συνοδεύονται από ενόχληση. Επίσης, διαρκούν λιγότερο από ένα λεπτό.

Αντίθετα, οι πραγματικές συσπάσεις του τοκετού είναι έντονες και σίγουρα θα καταλάβετε τη διαφορά.

 

Πιο συχνή ούρηση

Καθώς η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται, θα παρατηρήσετε αύξηση στη συχνότητα ούρησης, τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Ωστόσο, λίγες ημέρες πριν τον τοκετό, οι επισκέψεις στο μπάνιο θα γίνουν ακόμα πιο συχνές.

Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στην κύστη και εξαιτίας αυτού είναι επίσης φυσιολογικό όταν πηγαίνετε στο μπάνιο, να βγαίνει μόνο μια μικρή ποσότητα ούρων.

 

Μυϊκές κράμπες

Οι μυϊκές κράμπες γίνονται συχνές τις εβδομάδες πριν τον τοκετό, επίσης ως αποτέλεσμα της πίεσης της μήτρας στην περιοχή της πυέλου. Το κεφαλάκι του μωρού πιέζει τις φλέβες και τα νεύρα της λεκάνης, γεγονός που προκαλεί κατακράτηση υγρών στα πόδια και κράμπες.

 

Αίσθημα κόπωσης

Τις ημέρες πριν από τον τοκετό, είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε αυξημένη κόπωση. Το βάρος της κοιλιάς περιορίζει την κίνηση και επιπλέον, η νυχτερινή ανάπαυση είναι συχνά ανεπαρκής.

Από την άλλη, υπάρχουν και ορισμένες γυναίκες που έχουν περισσότερη ενέργεια και αισθάνονται την ανάγκη να καθαρίσουν και να τακτοποιήσουν τα πάντα στο σπίτι για τον ερχομό του μωρού.

 

*Για να μειωθεί το άγχος και να διευκρινιστούν οποιεσδήποτε αμφιβολίες σας, να είστε πάντα σε συχνή επαφή με το γιατρό σας ο οποίος μπορεί να σας προετοιμάσει κατάλληλα και να σας καθοδηγήσει σωστά πριν, κατά τη διάρκεια μα και μετά τον τοκετό.