Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι τα νεαρά κορίτσια τείνουν εγκαταλείπουν τα σπορ στη εφηβεία. Συγκεκριμένα, το 45% των κοριτσιών σταματούν να αθλούνται μέχρι τα 14 ετών – διπλάσιο ποσοστό από τα αγόρια στην ίδια ηλικία.
Τα ευρήματα αυτά είναι ακόμη πιο ανησυχητικά αν λάβουμε υπόψιν ότι το 56% των κοριτσιών που «παραιτήθηκαν» δηλώνουν ότι «χλευάστηκαν, επικρίθηκαν και εκφοβίστηκαν λόγω του σώματός τους» και ότι αυτή η επιλογή μπορεί να επηρεάσει ολόκληρη τη μετέπειτα ζωή τους.
Διαβάστε επίσης: Παιδί: 5 τρόποι για να του μάθουμε να αγαπάει το σώμα του
Σύμφωνα με το Women’s Sports Foundation, τα κορίτσια που ασχολούνται με τον αθλητισμό έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, μικρότερο κίνδυνο κατάθλιψης και καλύτερους βαθμούς από εκείνες που δεν ασχολούνται.
Επιπλέον, οι δεξιότητες που μαθαίνουν στο γήπεδο, όπως η συνεργασία, ο υγιής ανταγωνισμός, η αξιοπρεπής διαχείριση της ήττας, μπορούν να τις βοηθήσουν να προετοιμαστούν για επαγγελματική επιτυχία στο μέλλον.
Μάλιστα, προηγούμενη μελέτη σε γυναίκες με διευθυντικές θέσεις έδειξε ότι η συντριπτική πλειοψηφία (94%) ασχολούνταν με τον αθλητικό, ενώ το 74% ανέφεραν ότι ο αθλητισμός τις βοήθησε να προοδεύουν γρηγορότερα στον εργασιακό χώρο.
Body positivity
Πότε ξεκινά ένα παιδί να ανησυχεί για το σώμα του; Σύμφωνα με έρευνα από την Professional Association for Childcare and Early Years (PACEY), ακόμα και από την ηλικία των 3 ετών.
Γι’ αυτό η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής δημοσίευσε μια έκθεση που συμβούλευε τους γονείς και τους φροντιστές να μην συζητούν το βάρος, τη δίαιτα ή το μέγεθος του σώματος με μικρά παιδιά.
Η έμφαση στο βάρος πάνω από την υγεία μπορεί να θέσει τα παιδιά σε κίνδυνο να αναπτύξουν μια διατροφική διαταραχή στην εφηβεία. Όταν πρόκειται για φαγητό και άσκηση, προσπαθήστε να εστιάσετε στα οφέλη για την υγεία και τη διασκέδαση.
Η δημιουργία μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό και τη σωματική δραστηριότητα σε νεαρή ηλικία μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να απολαμβάνουν θρεπτικά γεύματα και να ασκούνται μέχρι την ενηλικίωση.
Επιπλέον, είναι λιγότερο πιθανό να απασχοληθούν με το μέγεθος και το βάρος του σώματος καθώς αναπτύσσονται.
Να θυμάστε ότι το body positivity ξεκινά από εσάς! Δίνοντας ένα καλό παράδειγμα από νωρίς στα παιδιά, μπορεί να τα βοηθήσει να μάθουν να αγαπούν τον εαυτό τους και την εμφάνισή τους και να βλέπουν τον κόσμο μέσα από έναν πιο αποδεκτό «φακό».