Η ποίηση δεν πρέπει να μένει εκτός της παιδικής βιβλιοθήκης αφού μπορεί να προσφέρει στα παιδιά μια συναισθηματική διέξοδο, να βελτιώσει την μνήμη τους και την ικανότητα ανάγνωσης, να τα κάνει πιο δημιουργικά, με μεγαλύτερη κατανόηση του κόσμου γύρω τους καθώς επίσης και ενσυναίσθηση.

Το συναρπαστικό ταξίδι της ποίησης θα πρέπει λοιπόν να ξεκινά από μικρή ηλικία ώστε κάθε παιδί να την κατανοεί και να απολαμβάνει τα οφέλη της καθώς μεγαλώνει.

Διαβάστε επίσης: Σημαντική υπενθύμιση: Τα ντροπαλά παιδιά δεν είναι αδύναμα παιδιά

Για να μυήσετε το παιδί στην ποίηση

Επιλέξτε να την τραγουδήσετε…

Ένας εύκολος τρόπος για να εξοικειωθούν τα παιδιά με την ποίηση είναι να ακούν τακτικά μελοποιημένα ποιήματα. Για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας η απομνημόνευση των στίχων αυτών καθώς και γενικότερα των τραγουδιών με απλές παιδικές ρίμες, βοηθά σημαντικά στο να αναπτύξουν από νωρίς στο σχολείο τις απαραίτητες δεξιότητες ανάγνωσης.

Τη μια βραδιά ποίημα, την άλλη παραμύθι

Αναζητήστε ποιητικές ανθολογίες και ενσωματώστε στην καθημερινότητά σας την ανάγνωση ποιημάτων πριν τον ύπνο, όχι μονάχα παραμυθιών.

Για τα μεγαλύτερα παιδιά, επιλέξτε σύντομα, διασκεδαστικά ποιήματα για να κρατήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον τους. Άλλωστε, όλα τα παιδιά αγαπούν την ποίηση που τα κάνει να γελούν.

Μια πολύ απλή δραστηριότητα κατά την ανάγνωση ενός ποιήματος με ομοιοκαταληξία είναι να αλλάξετε την ομοιοκατάληκτη λέξη στο τέλος της πρότασης και να ζητήσετε από το παιδί να την αντικαταστήσει με μία άλλη. Αυτό μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το ποίημα και το παιδί να νιώσει για λίγο ένας.. μικρός ποιητής!

Παίξτε με τις λέξεις

Το παιχνίδι με τις λέξεις αποτελεί έναν ευχάριστο τρόπο εξοικείωσης των παιδιών με την ποίηση. Τα λογοπαίγνια, τα ανέκδοτα και οι γρίφοι συμβάλλουν στην καλύτερη γνώση και διαχείριση των δομικών στοιχείων της γλώσσας.

Συνδυάστε την με τη ζωγραφική

Μια παλέτα χρωμάτων είναι ικανή να εμπνεύσει μικρούς και μεγάλους. Μια πολύ δημιουργική δραστηριότητα είναι να δώσετε στο παιδί χρωματικές παλέτες και αφού επιλέξει τις αγαπημένες του αποχρώσεις, θα πρέπει να γράψει ένα ποίημα για το τι τους ξυπνά ένα χρώμα και τις εικόνες που συνδέουν στο μυαλό τους με αυτό. Στην δραστηριότητα αυτή, μπορείτε να κατευθύνετε τα παιδιά με πιο συγκεκριμένες οδηγίες ανάλογα βέβαια με την ηλικία τους, όπως για παράδειγμα να τους πείτε να συμπεριλάβουν στο ποίημα τους μία μεταφορά και δύο παρομοιώσεις.

Φτιάξτε ένα κολάζ

Τι πιο ωραίο για ένα παιδί από ένα ψαλίδι, μια κόλλα κι ένα χαρτόνι για να δημιουργήσει ό,τι θέλει;

Συγκεντρώστε παλιά περιοδικά, άρθρα εφημερίδων και διαφημιστικά φυλλάδια και βάλτε το παιδί να τα κόψει και να τα κολλήσει ώστε να δημιουργήσει ένα ποίημα.

Ο τρόπος αυτός ενθαρρύνει τα παιδιά να εκλάβουν την ποίηση ως μια ενεργή και συνεχώς εξελισσόμενη μορφή τέχνης.

Η ποίηση πιο απλά

  • Όταν περπατάτε με το παιδί σας στο πάρκο, επινοήστε μαζί μια ομοιοκαταληξία που να ταιριάζει στο ρυθμό των βημάτων σας.
  • Όταν του διαβάζετε ένα ποίημα, θέστε του ερωτήματα, όπως: «Έχεις νιώσει ποτέ όπως ένιωσε ο ποιητής;» ή «Ποιο σημείο σου άρεσε περισσότερο;».
  • Όταν γιορτάζετε τα γενέθλια κάποιου, γράψτε από κοινού μια μικρή ευχή με ομοιοκαταληξία.
  • Μοιραστείτε με το παιδί σας τις δικές σας σκέψεις σχετικά με τα αγαπημένα σας ποιήματα και την πρώτη φορά που εσείς οι ίδιοι νιώσατε να συνδέεστε με αυτόν τον πλούσιο και γεμάτο διδάγματα κόσμο.