Τι είναι ο ροταϊός;

Ο ροταϊός είναι ένας ιός και ονομάζεται έτσι  γιατί το σχήμα του στο μικροσκόπιο μοιάζει με τροχό. Πρόκειται για την πιο συχνή αιτία οξείας γαστρεντερίτιδας σε βρέφη και μικρά παιδιά τόσο στην Ελλάδα, όσο σε ολόκληρο τον κόσμο. Πάνω από το 95% των παιδιών θα παρουσιάσουν έως την ηλικία των 2 ετών έστω και μία γαστρεντερίτιδα από ροταϊό.

Ποια είναι τα συμπτώματα του ροταϊού;

Πυρετός, εμετός, διάρροια και πόνος στην κοιλιά είναι τα πιο συχνά συμπτώματα η διάρκεια των οποίών κυμαίνεται από 3-9 ημέρες. Κατά τη διάρκεια της λοίμωξης, τα παιδιά μπορεί να σταματήσουν να τρέφονται και να πίνουν υγρά.

Ο ροταϊός είναι σοβαρή νόσος;

Η γαστρεντερίτιδα από ροταϊό μπορεί να είναι ήπιας ή πολύ σοβαρής μορφής. Όπως γνωρίζουμε η διάρροια, ο εμετός και ο πυρετός έχουν ως συνέπεια την απώλεια σωματικών υγρών του παιδιού που μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη και σε αφυδάτωση.

Ποια είναι τα συμπτώματα της αφυδάτωσης;

  • Υπερβολική υπνηλία και έλλειψη ενέργειας.
  • Το παιδί δεν κρατάει καθόλου υγρά.
  • Ξηρό στόμα, γλώσσα και σκασμένα χείλη.
  • Έλλειψη δακρύων στο κλάμα.
  • Δεν έχει βρέξει την πάνα για πάνω από 3 ώρες.
  • Το δέρμα του δεν έχει ελαστικότητα (δεν «αναπηδά» αν τσιμπηθεί).

Πως μεταδίδεται ο ροταϊός;

Ο ροταϊός είναι τόσο μεταδοτικός όσο το κοινό κρυολόγημα. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός στο περιβάλλον (και σε αρκετά απολυμαντικά) και μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες αντικειμένων (π.χ. παιχνίδια) επί μήνες. Μεταδίδεται όταν μολυσμένα χέρια, παιχνίδια ή άλλα αντικείμενα έρθουν σε επαφή με το στόμα του παιδιού.

Ο ιός αποβάλλεται έως και 10 μέρες μετά το τέλος των συμπτωμάτων.

Πως μπορούν να προστατευθούν τα παιδιά από ροταϊό;

Ο εμβολιασμός είναι μια αποτελεσματική μέθοδος πρόληψης σοβαρής διάρροιας και εμετού, που οφείλεται στο ροταϊό.

Προστατεύει τα παιδιά από γαστρεντερίτιδα σε ποσοστό που αγγίζει το 90%.

Είναι εύκολος στη χορήγηση και δεν ταλαιπωρούνται τα βρέφη καθώς είναι σε πόσιμη μορφή (σταγόνες στο στόμα).

Γίνεται σε 2 ή 3 δόσεις (ανάλογα με τη μάρκα του εμβολίου), από την ηλικία των 2 μηνών. Όλες οι δόσεις του εμβολίου πρέπει να γίνουν μέχρι την ηλικία των 6 μηνών.

Συστήνεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών της Ελλάδας. Για περισσότερες πληροφορίες: www.rotoavirus.gr