To ELAIΩNAS FESTIVAL, μία πλατφόρµα διάδρασης τεχνών και επιστηµών µε χαρακτήρα επιµορφωτικό, εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό που προσφέρει στο αθηναϊκό κοινό κάθε χρόνο από την άνοιξη του 2015 τη δυνατότητα να παρακολουθεί θεατρικές και µουσικές παραστάσεις σηµαντικών καλλιτεχνών εντελώς δωρεάν, παράλληλες επιµορφωτικές δράσεις και οµιλίες σπουδαίων εισηγητών, ακαδηµαϊκών, συγγραφέων και καλλιτεχνών, αλλά και εκθέσεις εικαστικών, φωτογραφία και video art, επιστρέφει από τις 9 έως τις 14 Ιουνίου παρουσιάζοντας το νέο πρόγραμμά του.

Δύο δράσεις του προγράμματος ξεχωρίζουν και αφορούν αποκλειστικά παιδιά και νέους

ΤΟ ΦΥΛΑΧΤΟ

Διαδραστικό μουσικό παραμύθι (Κρατική Ορχήστρα Αθηνών)

Ένα μουσικό παραμύθι τοποθετημένο στην περιοχή των Παξών, στο οποίο συνδιαλέγονται παραδοσιακά στοιχεία μυθοπλασίας με στοιχεία της σύγχρονης μουσικής. Στο παραμύθι ένας ψαράς προκαλεί την τύχη του αψηφώντας τα λόγια της Μοίρας, και ένα μαγεμένο φυλαχτό στο λαιμό της κόρης του γίνεται αιτία για έναν αποχωρισμό, ένα μεγάλο ταξίδι και μια ακόμα μεγαλύτερη επιστροφή.

Ένα διαδραστικό μουσικό παραμύθι, στο οποίο συνδιαλέγονται παραδοσιακά στοιχεία μυθοπλασίας με στοιχεία της σύγχρονης μουσικής. Στόχος του έργου είναι να ενσωματωθεί στην παράσταση του παραμυθιού ένας «χορός» αφηγητών διαφόρων ηλικιών – από 10 ετών και πάνω – μέσω ενός μικρού κύκλου εργαστηριακών προβών.

Σύνθεση Μουσικής – Κείμενο:   Δήμητρα Τρυπάνη

Άρπα/αφήγηση:   Γωγώ Ξαγαρά

Βιολί/αφήγηση: Παναγιώτης Τζιώτης

Τσέλο/αφήγηση: Ήβη Παπαθανασίου

Φλάουτο/αφήγηση:  Νίκος Νικόπουλος

Κρουστά/αφήγηση: Δήμητρα Τρυπάνη

ΣΑΒΒΑΤΟ 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 20:30 | Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνα- Είσοδος από Μοναστηρίου 136

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ

Όπερα Σκιών (Εναλλακτική Σκήνη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής)

Η πρωτότυπη όπερα σκιών επιφυλάσσει για το κοινό της μια αναπάντεχη συνάντηση: του δικού μας Καραγκιόζη με τον Αρλεκίνο της κομέντια ντελ άρτε. Η  παράσταση είναι βασισμένη στην όπερα του Κλάουντιο Μοντεβέρντι Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα και έχει ως σκοπό να εξερευνήσει τα κοινά στοιχεία του ελληνικού θεάτρου σκιών και του ιταλικού θεάτρου μαριονέτας.  Τις μαριονέτες και τις φιγούρες πλαισιώνει μια ομάδα ερμηνευτών, διακεκριμένων στον χώρο της  μπαρόκ μουσικής, αλλά και με βαθιά γνώση της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής και ιδιαίτερα της μουσικής παράδοσης του ελληνικού θεάτρου σκιών. Η θεόρβη, το μπαρόκ βιολοντσέλο και το μπαρόκ μαντολίνο συναντιούνται με τους ήχους του μπουζουκιού και της λαϊκής κιθάρας.

Αρνούμενος να υπηρετήσει τον Σουλτάνο  στον Κρητικό  Πόλεμο, που ξεκίνησε  το 1645, ο Έλληνας Τσάνι, ο γνωστός σε όλους μας Καραγκιόζης, το σκάει αμέσως μετά την αποβίβαση των οθωμανικών στρατευμάτων στην Κρήτη. Στην προσπάθειά του να επιστρέψει στην οικογένειά του, και ύστερα από περιπλάνηση και περιπέτειες σε θάλασσες και χώρες μακρινές, η μοίρα τον φέρνει στη Βενετία. Εκεί θα συναντήσει τον Ιταλό ομόλογό του, τον Αρλεκίνο, ο οποίος για να τον εμψυχώσει του διηγείται, με τον δικό του μοναδικό τρόπο, την ιστορία της Επιστροφής του Οδυσσέα στην πατρίδα. Ο  αξιαγάπητος ξυπόλητος ήρωας  φορώντας μανδύα και σανδάλια μεταμορφώνεται σε Οδυσσέα, η Αγλαΐα σε Πηνελόπη, το κολλητήρι σε Τηλέμαχο, ο Χατζιαβάτης σε Εύμαιο και η γνωστή παρέα των: μπάρμπα- Γιώργου, Σταύρακα, Νιόνιου, Μορφονιού και Εβραίου σε μνηστήρες… σε ένα γαϊτανάκι ήχων και σκιών που περιπλανιέται σε παράγκες και παλάτια αλλά και το φοβερό νησί του Κύκλωπα Πολύφημου.

Σύλληψη / Δραματουργία / Ερμηνεία:

Καραγκιοζοπαίκτης: Αλέξανδρος Μελισσηνός

Τραγούδι: Έλενα Κρασάκη (υψίφωνος)

Θεόρβη, μαντολίνο, μπουζούκι: Θεόδωρος Κίτσος

Μπαρόκ βιολοντσέλο, λαϊκή κιθάρα: Ιάσων Ιωάννου

Βιολόνε, μαντολίνο: Δημήτρης Τίγκας

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 21:00 | Πάρκο Ακαδημίας Πλάτωνα- Είσοδος από Μοναστηρίου 136