Ο αθλητισμός είναι αδιαμφισβήτητα ένας πολύ σημαντικός τομέας με τον οποίο η πλειοψηφία των γονιών προτρέπουν τα παιδιά τους να ασχοληθεί. Κι αν το παιδί σας τελικά ξεκινήσει ένα άθλημα και το αγαπήσει, αυτό δε σημαίνει πως δεν έχει την ανάγκη σας ώστε να καταφέρει να το συνεχίσει.
Πώς θα «συνοδεύσετε» και θα καθοδηγήσετε κατάλληλα το παιδί ώστε να μην τα παρατήσει;
Διαβάστε επίσης: Τα αθλήματα που «χτίζουν» γερά οστά στα παιδιά
5 tips για γονείς με παιδιά που αγαπούν τον αθλητισμό
Το αθλητικό περιβάλλον δεν πρέπει να αποτελεί έναν χώρο όπου το παιδί σας νιώθει μόνο του. Αντιθέτως. Είναι ανάγκη να είστε εκεί για εκείνο και να το υποστηρίζετε ώστε το παιδί να συνδέσει την άθληση με κάτι διασκεδαστικό και όχι με κάτι πιεστικό.
#1 Δημιουργώντας θετικές εμπειρίες
Είναι πιθανό να πιστεύετε πως δεν μπορεί ή δεν έχει νόημα να υπάρξει κάποιου είδους έλεγχος σε ένα είδος περιβάλλοντος όπως είναι αυτό των σπορ. Κι όμως.
Όντας παρόντες και προσέχοντας τη συμπεριφορά σας έναντι των συμπαικτών του παιδιού σας, των αντιπάλων, των άλλων γονιών, των προπονητών ακόμη και η συμπεριφορά σας όταν απλώς παρακολουθείτε απ’ την κερκίδα, μπορούν να μετατρέψουν ενδεχόμενες αρνητικές εμπειρίες του παιδιού κατά τη διάρκεια του αθλήματος σε θετικές.
#2 Όντας το σωστό πρότυπο
Σε συνέχεια της πρώτης συμβουλής, μην ξεχνάτε πως τα παιδιά σας παρακολουθούν μονίμως τη συμπεριφορά σας και τις περισσότερες φορές επιδιώκουν να τη μιμηθούν. Επομένως είναι σημαντικό:
- Να είστε ευδιάθετοι και φιλικοί στο αθλητικό περιβάλλον του παιδιού
- Να ξεκινήσετε κι εσείς να αθλείστε ή έστω να ενεργοποιηθείτε ως προς την άθληση εάν δεν είστε «fan» με μικρές αλλαγές στη ρουτίνα σας, όπως λίγο περπάτημα καθημερινά.
#3 Οργανώνοντας το χρόνο
Η οργάνωση του χρόνου είναι θεμελιώδης όταν το παιδί σας ασχολείται με κάποιο άθλημα (και όχι μόνο).
Βοηθήστε το παιδί να «ελέγχει» το χρόνο του και να δημιουργεί χρονοδιαγράμματα για να προλαβαίνει να κάνει τις εργασίες του για το σχολείο, να απολαμβάνει ελεύθερο χρόνο παιχνιδιού μα και οικογενειακό χρόνο και φυσικά να ασχολείται με το άθλημα που του αρέσει.
Φροντίστε το πρόγραμμα που θα φτιάξετε να είναι σωστά και «δίκαια» μοιρασμένο.
#4 Καλή διατροφή- Το «κλειδί» της υγείας και της ευεξίας
Εκτός από το να αφιερώνουν χρόνο για να διασκεδάζουν αλλά και για να φέρνουν εις πέρας τις ευθύνες, τα παιδιά πρέπει να τρώνε καλά και σωστά.
Ας μην ξεχνάμε πως είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να θέλουν να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης. Πρέπει λοιπόν να έχετε τις επιθυμίες αυτές υπό έλεγχο.
Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή είναι το Α και το Ω για κάθε παιδί. Πόσο μάλλον για εκείνα τα παιδιά που αθλούνται σε τακτική βάση και χρειάζονται ακόμη μεγαλύτερη ενέργεια. Η καλή διατροφή δεν είναι θέμα απαγόρευσης των γλυκών ή άλλων ανθυγιεινών τροφίμων, αλλά μάλλον ο έλεγχος της κατανάλωσής τους.
Εάν δεν είστε βέβαιοι για το ποια είναι εκείνα τα απαραίτητα θρεπτικά τρόφιμα που πρέπει να αποτελούν την πλειοψηφία της διατροφής του παιδιού σας, μη διστάσετε να απευθυνθείτε σε έναν διατροφολόγο για να σας βοηθήσει.
# 5 Στηρίζοντας και ενθαρρύνοντας το παιδί μας
Ως γονιός, είναι σημαντικό να δείχνετε ενθουσιασμό ως προς το άθλημα στο οποίο συμμετέχει το παιδί σας.
Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχετε μια μόνιμη προδιάθεση προς τη νίκη και την επιτυχία.
Ιδανικά, θα πρέπει να διδάξετε στο παιδί σας ότι στον αθλητισμό, όπως άλλωστε και στη ζωή, κάποιες φορές κερδίζουμε και κάποιες χάνουμε. Και τα δύο αποτελέσματα θα πρέπει να γίνονται αποδεκτά.
Μόνο μέσα από τις δυσκολίες και τα εμπόδια άλλωστε, μαθαίνουμε να γινόμαστε καλύτεροι.
Ανεξάρτητα λοιπόν με το αν το παιδί τα πηγαίνει καλά ή όχι στην προπόνησή του, από το αν κερδίζει ή χάνει σε έναν αθλητικό αγώνα, είναι σημαντικό να το αντιμετωπίζετε πάντα με το ίδιο επίπεδο ενθουσιασμού.