Σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας JACC: Asia, η αναλογία κινδύνου της κατάθλιψης για καραδιαγγειακά συμβάντα (έμφραγμα του μυοκαρδίου, στηθάγχη, εγκεφαλικό επεισόδιο) ήταν 1,39 για τους άνδρες και 1,64 για τις γυναίκες.
Γιατί οι γυναίκες με κατάθλιψη κινδυνεύουν περισσότερο από καρδιακά νοσήματα;
Οι συγγραφείς της μελέτης υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες μπορεί να βιώνουν πιο σοβαρά και επίμονα συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με τους άνδρες και μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη κατά τη διάρκεια κρίσιμων περιόδων ορμονικών αλλαγών, όπως η εγκυμοσύνη ή η εμμηνόπαυση.
Διαβάστε επίσης: Πρόωρη εφηβεία: Πώς συνδέεται με το άγχος στην εγκυμοσύνη;
Έρευνες δείχνουν ότι 1 στις 7 γυναίκες μπορεί να αναπτύξει καταθλιπτική συμπεριφορά την περίοδο της κύησης αλλά τις περισσότερες φορές δεν διαγιγνώσκεται.
Βέβαια εκτός από την προγεννητική κατάθλιψη υπάρχει και η επιλόχειος κατάθλιψη.
Τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης – τα οποία αυξάνονται κατά τη διάρκεια της κύησης – μειώνονται δραματικά μετά τη γέννα, με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η ψυχολογική διάθεση της μαμάς.
Μια άλλη πιθανή εξήγηση είναι η αυξημένη ευαισθησία των γυναικών σε παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου, όταν βρίσκονται σε κατάθλιψη, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία, οι οποίοι μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Οι διαφορές σε βιολογικούς παράγοντες, όπως η γενετική, ενδέχεται, επίσης, να αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου των γυναικών.
Πώς θα μειώσετε τον κίνδυνο
«Παρόλο που το DNA μας – το… γενετικό χαρτί που μας μοίρασε η ζωή – μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι πιο σημαντικός», υπογραμμίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.
Σύμφωνα με μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Mental Health, τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν επτά βασικές συνήθειες υγιεινού τρόπου ζωής που μπορούν να μας προστατεύσουν από την κατάθλιψη και, ενδεχομένως, από τα καρδιακά νοσήματα.
Συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα βρήκε ότι η πιο αποτελεσματική τακτική κατά της κατάθλιψης είναι ο ποιοτικός νυχτερινός ύπνος, ο οποίος μειώνει τον κίνδυνο κατά 22%.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ιατρικό περιοδικό Translational Psychiatry, έδειξε ότι οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερο από 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ είχαν περισσότερες πιθανότητες να αισθάνονται πεσμένοι ή μόνοι τα επόμενα 4 έως 12 χρόνια.
Άλλες συνήθειες που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου κατάθλιψης είναι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (11%), η ισορροπημένη διατροφή (6%), η τακτική σωματική δραστηριότητα (14%), η αποχή από το κάπνισμα (20%) και η κοινωνικοποίηση. Συγκεκριμένα, τα ευρήματα δείχνουν ότι οι συχνές κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μείωσαν τον κίνδυνο κατάθλιψης κατά 18% και αποδείχθηκαν η πιο προστατευτική πρακτική έναντι των επαναλαμβανόμενων καταθλιπτικών διαταραχών.