Τα παιδιά ηλικίας περίπου 18 μηνών έως 8 ετών θέλουν να παίζουν με τους γονείς τους. Οι γονείς τους είναι το κέντρο του κόσμου τους, έως ότου η προσοχή τους μετατοπιστεί στους συνομηλίκους τους.
Θέλουν να το κάνουν γιατί αυτό βοηθάει τη μάθηση και την ανάπτυξή τους. Οι γονείς μπορούν να προβλέψουν τη σκέψη του παιδιού τους με τρόπο που άλλα παιδιά της ίδιας ηλικίας τους δεν είναι σε θέση να κάνουν, γεγονός που κάνει το παιχνίδι πιο ενδιαφέρον.
Τα παιχνίδια είναι, σαν να λέμε, το φυσικό περιβάλλον των παιδιών.
Διαβάστε επίσης: Γονείς: Μήπως περνάτε περισσότερη ώρα στο κινητό, παρά με το παιδί;
Μέσα από αυτά, κάθε παιδί ανακαλύπτει τον κόσμο και μαθαίνει, μεταξύ άλλων, να επικοινωνεί με τους γύρω του. Είναι επίσης ένα από τα καλύτερα μέσα έκφρασής τους.
Για όλους αυτούς τους λόγους, όταν οι γονείς παίζουν με τα παιδιά τους, τους χαρίζουν πολύτιμο χρόνο και χώρο για την ανάπτυξή τους ως άτομα.
Ο ρόλος του γονέα στο παιχνίδι
Ο ρόλος του γονέα είναι να ενθαρρύνει το παιδί να παίρνει αποφάσεις. Μπορείτε να δώσετε ιδέες, αλλά μην ξεχνάτε ότι τα παιδιά πρέπει να είναι εκείνα που παίρνουν τις αποφάσεις και καθοδηγούν το παιχνίδι.
Η έρευνα δείχνει ότι όταν ένας ενήλικας προσπαθεί να ελέγξει το παιχνίδι, τα παιδιά αποσυντονίζονται και χάνουν γρήγορα το ενδιαφέρον τους.
Τα παιδιά δέχονται οδηγίες για σχεδόν κάθε πτυχή της ημέρας τους – πότε να σηκωθούν, πότε να κοιμηθούν, τι να φάνε.
Το να έχουν μια ώρα κατά την οποία καθοδηγούν και παίρνουν αποφάσεις σχετικά με μια δραστηριότητα και την εξέλιξή της, τους δίνει δύναμη και μια αίσθηση ελέγχου στη ζωή τους.
Επιπλέον, έχουν ανάγκη να έχουν αυτόν τον έλεγχο, επειδή ξέρουν καλύτερα το επίπεδο δυσκολίας στο οποίο είναι σε θέση να διασκεδάσουν αλλά και να μάθουν.
Δοκιμάστε να πάτε μια πεζοπορία ή μια βόλτα στην παραλία και εκεί θέστε ερωτήματα στο μικρό σας για ό,τι βλέπετε γύρω σας.
Η φαντασία και η περιέργεια των παιδιών ενεργοποιείται αυτόματα και ξαφνικά δημιουργούν «κόσμους» γεμάτους περιπέτεια. Συμμετέχετε στον ενθουσιασμό και αφήστε τον εαυτό σας να γίνει για λίγο και πάλι παιδί.