Καθαρά Δευτέρα και εγκυμοσύνη: Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να αποφύγετε Η Καθαρά Δευτέρα είναι ένα αγαπητό έθιμο στη χώρα μας και την ημέρα αυτή, όλοι θα βρεθούμε μπροστά από ένα τραπέζι με όστρακα, ταραμοσαλάτα, λαγάνα και πολλές άλλες επιλογές! Οι εγκυμονούσες πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα τι θα καταναλώσουν την Καθαρά Δευτέρα, λόγω των θαλασσινών και των οστρακοειδών που υπερτερούν στο μενού την ήμερα αυτή. Δείτε λοιπόν τις τροφές που πρέπει να αποφύγετε και αυτές που που είναι καλό να προτιμήσετε: 

Τροφές που θα πρέπει να αποφύγετε

Ψάρια, όπως ξιφίας, σκουμπρί, σολομός και τόνος που περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου. Ο τελευταίος έχει συνδεθεί με καθυστέρηση ανάπτυξης και βλάβες του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγεται το σούσι. Κατεψυγμένα ή καπνιστά θαλασσινά, καθώς υπάρχει κίνδυνος να έχουν μολυνθεί με Listeria, εκτός αν περιέχονται σε φαγητό που έχει μαγειρευτεί καλά. Ωμά και αχνιστά οστρακοειδή: Όλα αυτά τα οστρακοειδή, όπως στρείδια, μύδια, μπορεί να προκαλέσουν μολύνσεις Άπλυτα φρούτα και λαχανικά: Εννοείται πως θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη σημασία στα λαχανικά και τις σαλάτες καθώς υπάρχει ο κίνδυνος τοξοπλάσμωσης.

Τροφές που θα πρέπει να προτιμήσετε

Όσπρια Τα όσπρια είναι ωφέλιμοι καρποί με πλήθος βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Τα όσπρια έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, βιταμίνη απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου καθώς και την ομαλή έκβαση της κύησης. Βραστά χόρτα, όπως αντίδια και ραδίκια είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Κ, C, B6, Β9 και Ε, περιέχουν σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο και μεγάλες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών. Αποτελούν εξαιρετική πηγή ασβεστίου, σημαντικό μέταλλο για την ανάπτυξη του σκελετού του εμβρύου και για την διατήρηση της υγείας των οστών του. Μανιτάρια Τα μανιτάρια είναι μια πολύ καλή εναλλακτική επιλογή έναντι των θαλασσινών και οστρακοειδών. Περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και ο συνδυασμός με ρύζι ή μακαρόνια, αυξάνει την πρωτεϊνική τους αξία. Χαρακτηριστικό είναι η περιεκτικότητα σε Β12, βιταμίνη του συμπλέγματος που συναντάται σε ζωικές τροφές και είναι σημαντική για την ανάπτυξη του εμβρύου. Ντολμαδάκια Τα ντολμαδάκια γιαλαντζί είναι ένα γευστικό θρεπτικό έδεσμα. Αποτελείται από αμπελόφυλλα, ρύζι άνηθο και κρεμμύδι. Περιέχει σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. Πράσινες σαλάτες Καταναλώστε άφθονη σαλάτα με ποικιλία πράσινων και άλλων λαχανικών. Περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και αντιοξειδωτικών και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού προσφέροντας πολλαπλά οφέλη στην έγκυο και στο έμβρυο.  • Η Και η ταραμοσαλάτα; Ο ταραμάς είναι ουσιαστικά τα αβγά του μπακαλιάρου ή του κυπρίνου(αβγοτάραχο), τα οποία αφαιρούνται από το ψάρι, αλατίζονται και τοποθετούνται για ωρίμανση για κάποιες μέρες, ενώ στη συνέχεια ανακατεύονται μετά από κάποιες απαραίτητες διαδικασίες, δημιουργώντας τον γνωστό σε όλους μας ταραμά, πρώτη ύλη της ταραμοσαλάτας. Το αβγοτάραχο αποτελεί μια σημαντική πηγή βιταμινών Α και D, μαγνησίου, ψευδαργύρου, φωσφόρου και καλίου. Η βιταμίνη Α βοηθάει στην υγεία των ματιών και κάνει καλό στο δέρμα, η βιταμίνη D συμβάλλει στην υγεία των οστών, όπως επίσης ο φώσφορος και το μαγνήσιο, ενώ ο ψευδάργυρος συντελεί στην καταπολέμηση λοιμώξεων ενισχύοντας το ανοσοποιητικό και το κάλιο βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Ακόμη, το ελαιόλαδο που προσθέτουμε στην ταραμοσαλάτα της χαρίζει μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία ωφελούν την καρδιά, ενώ το λεμόνι της προσδίδει βιταμίνη C, η οποία είναι αντιοξειδωτική και σημαντική για το ανοσοποιητικό. Στην αντίπερα όχθη βρίσκουμε τη μεγάλη περιεκτικότητα του αβγοτάραχου σε νάτριο, που σημαίνει ότι η κατανάλωση της ταραμοσαλάτας θέλει μέτρο γιατί μπορεί να δημιουργήσει κατακράτηση, κάτι πολύ ενοχλητικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Επίσης, έχει υψηλή θερμιδική αξία, αφού τα 100 γραμμάρια ταραμά αποδίδουν περίπου 400 θερμίδες, ενώ μια κουταλιά ταραμοσαλάτας «κρύβει» περισσότερες από 100 θερμίδες. Αν, μάλιστα, υπολογίσετε ότι θα την καταναλώσετε με την αγαπημένη λαγάνα, η θερμιδική αξία του γεύματός σας θα… εκτοξευτεί. Απολαύστε τη, λοιπόν, αλλά με έλεγχο.