Δεν ξέρετε πώς να διώξετε τους φόβους του παιδιού σας ή να το κάνετε να χαμογελάσει πάλι μετά από μία δύσκολη κατάσταση, που του προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση; Έχετε σκεφτεί τι είναι αυτό που αρέσει στα παιδιά περισσότερο; Σωστά. Το παιχνίδι! Οι ειδικοί λένε, λοιπόν, πως υπάρχει λύση και λέγεται παιγνιοθεραπεία.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Play Therapy, το 42% των συμμετεχόντων ενηλίκων δεν γνώριζαν τι σημαίνει παιγνιοθεραπεία ή θεραπεία μέσω παιχνιδιού, με ένα μόλις 40% να έχει ακούσει τον όρο, αλλά να μην είναι εξοικειωμένο με την έννοιά του.

Τι είναι τελικά η θεραπεία μέσα από το παιχνίδι;

Η παιγνιοθεραπεία είναι μια θεραπευτική μέθοδος για παιδιά που βασίζεται στην πεποίθηση ότι αυτά χρησιμοποιούν το παιχνίδι για την αυτοέκφρασή τους.  Με άλλα λόγια, επειδή τα παιδιά δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους ή να τα βγάλουν πέρα στις δύσκολες στιγμές τους, η παιγνιοθεραπεία τους δίνει τη δυνατότητα να κάνουν παιχνίδι ό,τι τα απασχολεί.

Διαβάστε επίσης: Τι είναι η ηθική ανάπτυξη; Πώς μπορούμε να την υποστηρίξουμε;

Η θεραπεία μέσα από το παιχνίδι συστήνεται κυρίως για παιδιά μεγαλύτερα των 3 ετών και περιλαμβάνει μερικές εβδομαδιαίες συνεδρίες των 30-50 λεπτών. Τα παιδιά, κατά τη θεραπεία, βρίσκονται σε μία αίθουσα παιχνιδιού μόνα μαζί με τον θεραπευτή, ενώ υπάρχουν διάφορες θεραπευτικές προσεγγίσεις, οπότε καλό είναι οι γονείς να βρουν αυτή που ταιριάζει περισσότερο στο εκάστοτε παιδί.

Όπως οι γονείς μπορεί να επισκέπτονται κάποιον ειδικό για να συζητούν για τα προβλήματά τους και, ενώ έχουν την ψευδαίσθηση ότι απλώς μιλούν για αυτά, στην ουσία ψυχοθεραπεύονται, έτσι κατά κάποιο τρόπο και τα παιδιά, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του παιχνιδιού -που τους είναι σαφώς πιο προσφιλής- νομίζουν ότι απλώς παίζουν, αλλά στην πραγματικότητα αυτή είναι μία πολύ καλή μέθοδος για να βελτιώσουν την ψυχική τους υγεία.

Τι θεραπεύει

Το παιχνίδι είναι ένας καλός τρόπος να «ξορκίσει» ένα παιδί μια κακή εμπειρία, να μπορέσει να προχωρήσει μετά από ένα βίωμα που το έχει στιγματίσει. Για παράδειγμα, είναι πιο ασφαλές για τα παιδιά να ξεπεράσουν κάτι που τα έχει πληγώσει, μέσα από το παιχνίδι με τις κούκλες ή τα τρενάκια τους, παρά με το να έρθουν αντιμέτωποι άμεσα με τα συναισθήματα και τις λέξεις που σχετίζονται στο μυαλό τους με αυτό το γεγονός.

Το παιχνίδι ως μέθοδος ψυχοθεραπείας για τα παιδιά έχει μελετηθεί σε πολλές έρευνες και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, γι’ αυτό και συστήνεται και προτιμάται συχνά από τους γονείς. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Child and Family Studies, η παιγνιοθεραπεία είναι αποτελεσματική και για την αντιμετώπιση της παιδική κατάθλιψης. Ακόμη, ερευνητές έχουν αποδείξει ότι βοηθά σε κάποιες διαταραχές συμπεριφοράς, ενώ ενισχύει την αυτοεκτίμηση και καταστέλλει το παιδικό άγχος.

Σημαντική, όμως, είναι και η συμμετοχή του γονιού στην εν λόγω θεραπεία. Ο γονιός μπορεί να συμβάλλει με διακριτικό αλλά καθοριστικό τρόπο σε αυτή, καθώς μπορεί να δίνει πληροφορίες στον θεραπευτή για την εξέλιξη που έχει το παιδί στο σπίτι και το σχολείο, κατά τη διάρκεια της θεραπείας.

Αν θέλουμε να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να βελτιώσουμε την ψυχική υγεία των παιδιών μας, η θεραπεία μέσω του παιχνιδιού φαίνεται λοιπόν να είναι από τις καλύτερες που θα μπορούσαμε να επιλέξουμε.