Έχουμε συνηθίσει να ακούμε για όλα αυτά που έχει ανάγκη ένα παιδί, αλλά είναι, επίσης, σημαντικό να αναγνωρίζουμε και τις ανάγκες που έχουν οι μαμάδες!

Για τη μαμά που ξύπνησε στις 3 το πρωί

Όλα εκείνα τα βράδια που έχασες τον ύπνο σου και νόμιζες ότι θα καταρρεύσεις είναι αυτά που σου δείχνουν πόσο δυνατή είσαι πραγματικά.

Σκούπισε τα δάκρια του μικρού σου (και τα δικά σου), πάρε μια βαθιά ανάσα και μη το βάζεις κάτω. Σύντομα μωράκι σου θα κοιμάται περισσότερες ώρες το βράδυ κι εσύ θα ξεκουράζεσαι περισσότερο. Σύμφωνα με το Sleep Foundation τα περισσότερα παιδιά 6-8 ώρες τη νύχτα πριν τους 6 μήνες.

Διαβάστε επίσης: Δεν μπορείτε να είστε η «τέλεια μαμά» και… δεν χρειάζεται να είστε!

Για τη μαμά που τα κάνει όλα μόνη της

Η μητρότητα προϋποθέτει υπεράνθρωπη υπομονή, δύναμη και αντοχή. Ετοιμάζεις τα παιδιά για το σχολείο, πηγαίνεις για δουλειά, μαγειρεύεις, καθαρίζεις, τα βοηθάς με τα μαθήματά τους και τα πηγαίνεις σε δραστηριότητες. Είσαι πραγματική ηρωίδα.

Όμως ακόμα και οι σούπερ μαμάδες χρειάζονται βοήθεια μερικές φορές, γι’ αυτό μη διστάσεις να τη ζητήσεις. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Population Studies, οι γιαγιάδες και οι παππούδες που συμμετέχουν στην ανατροφή του παιδιού μειώνουν σημαντικά το άγχος της μαμάς.

Για τη μαμά που είναι και μπαμπάς

Όλα τα βάρη της γονεϊκότητας – υποχρεώσεις, ευθύνες, στεναχώριες, έξοδα – φαντάζουν πιο ελαφριά όταν έχεις έναν άνθρωπο να τα μοιραστείς. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες μαμάδες που μεγαλώνουν τα παιδιά τους μόνες τους και σηκώνουν όλα αυτά τα βάρη στις πλάτες τους. Αν είσαι κι εσύ μία από αυτές τις μαμάδες να ξέρεις ότι σε θαυμάζουμε και ότι τα πας περίφημα.

Και μην ανησυχείς ότι αυτό θα επηρεάσει το παιδί σου αρνητικά. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο PLOS ONE έδειξε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε μονογονεϊκές οικογένειες δεν είναι λιγότερο ικανοποιημένα από τη ζωή τους σε σχέση με τα παιδιά που έχουν στη ζωή τους και τους δυο γονείς.

Για τη μαμά που παλεύει με την κατάθλιψη

Ξέρω τι σκέφτεστε: «Αφού αυτή υποτίθεται ότι πρέπει να είναι η πιο ευτυχισμένη περίοδος της ζωής μου, εγώ γιατί κλαίω χωρίς λόγο;». Μην νιώθετε τύψεις, δεν είστε μόνες.

Πολλές νέες μητέρες αισθάνονται μελαγχολία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή λίγο μετά τη γέννηση του μωρού τους, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό Έρευνας και Ποιότητας της Υγείας (AHRQ). Για 1 στις 8 γυναίκες, αυτό το αίσθημα είναι αρκετά σοβαρό ώστε να θεωρείται κατάθλιψη.

Το πιο σημαντικό αυτή την περίοδο είναι να φροντίσετε τον εαυτό σας και να θέσετε ως προτεραιότητα τόσο την υγεία σας όσο και την υγεία του μωρού σας. Με τη σωστή υποστήριξη από την οικογένεια, τα αγαπημένα σας πρόσωπα και τον θεραπευτή σας μπορείτε να το ξεπεράσετε.

Για την (καλή) μητριά

Αφήστε αυτά που ξέρατε από τα παραμύθια. Η πλειονότητα των μητριών τα πηγαίνει καλά με τα θετά παιδιά τους, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Η ένωση διαφορετικών οικογενειών δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά η καλή σχέση με τη μητριά μειώνει τα επίπεδα δυσφορίας, άγχους και μοναξιάς ενός παιδιού, που προκαλούνται από το σχηματισμό της θετής οικογένειας. Οι μητριές αποτελούν, επίσης, απίστευτη στήριξη για τα μικρά παιδιά που βιώνουν πένθος. Μελέτες συνδέουν την τις καλές σχέσεις μητριάς-παιδιού με συναισθηματική ανθεκτικότητα και αυξημένες ακαδημαϊκές επιδόσεις.

Αν δεν έχετε φτάσει ακόμα σε αυτό το στάδιο με τα θετά παιδιά σας, μην απογοητεύεστε. Δώστε τους χρόνο να σας εμπιστευθούν, χωρίς να τα πιέζετε και θα δείτε ότι σιγά-σιγά όταν νιώσουν ασφάλεια θα βρείτε τις ισορροπίες σας.

Για τη μαμά που το μωρό της έγινε αστεράκι στον ουρανό

Πολλές γυναίκες έχουν βιώσει αποτυχημένες προσπάθειες να μείνουν έγκυες. Όταν τελικά τα καταφέρουν, είναι πιθανό να μην έχουν μόνο μία αποβολή, αλλά πολλές.

Αυτή η εμπειρία είναι αν μη τι άλλο ψυχολογικά περίπλοκη. Τα μωρά- αστεράκια όταν εγκαταλείπουν τη μαμά στη Γη και λάμπουν στον ουρανό προσφέροντας φως στο σκοτάδι της.

Για τη μαμά που έχασε τη μαμά της

Αν δεν προλάβατε να δείτε τη μαμά σας να γίνεται γιαγιά και να καμαρώνει τα εγγονάκια της να μεγαλώνουν, να ξέρετε ότι τα παιδιά σας πάντα θα «κουβαλούν» μέσα τους ένα κομμάτι της.

Σύμφωνα με άρθρο του Πανεπιστημίου του Cambridge, οι γιαγιάδες από την πλευρά της μαμάς «περνούν» τα χρωμοσώματά τους τόσο στους εγγονούς όσο και στις εγγονές τους και έτσι θα είναι για πάντα συνδεδεμένοι.