Όπως συμβαίνουν σημαντικές αλλαγές στο σώμα κατά τη διάρκεια του θηλασμού, έτσι συμβαίνουν και αφού ολοκληρωθεί το «ταξίδι» της γαλουχίας. Η διαδικασία απογαλακτισμού συνοδεύεται από το δικό της σύνολο σωματικών και συναισθηματικών συμπτωμάτων, τα οποία είναι καλό κάθε νέα μαμά να γνωρίζει.
Ποια είναι 4 κοινά από αυτά;
Διαβάστε επίσης: Ξενύχτια με το νεογέννητο: Ένας οδηγός επιβίωσης για γονείς
#1 Σκαμπανεβάσματα στη διάθεση
Νιώθετε λίγο πεσμένη αυτήν την περίοδο;
Ακριβώς όπως όταν είστε έγκυος ή θηλάζετε, ο απογαλακτισμός μπορεί να οδηγήσει σε διακυμάνσεις στα επίπεδα των ορμονών.
Όταν θηλάζετε, το σώμα σας παράγει υψηλά επίπεδα ωκυτοκίνης και προλακτίνης, των λεγόμενων «μητρικών ορμονών» που συμβάλλουν σε μια αίσθηση ηρεμίας και ικανοποίησης. Με το πέρας του θηλασμού, τα επίπεδα αυτά πέφτουν, κάποιες φορές μαζί με τα συναισθήματα που τα συνοδεύουν.
Ως αποτέλεσμα, δεν είναι ασυνήθιστο για μια μαμά να αισθανθεί λύπη και ευερεθιστότητα.
*Τι μπορείτε να κάνετε:
Η επιλογή να σταματήσετε το θηλασμό είναι καθαρά προσωπική. Εάν δεν είστε απολύτως σίγουρη ότι είστε έτοιμη, μπορείτε να το αφήσετε για αργότερα.
Αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας.
Οι αλλαγές στη διάθεση είναι ως επί το πλείστον προσωρινές επομένως κάντε λίγη υπομονή και μιλήστε με το γιατρό σας καθώς και άλλες γυναίκες που περνούν την ίδια φάση έτσι ώστε κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου να έχετε την κατάλληλη υποστήριξη.
Εάν οι αλλαγές στη διάθεση είναι επίμονες και σοβαρές, μιλήστε άμεσα με το γιατρό σας.
#2 Μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένη
Ο θηλασμός καταναλώνει πολλή ενέργεια, αλλά ο απογαλακτισμός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κόπωση.
Καθώς τα επίπεδα προγεστερόνης και οιστρογόνων αρχίζουν να ομαλοποιούνται, μπορεί να αισθάνεστε πολύ κουρασμένη, ακόμα και ζαλισμένη.
*Τι μπορείτε να κάνετε:
Παραμείνετε ενυδατωμένη, προσπαθήστε να ασκείστε σε τακτική βάση και να διατηρήσετε μια όσο το δυνατόν πιο σταθερή ρουτίνα ύπνου.
Η υπομονή είναι ακόμα ένα «κλειδί». Εάν το σώμα σας έχει συνηθίσει να ξυπνά στη μέση της νύχτας, μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος για να προσαρμοστεί στις νέες συνήθειες ύπνου.
Εάν η κούραση και τα προβλήματα ύπνου σας επιδεινώνονται ή συνοδεύονται από συναισθήματα θλίψης ή απώλειας ενδιαφέροντος/απόλαυσης για τις αγαπημένες σας δραστηριότητες, απευθυνθείτε στο γιατρό σας για σωστή καθοδήγηση.
#3 Ίσως αισθάνεστε άρρωστη
Οι διακυμάνσεις των ορμονών μπορεί μερικές φορές να προκαλέσουν ρίγη και εφίδρωση.
Αλλά αν αισθάνεστε συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη μαζί με διόγκωση του μαστού ή έχετε διακριτές περιοχές πρηξίματος και ενόχλησης στο στήθος σας, μπορεί να έχετε μαστίτιδα, μια λοίμωξη του μαστού που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια ή μετά τον απογαλακτισμό.
*Τι μπορείτε να κάνετε:
Η ρίγη και ο ιδρώτας χωρίς πυρετό θα πρέπει να υποχωρήσουν αρκετά γρήγορα μόλις οι ορμόνες «ηρεμήσουν».
Ωστόσο, για τη μαστίτιδα θα χρειαστείτε θεραπεία από το γιατρό.
#4 Η όρεξη και κατά συνέπεια το βάρος σας πιθανόν να αυξομειώνονται
Κατά τη διάρκεια του θηλασμού ενδεχομένως συχνά αισθανόσασταν πεινασμένη. Καθώς απογαλακτίζεστε, οι θερμιδικές σας ανάγκες τείνουν να μειώνονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στην όρεξη και διακυμάνσεις στο βάρος.
*Τι μπορείτε να κάνετε:
Προσπαθήστε να συγκρατήσετε την ενδεχόμενη λαχτάρα για ζάχαρη και επικεντρωθείτε στην κατανάλωση υγιεινών λιπαρών (ελαιόλαδο στο φαγητό, αβοκάντο, λιπαρά ψάρια κτλ.) και άπαχες πρωτεΐνες (στήθος κοτόπουλου, όσπρια).
Επιπλέον, κοιμηθείτε επαρκώς. Η έλλειψη ύπνου συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα της «ορμόνης της πείνας» γκρελίνης, η οποία αυξάνει την όρεξη και χαμηλότερα επίπεδα της ορμόνης λεπτίνης, η οποία δίνει «σήμα» στο σώμα ότι είναι χορτάτο.
Τέλος, βάλτε την κίνηση στη ζωή σας. Η γυμναστική μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση των ορμονών του στρες, οι οποίες συχνά αυξάνουν την όρεξη.