Αύξηση κατά περίπου 60% στα περιστατικά διατροφικών διαταραχών σημειώθηκε το 2023 ενώ ήδη μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 υπάρχει αύξηση γύρω στο 50% των περιστατικών. Η ανορεξία και η βουλιμιά είναι κυρίως πρόβλημα, που αφορά στις γυναίκες καθότι είναι 8-9 φορές συχνότερες σε αυτές από ό,τι στους άνδρες. Το 40% των πιο πρόσφατων περιστατικών ανορεξίας απαντάται σε κορίτσια ηλικίας 15-19 ετών.
Η ανορεξία αποτελεί την 3η συχνότερη νόσο στις έφηβες.
Διαβάστε επίσης: Διατροφή: Οι στρατηγικές που πρέπει να αποφεύγουν οι γονείς
Όπως εξηγεί ο ψυχίατρος Σωκράτης Εμμανουηλίδης στην «Ελένη» το ποσοστό θνησιμότητας που σχετίζεται με τη νευρογενή ανορεξία σε γυναίκες ηλικίας 15 έως 24 ετών είναι 12 φορές υψηλότερο από το ποσοστό θνησιμότητας όλων των υπόλοιπων αιτίων θανάτου.
Από την άλλη, η υπερφαγία έχει την ίδια συχνότητα και σε γυναίκες και σε άνδρες σε ένα ποσοστό γείρω στο 5% του πληθυσμού.
Τα κορίτσια που κάνουν συχνά δίαιτα είναι 12 φορές πιο επιρρεπή σε επεισόδια υπερφαγίας από τα κορίτσια που δεν κάνουν δίαιτα.
Το 81% των παιδιών ηλικίας 10 ετών φοβάται μήπως παχύνει.
«Τις περισσότερες φορές όσοι το βιώνουν δεν το καταλαβαίνουν. Η πρώτη ένδειξη είναι η απότομη αλλαγή στο σώμα. Υπάρχουν αλλαγές και στη συμπεριφορά του ατόμου. Μπορεί να κλειστεί στο εαυτό του, να μην μιλάει πολύ. Το να καταφύγει κάποιος σε παθολόγο δεν θα ήταν λάθος αλλά το θέμα είναι ψυχιατρικό και ψυχολογικό. Πρέπει να ακούμε τα παιδιά», υπογραμμίζει ο ειδικός.
Δείτε το βίντεο
Τι διατροφικές ανάγκες έχουν οι έφηβοι;
Η εφηβεία είναι μια περίοδος προσαρμογής – οι αλλαγές στο σχήμα του σώματος και τα επίπεδα των ορμονών θέτουν νέες διατροφικές απαιτήσεις. Η ποσότητα ενέργειας που χρειάζεται ένας έφηβος είναι μεγάλη, γι’ αυτό η διατροφή του πρέπει να περιλαμβάνει:
- Πρωτεΐνες, όπως το κρέας, τα ψάρια, τα αυγά, τα φασόλια και τα όσπρια
- Φρούτα και λαχανικά
- Αμυλούχους υδατάνθρακες, όπως πατάτες, ψωμί, ζυμαρικά και ρύζι – επιλέγοντας, όπου είναι δυνατόν, τα προϊόντα ολικής άλεσης.
- Γάλα, γαλακτοκομικά ή εμπλουτισμένες φυτικές εναλλακτικές λύσεις
- Καλά λιπαρά
Για τους εφήβους, η διατροφή αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς παράγοντες για την ομαλή ανάπτυξη και υγεία του οργανισμού τους.
Το πρόβλημα είναι ότι έχουν ήδη πολλά στο «πιάτο» τους – εξετάσεις, κοινωνικό άγχος, για να μην αναφέρουμε τον ανεμοστρόβιλο των συναισθημάτων που επηρεάζουν την αυτοπεποίθηση και την ευεξία τους.
Διατροφικά, έχουν αυξημένες ανάγκες για πρωτεΐνες και υγιή λίπη, καθώς και βιταμίνες και μέταλλα.
Παρ’ όλα αυτά, πολλές φορές ο έφηβός σας θα θέλει απλώς να αρπάξει ένα γρήγορο σνακ και να πάει στο δωμάτιό του αντί να φάει ένα κανονικό γεύμα.
Οπότε βεβαιωθείτε ότι υπάρχουν πολλές υγιεινές επιλογές στη διάθεσή του, ένα τοστ με βούτυρο ξηρών καρπών ή γιαούρτι με φρούτα και λίγη μαύρη σοκολάτα.
Επειδή όμως οι έφηβοι περνούν το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας τους έξω από το σπίτι, είναι εξίσου σημαντικό να έχουν καθημερινά μαζί τους στο σχολείο και στις αθλητικές τους δραστηριότητες τροφές πλούσιες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.
Προσοχή στα αναψυκτικά και τα ενεργειακά ποτά
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Diabetes Reports, οι έφηβοι τείνουν να πίνουν λίγο νερό και να κάνουν κατάχρηση αναψυκτικών.
Αυτά όμως τα προϊόντα συγκεντρώνουν πολύ μεγάλη ποσότητα απλών σακχάρων και η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να προκαλέσει μεταβολική βλάβη και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 με τα χρόνια.
Το νερό και το γάλα είναι οι ιδανικότερες επιλογές σε υγιεινά ροφήματα.