Το παζλ, εκτός από διασκεδαστικό παιχνίδι, είναι ένα σημαντικό εργαλείο μάθησης για παιδιά. Κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού το παιδί εξοικειώνεται με εικόνες, σχήματα, χρώματα και μεγέθη, ενώ παράλληλα αποκτά συνείδηση του ότι κάθε σύνολο αποτελείται από μικρότερα κομμάτια.
Έτσι καταφέρνει να αποθηκεύσει στη μνήμη του γράμματα, αριθμούς, ζώα ή οτιδήποτε άλλο απεικονίζεται στο παζλ.
Διαβάστε επίσης: Quiz: Παιχνίδι γνώσεων για όλη την οικογένεια
Για να λύσει το παζλ, το μικρό σας πιάνει τα κομμάτια, τα περιστρέφει, επιχειρεί να τα τοποθετήσει, τα αφαιρεί και πάλι από την αρχή! Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας βελτιώνεται η κινητικότητά του, αλλά και η ικανότητά του να συντονίζει την κίνηση των χεριών με εκείνη των ματιών του.
Παράλληλα, αν η δημιουργία του παζλ γίνει οικογενειακή υπόθεση, το βοηθά να αναπτύξει την ομαδικότητά του.
Τα οφέλη για τους μεγάλους
Όταν σκεφτόμαστε τα παζλ, συνήθως σκεφτόμαστε ένα χόμπι, έναν τρόπο να περνάμε την ώρα μας και να χαλαρώνουμε. Αλλά μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Aging Neuroscience λέει ότι το παζλ ενεργοποιεί μια σειρά γνωστικών ικανοτήτων, πράγμα που είναι ωφέλιμο για τον εγκέφαλό μας.
Κατά την έρευνά του ο Fissler, ψυχολόγος και ερευνητής νευρολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ulm, δοκίμασε την πρακτική τού παζλ σε υγιείς ενήλικες που δεν ήταν εξοικειωμένοι με αυτό το παιχνίδι υπομονής. Εκατό άτομα υποβλήθηκαν σε γνωστικά τεστ, προκειμένου να αξιολογηθούν οι ικανότητές τους πριν και μετά από τη μελέτη. Όμως, μόνο οι μισοί από αυτούς έπρεπε να φτιάχνουν παζλ για τουλάχιστον μία ώρα καθημερινά επί 5 εβδομάδες – μιλάμε για 3.589 κομμάτια παζλ που συμπληρώθηκαν μέσα σε 49 ώρες κατά μέσο όρο.
Συγκρίνοντας τις δύο ομάδες, ο ερευνητής βρήκε ότι η συμπλήρωση παζλ ενεργοποιεί 8 οπτικές και χωρικές εγκεφαλικές λειτουργίες, όπως π.χ. η αντίληψη, η ευελιξία, η ταχύτητα της σκέψης και η νοητική περιστροφή (που χρησιμοποιείται από τον παίκτη για να φανταστεί προς τα πού να τοποθετήσει το κάθε κομμάτι). Σύμφωνα με τον Fissler, η συμπλήρωση παζλ βελτιώνει σημαντικά κάποιες από τις εγκεφαλικές μας ικανότητες.
Το παζλ είναι μια μορφή διαλογισμού για το εγκέφαλο
Το μυαλό μαθαίνει να λειτουργεί συνδυαστικά, να γεμίζει τα κενά μιας εικόνας με αυτό που θα μπορούσε να είναι το ιδανικό της συμπλήρωμα ενώ ταυτόχρονα νέοι και μεγαλύτεροι έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιούν τα δάκτυλα των χεριών τους για κάτι άλλο από αυτό με το οποίο τα κρατούν συνήθως απασχολημένα σήμερα, δηλαδή τα πληκτρολόγια.
Κάθε κομμάτι που βρίσκει τη θέση του, κάνει το μυαλό να αισθάνεται πλήρες και ευτυχισμένο: το βάζει σε τάξη. Η διαδικασία κατασκευής παζλ εστιάζει το μυαλό στην εργασία κλείνοντας έξω άλλες ανησυχίες και προβλήματα. Έτσι οι πιο φανατικοί του “αθλήματος” μπαίνουν σε μια ζεν κατάσταση, βιώνουν μια εσωτερική ηρεμία που είναι δύσκολο να απαντηθεί αλλού, στους φρενήρεις ρυθμούς της εποχής που ζούμε. Πρόκειται για – ανάμεσα σε άλλα – μια μέθοδο διαλογισμού.
Καταλήγουμε λοιπόν, ότι το όφελος που μπορούμε να λάβουμε από αυτή την ενασχόληση συνδέεται άμεσα με την περιπλοκότητα του παζλ που φτιάχνουμε.