«Πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά; Έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα»… Και πράγματι. Όσο κι αν νομίζουμε πως δεν καταλάβαινουν, εισπράττουν το κάθε μας συναίσθημα. Μάταια λοιπόν πολλές φορές στην προσπάθειά μας να τα προστατεύσουμε όσον αφορά τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε τα κρατάμε στο «περιθώριο».
Δεν είναι βεβαίως «δουλειά» των παιδιών να ανησυχούν για την επίλυση των οικογενειακών προβλημάτων. Ωστόσο, οικογένεια σημαίνει «ομάδα» κι αν τα παιδιά είναι «μέρος» του προβλήματος, τότε είναι «μέρος» και της λύσης. Λειτουργώντας λοιπόν ως «ομάδα», συμβάλλετε σημαντικά στην ευημερία, την ανάπτυξη και την εξέλιξη όλων των μελών της οικογένειας.
Διαβάστε επίσης: Οικογενειακά παιχνίδια: Πώς ωφελούν τα παιδιά;
Πώς μπορούμε να μοιραστούμε δύσκολες καταστάσεις με τα παιδιά
Λέμε την αλήθεια με τον κατάλληλο τρόπο
Επιλέξτε τις κατάλληλες λέξεις ανάλογα με την ηλικία και την ωριμότητα του παιδιού μα και την κατάλληλη στιγμή, ώστε να του αναφέρεται μια δύσκολη κατάσταση.
Το «κλειδί» είναι να λέτε πάντοτε την αλήθεια, αλλά χωρίς περιττές πληροφορίες που μπορεί να μπερδέψουν ή να στεναχωρήσουν έντονα το παιδί.
Εκφράζουμε τα συναισθήματά μας
Είναι σημαντικό να ενημερώνουμε το παιδί για τις δυσκολίες μας ήρεμα, καθώς δεν είναι καλό να μας δει «εκτός ελέγχου».
Ωστόσο, είναι θετικό να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας και να τα μοιραζόμαστε με τα παιδιά αφού έτσι τα βοηθάμε να καταλάβουν πως και τα αρνητικά συναισθήματα, όπως η λύπη, είναι κάτι φυσικό κι ανθρώπινο.
Αφήνουμε τα παιδιά να εκφραστούν
Αφού επικοινωνήσουμε το τι συμβαίνει, πρέπει να δώσουμε «χώρο» και χρόνο στο παιδί να εκφραστεί. Ίσως έχει περαιτέρω ερωτήματα που πρέπει να διευκρινιστούν.
Πάνω απ’ όλα, είναι σημαντικό να επιτρέψουμε στο παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του, είτε αυτά είναι ήπια είτε έντονα, όπως φόβος, θλίψη, θυμός.
Δείχνουμε και τη θετική πλευρά της ζωής
Ό,τι κι αν συμβαίνει, δεν πρέπει φυσικά να αφήνουμε ένα παιδί στο «έλεος» της δυσφορίας του. Τώρα είναι η ιδανική στιγμή για το παιδί να μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματά του.
Ενθαρρύνετε το παιδί να γράψει ή να ζωγραφίσει για να εκφράσει όσα νιώθει και φροντίστε να διατηρήσετε μια αισιόδοξη στάση.
Ο τρόπος με τον οποίο εμείς ως ενήλικες αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες, θα «εσωτερικευθεί» και θα υιοθετηθεί από το παιδί.