Αν προβληματίζεστε για τη συμπεριφορά και την ευζωία των παιδιών σας, φροντίστε να τα απομακρύνετε από την οθόνη. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι θα τους κάνει καλό, ενώ θα έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο.
Ο ψηφιακός κόσμος έχει κατακλύσει τις ζωές όχι μόνο των ενηλίκων, αλλά και των μικρών παιδιών, γεγονός που δυσκολεύει την καθημερινότητά τους και επηρεάζει αρνητικά την ευημερία τους. Ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύτιμος για τα παιδιά και θα πρέπει να τον ξοδεύουν σε δραστηριότητες που ενισχύουν τη γνωστική τους ικανότητα και τη σωματική τους κίνηση. Ωστόσο, σήμερα παρατηρείται ότι όλο και συχνότερα ο χρόνος που τα παιδιά περνούν σε μια οθόνη κινητού ή tablet αυξάνεται.
Η αποκαλυπτική μελέτη για τη μείωση του χρόνου που περνούν τα παιδιά μπροστά στην οθόνη
Τα καλά νέα είναι ότι αυτό βρίσκεται υπό τον έλεγχό σας και μπορεί να αλλάξει. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open, η δραστική μείωση του ελεύθερου χρόνου των παιδιών στην οθόνη, έστω και για τρεις ώρες την εβδομάδα, μπορεί να οδηγήσει σε αξιοσημείωτη βελτίωση της συμπεριφοράς και της ψυχολογίας των παιδιών.
Διαβάστε επίσης: Διαδίκτυο: Τι δημιουργεί ο εθισμός στον εγκέφαλο των εφήβων;
Στη μελέτη συμμετείχαν 89 οικογένειες με 181 παιδιά και εφήβους μεταξύ 4 και 17 ετών. Οι μισές από αυτές τις οικογένειες περιόρισαν τον χρόνο που τα παιδιά τους περνούσαν μπροστά στην οθόνη σε τρεις ώρες την εβδομάδα ανά άτομο. Φανταστείτε ότι ο μέσος όρος αγγίζει τις 7 και 8 ώρες την ημέρα. Η μείωση αφορούσε αποκλειστικά τον χρόνο που περνούσαν τα παιδιά μπροστά σε μια οθόνη για ψυχαγωγικούς σκοπούς και όχι για εκπαιδευτικούς.
Αξιοσημείωτη βελτίωση της συμπεριφοράς των παιδιών που απομακρύνθηκαν από την οθόνη
Τα αποτελέσματα είναι πολύ αισιόδοξα. Μετά από δύο εβδομάδες, τα παιδιά που είχαν μειώσει τον χρόνο θέασης παρουσίασαν βελτιωμένη συναισθηματική ευεξία και συμπεριφορά. Είναι εντυπωσιακό ότι μέσα σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, και μόνο με λίγες ώρες μείωσης, σημειώθηκαν σημαντικά οφέλη για τον ευαίσθητο ψυχικό παιδικό κόσμο.
Ειδικότερα, τα παιδιά παρουσίασαν βελτιωμένη συμπεριφορά ως προς τους συνομηλίκους τους, ενώ ήταν πιο προσεκτικά και εξυπηρετικά απέναντι στους άλλους. Είναι εύλογο να σκεφτούμε ότι με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά μαθαίνουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους καλύτερα, ενώ αναπτύσσουν και κοινωνικές δεξιότητες.
Με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, οι γονείς και η κοινωνία μπορούν να εφαρμόσουν στρατηγικές που προάγουν τον ποιοτικό ελεύθερο χρόνο των παιδιών στη φύση, με ανθρώπους και εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Δεν χρειάζεται να μιλάμε για πλήρη εξάλειψη της οθόνης από τις ζωές των παιδιών. Απαιτείται, όμως, μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση, όπου οι οικογένειες θα θέτουν λογικά όρια στη χρήση της οθόνης, αυξάνοντας τον χρόνο των εναλλακτικών δραστηριοτήτων που πραγματοποιούν όλοι μαζί.
Η ανατροφή των παιδιών δεν είναι μια απλή υπόθεση, ιδιαίτερα σήμερα με τα εκατοντάδες ψηφιακά ερεθίσματα καθημερινά. Ωστόσο, τα ευρήματα της έρευνας αποτελούν πηγή ελπίδας για μια πιο ομαλή διαπαιδαγώγηση και πιο οριοθετημένη και υγιή ένταξη των παιδιών στον σύγχρονο ψηφιακό κόσμο.