Νέα έρευνα έδειξε ότι μόνο 1 στα 10 παιδιά λαμβάνουν επαρκή σωματική δραστηριότητα, ύπνο και περνούν τον απαιτούμενο χρόνο μακριά από τις οθόνες παγκοσμίως. Η ανάλυση, με επικεφαλής από το πανεπιστήμιο του Wollongong (UOW) στην Αυστραλία και με την υποστήριξη της Δρ Σιμόν Τομάζ του πανεπιστημίου του Stirling στην Σκωτία, εξέτασε 7.017 παιδιά, ηλικίας τριών και τεσσάρων ετών σε 33 χώρες, με στόχο να παράσχει μια ολοκληρωμένη εικόνα ως προς την υγεία και τα επίπεδα δραστηριότητας των παιδιών σε όλο τον κόσμο.
Οι παγκόσμιες κατευθυντήριες γραμμές για τη σωματική δραστηριότητα, την καθιστική συμπεριφορά και τον ύπνο για παιδιά κάτω των 5 ετών, βασισμένες σε στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), συνιστούν τα παιδιά ηλικίας τριών και τεσσάρων ετών να λαμβάνουν τουλάχιστον 180 λεπτά σωματικής δραστηριότητας, εκ των οποίων τα 60 λεπτά θα πρέπει να είναι μέτριας έως έντονης έντασης, να έχουν λιγότερο από μία ώρα καθιστική ώρα οθόνης και να λαμβάνουν 10 έως 13 ώρες ποιοτικού ύπνου κάθε βράδυ.
Διαβάστε επίσης: Τι να βάλουμε στο lunch box του σχολείου;
Ενώ οι ερευνητές σημείωσαν διαφορές μεταξύ φύλων, περιοχών και χωρών, το παγκόσμιο εύρημα ήταν ότι τα περισσότερα παιδιά δεν κινούνταν αρκετά και περνούσαν πολύ χρόνο στις οθόνες.
Υγεία: «Η πρώιμη παιδική ηλικία είναι μια κρίσιμη περίοδος»
Ο Δρ Καρ Χάου (Τζον) Τσονγκ, Αναπληρωτής Ερευνητής στο School of Health and Society στο UOW, κύριος συγγραφέας της έρευνας η οποία δημοσιεύεται στο JAMA Pediatrics, δήλωσε ότι τα ευρήματα είναι ιδιαιτέρως ανησυχητικά καθώς η πρώιμη παιδική ηλικία είναι η πιο κρίσιμη περίοδος για να εδραιωθούν οι υγιεινές συνήθειες:
«Το να παραμένει δραστήριο, να κοιμάται αρκετά και να ξεκουράζεται όταν είναι απαραίτητο είναι απίστευτα σημαντικό για τη συνολική ανάπτυξη του παιδιού, σωματικά, διανοητικά, συναισθηματικά και κοινωνικά. Αυτές οι συνήθειες επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ένα παιδί μεγαλώνει και ευδοκιμεί.
Γνωρίζουμε ότι η πρώιμη παιδική ηλικία, κάτω των πέντε ετών, είναι ένα κρίσιμο παράθυρο για να δημιουργηθούν συνήθειες δια βίου. Ωστόσο, τα περισσότερα παιδιά δεν λαμβάνουν αρκετή σωματική δραστηριότητα και περνούν πολύ χρόνο στις οθόνες. Αυτό πραγματικά ρίχνει φως σε μια μεγάλη ανησυχία για τη δημόσια υγεία που θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία και την ευημερία όλων στο μέλλον, εάν δεν λάβουμε τα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα».
Σε ποια ήπειρο ζουν τα πιο υγιή παιδιά
Τα δεδομένα αποκάλυψαν ανισότητες στις συνήθειες των παιδιών σε όλο τον κόσμο, με ελαφρώς περισσότερα παιδιά σε χώρες χαμηλού εισοδήματος να πληρούν περισσότερο τις οδηγίες του ΠΟΥ από ό,τι στις χώρες υψηλού εισοδήματος.
Στην Αφρική παρατηρήθηκε το υψηλότερο ποσοστό παιδιών που ακολουθούν τις οδηγίες (23,9%) ενώ στην Αμερική το χαμηλότερο (7,7%).
Η Δρ Τομάζ, επεσήμανε:
«Είναι αυτονόητο ότι τα παιδιά ηλικίας κάτω των πέντε ετών -είτε μεγαλώνουν στη Σκωτία είτε στη Νότια Αφρική- ευδοκιμούν όταν βρίσκονται σε ένα περιβάλλον που ενθαρρύνει τον καλό ύπνο και παρέχει ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα. Η συνεχής προσπάθεια για μεγαλύτερη κατανόηση της αξίας του ύπνου, της άσκησης και του μειωμένου χρόνου οθόνης για τα μικρά παιδιά είναι υψίστης σημασίας».
Ο Δρ Τσονγκ, πρόσθεσε:
«Πρέπει να κατανοήσουμε τους παράγοντες που επηρεάζουν αυτές τις συνήθειες στα παιδιά από διαφορετικά κοινωνικοπολιτισμικά περιβάλλοντα προτού αρχίσουμε να εφαρμόζουμε κατάλληλα προγράμματα και πολιτικές για να ενθαρρύνουμε περισσότερη κίνηση, λιγότερη καθιστική ζωή και επαρκή ύπνο.
Είναι σημαντικό να υιοθετήσουμε μια ολιστική προσέγγιση κατά την οποία γονείς, εκπαιδευτικοί και πολιτεία να εργάζονται από κοινού για να δημιουργήσουν περιβάλλοντα που υποστηρίζουν τα παιδιά να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές. Η υγεία των μελλοντικών γενεών εξαρτάται από την επίλυση αυτών των παγκόσμιων προβλημάτων».
Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Απογοητευτικά είναι για τη χώρα μας τα στοιχεία σχετικά με την υγεία των παιδιών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της πιο πρόσφατης έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την παχυσαρκία στους εφήβους, ένας στους τρεις εφήβους ηλικίας 11,13 και 15 ετών στην Ελλάδα δεν γυμνάζεται και μόνο ένα πολύ χαμηλό ποσοστό (30%) καταναλώνει φρούτα και λαχανικά. Η χώρα μας παραμένει μεταξύ αυτών με τα υψηλότερα ποσοστά υπερβαρίας/παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους.
Όπως είναι γνωστό, τα χαμηλά επίπεδα φυσικής δραστηριότητας στους εφήβους έχουν συνδεθεί με τον κίνδυνο ανάπτυξης μεταβολικού συνδρόμου, καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη και καρκίνου.