Πόσο όμορφο είναι να μεγαλώνεις με αδέλφια; Τα αδέλφια μας είναι ο πρώτος μας φίλος, ένας σύμμαχος στις σκανδαλιές και στα παιχνίδια αλλά και ένας υποστηρικτής. Ωστόσο, όσο κι αν υπάρχει αγάπη ανάμεσα στα αδέλφια, σχεδόν σε όλα υπάρχουν και μερικοί τσακωμοί.
Οι τσακωμοί αυτοί μπορεί να προκύπτουν για ένα σωρό λόγους, από ζήλια, ανταγωνισμό ακόμη και κούραση. Στις περιπτώσεις αυτές οι γονείς βρίσκονται πάντα στη μέση της διαμάχης και καλούνται να διαχειριστούν αυτούς τους τσακωμούς, να τους κατευνάσουν και όποτε είναι δυνατό να τους αποτρέψουν.
Διαβάστε επίσης: Έφηβοι: Πώς τα αδέλφια επηρεάζουν την ψυχική τους υγεία
Οι γονείς παίζουν παράλληλα σημαντικό ρόλο στη σχέση που έχουν τα αδέλφια μεταξύ τους, πέρα από την προσωπικότητα του κάθε παιδιού και την ηλικιακή διαφορά. Είναι άλλωστε τα άτομα που διδάσκουν στα παιδιά κοινωνικές δεξιότητες και αποτελούν πρότυπο για τις διαπροσωπικές τους σχέσεις.
Μια μελέτη διαπιστώνει ότι οι γονείς είναι το κλειδί στην αποφυγή και την παύση ενός τσακωμού ανάμεσα στα αδέλφια και παράλληλα οι αναποτελεσματικές γονεϊκές αντιδράσεις μπορούν να αυξήσουν τις συγκρούσεις μεταξύ αδελφών και τις επιθετικές συμπεριφορές. Σύμφωνα με την έρευνα, μερικές από τις γονικές αντιδράσεις που γενικά δεν λειτουργούν περιλαμβάνουν:
- Να μην παρεμβαίνει καθόλου ο γονέας: Όταν οι γονείς αγνοούν τους τσακωμούς ή λένε μονίμως στα παιδιά να τα βρούν μόνα τους δεν βοηθάει την αδελφική σχέση.
- Δεν πράττουν δίκαια: Οι γονείς παρεμβαίνουν για να λύσουν το πρόβλημα, συχνά υπέρ του μικρότερου αδελφού, ή τιμωρούν τα αδέλφια για τον καυγά, γεγονός που δεν υποστηρίζει την ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων και μπορεί να δημιουργήσει δυσαρέσκεια.
- Επιτρέπουν την σωματική επιθετικότητα.
Αυτό όμως που είναι καλό να κάνουν για να ηρεμήσουν τους τσακωμούς είναι να επικεντρώνονται στο κάθε παιδί και να ακολουθούν μια προσέγγιση καθοδήγησης και διαμεσολάβησης. Να βοηθήσουν τα παιδιά να μάθουν να βλέπουν τις απόψεις και την μεριά των αδελφών τους, να επικοινωνούν τα συναισθήματα και τις ανάγκες τους και να συνεργάζονται για να βρίσκουν μαζί λύσεις στις συγκρούσεις τους.
Επίσης, είναι σημαντικό να θέτουν βασικούς κανόνες για την επίλυση των συγκρούσεων, όπως για παράδειγμα ότι απαγορεύονται τα χτυπήματα, οι προσβολές και οι απειλές. Όταν οι γονείς καθογηγούν αυτές τις σημαντικές στιγμές αποκαθίσταται μια θετική οικογενειακή ατμόσφαιρα και τα παιδιά αναπτύσσουν πολύτιμες δεξιότητες επίλυσης συγκρούσεων και ρύθμισης των συναισθημάτων τους.