Η αγάπη για τη φύση είναι βαθιά ριζωμένη στο DNA μας ή διαμορφώνεται από τις εμπειρίες μας ως παιδιά;
Σουηδοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι είναι ένας συνδυασμός και των δύο: Τα γονίδια που κληρονομούμε από τη μαμά και τον μπαμπά και οι αλληλεπιδράσεις μας με το φυσικό περιβάλλον.
Διαβάστε επίσης: Παιδιά: Έτσι θα δουν τις φακές με… άλλο μάτι
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο Trends in Ecology & Evolution, αυτή η έμφυτη τάση του ανθρώπου να αλληλεπιδρά ή να συνδέεται στενά με άλλες μορφές ζωής στη φύση ονομάζεται βιοφιλία.
Καλλιεργούμε στα παιδιά την αγάπη για τη φύση
Όποιος έχει παιδιά γνωρίζει ότι η φύση μπορεί να είναι η λύση για πολλά οικογενειακά ζητήματα.
Οι φυσικοί ήχοι κοιμίζουν το μωρό στο καροτσάκι, λίγα λεπτά στο γρασίδι κάνουν τα νήπια να ξεχάσουν το τελευταίο τους ξέσπασμα, μια σύντομη βόλτα με το ποδήλατο έχει τον τρόπο να διευθετεί τους καβγάδες των αδελφών…
Η επαφή με τη φύση, τόσο για τα παιδιά όσο και για τους ενήλικες, είναι ένας από τους σημαντικότερους τρόπους βελτίωσης της υγείας, της ευεξίας, της συνολικής ευτυχίας και της αίσθησης του σκοπού της ζωής.
Μερικά μόλις από τα πλεονεκτήματα περιλαμβάνουν μείωση του άγχους και της αρτηριακής πίεσης, καλύτερη συγκέντρωση, βελτιωμένη συναισθηματική και πνευματική λειτουργία, αύξηση της παραγωγικότητας.
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα παιδιά βιώνουν μια διαμορφωτική εμπειρία στη φύση πριν από την ηλικία των 11 ετών. Αυτό επηρεάζει την περιβαλλοντική ηθική και τις στάσεις που αναπτύσσουν αργότερα στη ζωή τους.
Γι’ αυτό ξεκινήστε να δημιουργείτε πολύτιμες αναμνήσεις με την οικογένειά σας στη φύση όσο το δυνατόν νωρίτερα.
Όταν δεν έχετε τη δυνατότητα να πάτε κάποια εκδρομή, δεν χρειάζεται να κάνετε απαραίτητα κάτι μεγάλο.
Σταματήστε να κόψετε ένα λουλούδι. Καθίστε σε ένα παγκάκι κοιτάζοντας τα σύννεφα. Όλα αυτά τα πράγματα μετράνε. Πολλές φορές, είναι μια μικρή αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες που μπορεί να αλλάξει τη ζωή των παιδιών.