Η ανατροφή των παιδιών δεν είναι απλή υπόθεση. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και φυσικά τον χαρακτήρα του κάθε παιδιού. Οι απαιτήσεις είναι πολλές και ξεκινούν από το πρωινό, μέχρι το σχολείο, τις δραστηριότητες και τον ύπνο. Όλα αυτά φυσικά συνεπάγονται συνεχή ενασχόληση, χαρά και εκπλήξεις, αλλά ταυτόχρονα ψυχική και σωματική κούραση.
Με αυτά τα δεδομένα, το στυλ γονικής μέριμνας και ανατροφής που δεν συνδέεται με απαιτητικούς γονείς (low-demand parenting) ακούγεται δελεαστικό τόσο για τους γονείς όσο και για τα νευροαποκλίνοντα παιδιά, τα οποία και ωφελεί ιδιαίτερα.
Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του «low-demand parenting»
Σύμφωνα με το low-demand parenting, η προτεραιότητα δίνεται στις ανάγκες του παιδιού στις οποίες προσαρμόζεται ο γονιός με ευελιξία και κατανόηση. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται το άγχος του παιδιού, γεγονός που οδηγεί στη γενικότερη ευημερία του, καλλιεργώντας την ασφάλεια και την αποδοχή.
Διαβάστε επίσης: Εξωστρεφές παιδί: Πώς θα το αναγνωρίσεις
Στην περίπτωση που τα παιδιά έχουν διαγνωστεί με ψυχικές διαταραχές, όπως αυτισμό ή ΔΕΠΥ, απαιτείται μια ευελιξία, καθώς τα ίδια νιώθουν εύκολα ότι αν πιεστούν απειλείται η προσωπική τους αυτονομία. Έτσι, όσο λιγότερο έλεγχο τους ασκείτε τόσο το καλύτερο για εκείνα.
Τελικά είστε ένας «low-demand parent»;
Αν και δεν υπάρχουν μελέτες που να επιβεβαιώνουν τα χαρακτηριστικά ενός γονέα χαμηλών απαιτήσεων, οι ειδικοί έχουν ξεχωρίσει κάποια σημάδια.
- Σέβεστε την αυτονομία του παιδιού σας: Επιτρέπετε στα παιδιά σας να επιλέγουν καθημερινά απλά πράγματα, από το πρωινό τους μέχρι τη δραστηριότητά τους μετά το σχολείο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί καλλιεργεί την ανεξαρτησία τους.
- Εστιάζετε στις προσωπικές τους ανάγκες: Δεν δίνετε σημασία σε κοινωνικές ταμπέλες και ορόσημα για την ανατροφή των παιδιών σας, αλλά αναγνωρίζετε τις μοναδικές αναπτυξιακές τους ανάγκες, με βάση τις δυνατότητες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
- Μειώνετε τις πιέσεις και τα συνεχή αιτήματα: Όταν βλέπετε ότι τα παιδιά σας αγχώνονται, αυτομάτως, αλλάζετε το πρόγραμμά τους. Δεν ακολουθείτε άκαμπτους κανόνες και προσαρμόζετε την εκτέλεση των εργασιών τους, το φαγητό τους ή τα ρούχα τους για τη μέρα.
- Επικοινωνείτε έμμεσα: Πολλές φορές μια άμεση ερώτηση μπορεί να πιέσει ένα παιδί ή να του προκαλέσει στρες. Αν είστε γονιός «low-demand» θα βασίζεστε περισσότερο σε ερωτήσεις που ενέχουν περιέργεια και δίνουν κίνητρο στο παιδί να επικοινωνήσει ουσιαστικά. Συνήθως, αυτές οι ανοιχτές ερωτήσεις ξεκινούν με «Αναρωτιέμαι…», «Πώς…», «Που…» κ.ο.κ.
Οφέλη του «low-demand parenting»
Αν ακολουθείτε αυτό τον τρόπο ανατροφής του παιδιού σας, σίγουρα θα δείτε οφέλη στη συναισθηματική και κοινωνική του ανάπτυξη. Μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται η βελτιωμένη αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση, περισσότερη ανεξαρτησία, καλύτερη σύνδεση με τους ανθρώπους, καλλιέργεια εμπιστοσύνης, συναισθηματική σταθερότητα και ευελιξία.
Άλλωστε, όταν δίνεται χώρος και χρόνος σε ένα παιδί να εξερευνήσει τις δυνατότητες και τα όρια του εαυτού του, είναι επόμενο να δημιουργεί τα δικά του μονοπάτια με εμπιστοσύνη τόσο στον γονέα όσο και στον εαυτό του. Τα παιδιά μαθαίνουν λοιπόν να αναπτύσσουν αυτοπεποίθηση, να αποκτούν κίνητρα για μάθηση και να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους, τα οποία μπορούν και να ρυθμίζουν.
Σε γενικές γραμμές, με αυτό τον τρόπο υπάρχει λιγότερο άγχος τόσο στα παιδιά όσο και στους γονείς, με αποτέλεσμα να χτίζεται ένα πιο ήρεμο και ισορροπημένο οικογενειακό περιβάλλον. Έτσι, όταν δεν υπάρχουν πολλές συγκρούσεις επικρατεί η ελευθερία κινήσεων, η ουσιαστική επικοινωνία και η ασφάλεια, πολύ σημαντικά εφόδια για κάθε άνθρωπο στην πορεία της ζωής του. Καλό είναι φυσικά, τα θεμέλια να μπαίνουν από πολύ μικρή ηλικία.
Υπάρχουν μειονεκτήματα;
Σημασία έχει να υπάρχει ένα όριο. Σίγουρα οι λιγότερες απαιτήσεις και η έλλειψη ελέγχου στην υπερβολή τους μπορούν να δημιουργήσουν ένα αδόμητο περιβάλλον, άρα και χαρακτήρα. Δεν πρέπει να στοχεύετε στο να εξυπηρετείτε κάθε ιδιοτροπία του παιδιού. Η εξουσία πρέπει να παραμένει σε εσάς, πάντα σε φυσιολογικά πλαίσια.
Μην ξεχνάτε, επίσης, ότι τα παιδιά έχουν και άλλα περιβάλλοντα να αντιμετωπίσουν έξω από το σπίτι. Διδάξτε τους, λοιπόν, ότι η κοινωνία έχει κανόνες και κάποιους οφείλουμε να τους ακολουθούμε για το κοινό καλό, χωρίς όμως να προσβάλλουν την προσωπικότητά μας. Η ενσυναίσθηση είναι αρετή που τα παιδιά πρέπει να αναπτύξουν από πολύ νωρίς.
Αυτό που έχετε να κάνετε είναι να παρατηρήσετε και να γνωρίσετε το παιδί σας ουσιαστικά. Όλα τα στυλ ανατροφής θα εξαρτηθούν και από τον χαρακτήρα του. Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι τα παιδιά δεν πρέπει να μεγαλώνουν σε μια ουτοπία ούτε σε μια γυάλα. Προετοιμάστε τα για την αληθινή ζωή με χαρά, πίστη στον εαυτό τους και δύναμη για να ξεπερνούν τις δυσκολίες.