Το να θέσει ένας γονιός όρια σε ένα έφηβο παιδί μπορεί να μοιάζει με μια επικίνδυνη, αν όχι ακατόρθωτη, αποστολή… Τα όρια δεν υπάρχουν για να τιμωρήσουν τον έφηβο, ούτε για να του κάνουν τη ζωή λιγότερο διασκεδαστική, αλλά αντιθέτως, ένα παιδί το οποίο ζει σύμφωνα με τις οριοθετήσεις των γονιών του είναι ικανό να δρα στην κοινωνία πιο αποτελεσματικά, να νοιάζεται για τον εαυτό του αλλά και για τους άλλους και να μπορεί να αλληλεπιδρά με άλλα άτομα με σεβασμό. Έτσι, τα όρια πρέπει να προσανατολίζονται προς πολύτιμες αξίες ζωής.

Κατά την περίοδο της εφηβείας, όπου ο γονιός προσπαθεί να θέσει τα όριά του ενώ το παιδί αντιδρά, οι τσακωμοί δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Ωστόσο, επειδή είναι απαραίτητο να υπάρχουν, οι γονείς πρέπει να τα θέτουν ήρεμα και με ψυχραιμία. Αλλά πώς γίνεται αυτό;

Διαβάστε επίσης: Εφηβεία: 5 τρόποι για να αντιμετωπίσετε το… δράμα των εφήβων

Θέσε όρια νωρίς

Όποτε σου εμφανιστεί η ευκαιρία, θέσε τα όρια που χρειάζονται. Μην περιμένεις να ξεθυμάνει η κατάσταση για να το κάνεις. Αν για παράδειγμα τσακώνεσαι με το έφηβο παιδί σου και σου μιλήσει άσχημα μην περιμένεις να χαλαρώσουν τα πνεύματα έτσι ώστε να πεις στο παιδί σου ότι είναι εκτός ορίων να σου μιλάει με αυτό τον τρόπο. Ωστόσο, μην δρας με θυμό.

Δείξε επιμονή

Δεν γίνεται να θέτεις όρια και να τα καταρρίπτεις την επόμενη ημέρα, καθώς έτσι το παιδί δεν θα τα σεβαστεί. Με σκοπό το παιδί να σέβεται όποιο όριο βάζεις, πρέπει πρώτα εσύ, ως ενήλικας να είσαι πιστός σε λόγια και πράξεις.

Εξήγησε τη σημασία των ορίων

Κανένα όριο δεν τίθεται, ή τουλάχιστον δεν πρέπει να τίθεται, εξαιτίας κάποιας ιδιοτροπίας. Οι κανόνες που θέτουμε θα πρέπει να διευκολύνουν τη συνύπαρξη, να προλαμβάνουν τους κινδύνους και να μας βοηθούν να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι.

Έχε αυτοπεποίθηση όταν θέτεις όρια

Είναι πολύ πιθανό όταν χρειάζεται να δείξεις αυστηρότητα να δυσκολεύεσαι, καθώς δεν θέλεις να πληγώσεις το παιδί σου, και καταλήγεις να μην έχεις αυτοπεποίθηση. Προσπάθησε όμως να έχεις, να γνωρίζεις τι ακριβώς κάνεις αλλά και τον λόγο για τον οποίο το κάνεις. Αυτό βέβαια δεν συνεπάγεται μια αυταρχική συμπεριφορά.

Προτίμησε θετικές φράσεις

Αντί να λες στο παιδί σου τι πρέπει να αποφύγει, είναι καλύτερα να του προτείνεις τι να κάνει. Με θετικές δηλώσεις τα όρια θα είναι πιο ευχάριστα προς το παιδί και θα είναι πιο πιθανό να τα τηρήσει χωρίς να είναι δυσαρεστημένο.