Όταν είσαι μαμά, συχνά ο χρόνος περνά χωρίς καν να το συνειδητοποιήσεις. Οι 24 ώρες μάλλον δεν είναι αρκετές για να διαχειριστείτε τις πολλές υποχρεώσεις από τα ψώνια και το μαγείρεμα μέχρι τις ξεχωριστές ανάγκες του κάθε παιδιού.
Η μητρότητα άλλωστε είναι, πέραν από μοναδική, μια εμπειρία που απαιτεί αλλαγές σε καθημερινές συνήθειες και επαναπροσδιορισμό της ρουτίνας σας για να τα βγάλετε πέρα. Η οργάνωση και το να βάλετε τις κατάλληλες προτεραιότητες μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στη διάθεσή σας και να σας κάνει να αισθάνεστε σε όλα τα επίπεδα πιο χαλαρή και με περισσότερη ενέργεια έτσι ώστε να ασχοληθείτε όχι μόνο με την οικογένεια μα και με τον εαυτό σας.
Διαβάστε επίσης: Γονείς: Πώς θα διαχειριστείτε το χάος στο σπίτι με τα παιδιά
4 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να είστε πιο οργανωμένη και πιο «ήσυχη»
#1 Κάντε μια λίστα με προτεραιότητες
Αν και μερικές φορές δεν είναι εύκολο να προσδιορίσετε τις προτεραιότητες, το να ακολουθείτε εκείνο που μέσα σας φαντάζει πιο σημαντικό, θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα. Μέσα σε αυτές τις προτεραιότητες δεν θα πρέπει να ξεχάσετε και τις δικές σας ανάγκες. Φροντίζοντας τον εαυτό σας θα είστε σε θέση να πάρετε καλύτερες αποφάσεις όσον αφορά τον απαιτητικό ρόλο της ανατροφής των παιδιών και να λειτουργείτε πιο ξεκούραστα και πιο αποδοτικά.
#2 Διαχειριστείτε ό,τι σας προκαλεί άγχος
Οι στρεσογόνες καταστάσεις είτε είστε μητέρα είτε όχι είναι μέρος της ζωής. Η σωστή εσωτερική διαχείριση θα σας επιτρέψει να ανακτήσετε τον έλεγχο και θα μειώσει τη συχνότητα εμφάνισής τους.
Συζητήστε με το σύντροφό σας, ζητήστε βοήθεια εφόσον τη χρειάζεστε, προνοήστε για τα σημαντικά και αφήστε ό,τι δεν επείγει στην άκρη για όσο χρειαστεί.
Επιπλέον, για τη μείωση του άγχους, προσπαθήστε να αποφύγετε τις αναποδιές… Προλάβετε για παράδειγμα τυχόν γκρίνιες των παιδιών λόγω κούρασης ή υπερέντασης και διατηρείτε όσο το δυνατόν ένα σταθερό και ξεκάθαρο πρόγραμμα ξεκούρασης και παιχνιδιού.
#3 Προετοιμαστείτε για την επόμενη μέρα
Όταν σχεδιάζουμε την ημέρα μας αποβραδίς, εξοικονομούμε πολύτιμο χρόνο.
Πάρτε χαρτί και μολύβι και σκεφτείτε την αυριανή ημέρα. Σημειώστε μία μία τις υποχρεώσεις και ό,τι έστω μικρό μπορείτε να ετοιμάσετε από το προηγούμενο βράδυ ώστε να μην σας αγχώσει το πρωί, όπως για παράδειγμα το να επιλέξετε τι θα φορέσετε εσείς και το παιδί, κάντε το.
#4 Μοιράστε τις ευθύνες
Θυμηθείτε: Δεν είστε μόνη, είστε οικογένεια. Όλα τα μέλη μπορούν να αναβάλλουν οικιακές για παράδειγμα εργασίες, ακόμα και τα παιδιά, ανάλογα βέβαια με την ηλικία τους.
Η αλληλοκατανόηση, η μοιρασιά και η υποστήριξη θα πρέπει να είναι αναπόσπαστα στοιχεία της κάθε οικογένειας ώστε κανένα μέλος να μην νιώθει αγχωμένο ή εξαντλημένο.
Επιπλέον, θα έχετε παρατηρήσει πως από πολύ μικρή ηλικία, τα παιδιά συχνά εκφράζουν τη θέληση να κάνουν πράγματα μόνα τους και να βοηθούν τους γονείς τους συμμετέχοντας σε καθημερινές εργασίες. Γενικά, αποζητούν και απολαμβάνουν τέτοιου είδους ενέργειες καθώς έτσι νιώθουν πιο παραγωγικά, πιο συμμετοχικά μα και πιο ανεξάρτητα. Όταν αποτρέπετε την δική τους συμβολή στην οικογενειακή ζωή, τα περιορίζετε σε έναν παθητικό «ρόλο», στερώντας τους αν μη τι άλλο, τη χαρά των «απλών» καθημερινών επιτευγμάτων.