1. Οι ευτυχισμένες μαμάδες δέχονται βοήθεια
Είναι αλήθεια ότι οι μαμάδες συχνά χαρακτηρίζονται ως υπερήρωες, στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν επάξια σε όλους τους ρόλους που καλούνται να αναλάβουν.
Όμως, δεν παύουν να είναι άνθρωποι και να έχουν όρια και αντοχές.
Διαβάστε επίσης: Μαμά και κόρη: Δραστηριότητες που θα σας δέσουν
Όταν, λοιπόν, βρεθεί κάποιος από το περιβάλλον σας που θα προθυμοποιηθεί να σας βοηθήσει σε οτιδήποτε, μη διστάσετε να δεχτείτε την προσφορά του. Είναι ανθρώπινο να νιώσετε κουρασμένη, αλλά και ξαλαφρωμένη με ένα… χεράκι βοηθείας!
2. Ξέρουν πότε να λένε «όχι»
Πόσες φορές δεν έχετε υποσχεθεί να κάνετε πράγματα που δεν θέλετε, μόνο και μόνο επειδή δεν μπορείτε να αρνηθείτε;
Αν πιάνετε τον εαυτό σας να κάνει πράγματα μόνο και μόνο για να ευχαριστήσει τους άλλους, τότε είναι ώρα να πείτε «όχι» και να υιοθετήσετε έναν νέο τρόπο σκέψης.
Δεν χρειάζεται να γίνετε αγενής, ένα απλό «Ευχαριστώ, αλλά δεν έχω αρκετό χρόνο αυτή τη στιγμή» είναι αρκετό για να σας κάνει να νιώσετε ανακούφιση και ευτυχία.
Βεβαιωθείτε ότι κάθε «ναι» που λέτε είναι αληθινό κι ίσως αυτό να σας φέρει λίγο πιο κοντά στην ευτυχία.
3. Ζουν το σήμερα
Υπάρχουν πάρα πολλά στάδια στη μητρότητα και όλα έχουν τις προκλήσεις και τις χαρές τους. Όταν λοιπόν βρίσκεστε σε ένα από αυτά τα δύσκολα στάδια, σκεφτείτε ότι αυτό δε θα κρατήσει για πάντα.
Από την άλλη φροντίστε να απολαμβάνετε τις υπέροχες στιγμές, τις αγκαλιές και τα φιλιά των παιδιών σας, γιατί και αυτές δε θα κρατήσουν για πάντα.
4. Δεν κυνηγούν την τελειότητα
Οι προσδοκίες της «τέλειας» μαμάς που επανέρχεται γρήγορα στα κιλά της μετά τον τοκετό ή που κατάφερε το παιδί της να είναι πρώτο στο σχολείο, είναι αν μη τι άλλο αντιπαραγωγικές, αν όχι αποπνικτικές και ικανές να διαταράξουν τους οικογενειακούς δεσμούς και τον ψυχικό κόσμο της γυναίκας.
5. Δεν συγκρίνουν τον εαυτό τους με άλλες μαμάδες
Τα τελευταία χρόνια κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αμέτρητες θεωρίες, συχνά αντικρουόμενες, επί παντός επιστητού: π.χ. για τον θηλασμό, για το ποτέ μια μαμά είναι καλό να επιστρέψει στη δουλειά, για τις «σωστές» συμπεριφορές των παιδιών κ.ο.κ.
Και μέσα σε αυτές τις συζητήσεις, συναντάμε συχνά τον ανταγωνισμό των μαμάδων, οι οποίες μπορεί να νιώθουν την ανάγκη να επικρίνουν άλλες μαμάδες και να τις μειώσουν για να κερδίσουν την αναγνώριση και την επιβεβαίωση – ένα φαινόμενο που οι ειδικοί ονομάζουν mom shaming.
Το mom shaming – ένας όρος που περιγράφει την κριτική ή την επίθεση στις μαμάδες για τις ατομικές τους επιλογές – είναι ένα ατυχές μέρος της ανατροφής των παιδιών, ειδικά στη σημερινή κουλτούρα που βασίζεται στο μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Μπορεί να κυμαίνεται από παθητικά ή επιθετικά σχόλια έως πλήρη εκφοβισμό και μπορεί να κάνει τις μαμάδες να νιώθουν από άβολα έως τραυματικά.
Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε εσείς είναι ότι ο mom shaming τροφοδοτείται από ανασφάλειες και αμφιβολίες που έχουν για τον εαυτό τους αυτοί που ασκούν κριτική και όχι – όπως πιθανώς να νομίζατε – για την δική σας αξία ως μαμά.